Sosyal Medya

Güncel

'Savunma sanayisi harcamalarında Türkiye dünyada 15'inci sırada'

ASELSAN AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Görgün, 'Savunma sanayisinde Türkiye, dünya sıralamasında 18,2 milyar dolarlık harcama ile dünyada 15'inci sırada.' dedi.



ASELSAN AÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Antalya Bilim Üniversitesi Konferans Salonu'nda Türk savunma sanayisinin uluslararası markası ASELSAN'ın yerli ve milli teknolojide konumuna iliÅŸkin sunum yaptı.

Türkiye'nin giriÅŸimcilik kültürüne uzak olmayan bir ülke olduÄŸunu belirten Görgün, turizmin baÅŸkenti Antalya'nın da biliÅŸim ve yazılım alanında giriÅŸimcilik örneÄŸi sergileyebileceÄŸini kaydetti.

ASELSAN'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleÅŸme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla baÅŸladığı faaliyetlerini geliÅŸtirerek bugün uluslararası ölçekte bir firma haline geldiÄŸini anlatan Görgün, hiçbir ÅŸeyi olmayıp parmağındaki alyansını bozduran çiftlerin, tarlalarını bağışlayan çiftçilerin giriÅŸimleriyle kurulan ÅŸirketin, bugün birçok gencin hayalini süslediÄŸini ifade etti.

Türkiye'nin askeri teknolojisinin baÅŸladığı yer olarak ASELSAN'ın görüldüÄŸüne iÅŸaret eden Görgün, "Dünyanın en büyük 100 savunma ÅŸirketi arasında yer alıyoruz, gün geçtikçe de üst sıralara yükseliyoruz. Åžirketimizde bir tane yabancı çalışanımız yok, tamamı bizim gençlerimiz." diye konuÅŸtu.

Dünyada teknolojiyi ÅŸekillendiren unsurun savunma sanayisinde üretilen teknolojiler olduÄŸuna dikkati çeken Görgün, ürünlerin önce savunma alanı için üretildiÄŸini, ordularda kullanılmaya baÅŸlandığını, ardından sivil teknolojilere uygulandığını kaydetti.

"Türkiye, dünyada 15'inci sırada"

Dünyadaki toplam savunma sanayisinde yapılan harcamaların 1 milyar 730 milyon dolar civarında olduÄŸunu anlatan Görgün, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu harcamalar yüzde 23 teçhizat, yüzde 35 cari harcama, yüzde 40 personel. Dünyadaki toplam savunma sektöründe yapılan harcamaların yüzde 40'ı personel giderlerine gidiyor. Ä°nsan kaynağı ne kadar önemli. Bugün böyle bir toplantıyı üniversitede yapıyor olmamız da ne kadar önemli olduÄŸuna iÅŸaret etmek istiyorum. Türkiye'de yaklaşık olarak öÄŸrencisi, akademisyeni, sanayicisi, sivil toplum kuruluÅŸları, çeÅŸitli kurumlarına toplamda baktığınızda savunma sanayinde çalışan personel sayısı 35 binin biraz üzerinde, 40 bin bile deÄŸil. EÄŸer dünyada savunma sanayine yön veren söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak personel sayısının en az 400 binler seviyesinde olması gerekiyor."

Savunma sanayisinin dünyadaki yüzde 40'lık personel payını her ÅŸekilde deÄŸerlendirdiÄŸini ifade eden Görgün, Türkiye'nin yetiÅŸmiÅŸ, bilgili, vatanını, milletini seven genç mühendislere, tasarımcılara ihtiyacı olduÄŸunu belirtti.

"Savunma sanayisinde Türkiye, dünya sıralamasında 18,2 milyar dolarlık harcamayla, gayri safi milli hasılanın yüzde 2'sine denk gelen bir karşılıkla dünyada 15'inci sırada." diyen Görgün, Türkiye toplam savunma havacılık cirosunun 6 milyar dolar civarında olduÄŸunu kaydetti.

Sektörün büyüklüÄŸünün her yıl arttığına vurgu yapan Görgün, "Özellikle son 10 yılda 4-5 kat seviyesinde büyümekte. Ä°hracatımız da aynı ÅŸekilde, yaklaşık 2 milyar dolar bir ihracatımız var. Son 10 yılda ise ihracatımızın arttığını görüyoruz. Dışa bağımlılığımızın azalması, ihracatımızın artması CumhurbaÅŸkanımızın bu konudaki ortaya koyduÄŸu iradenin sonucudur."

ASELSAN'ın "HaberleÅŸme ve Bilgi Teknolojileri", "Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik", "Radar ve Elektronik Harp Sistemleri", "Savunma Sistem Teknolojileri", "Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri" sektörlerinde faaliyet gösterdiÄŸini anlatan Görgün, bu alanlarda yapılan ürünleri tanıttı.

"Geçen yılki ciro 1 milyar 430 milyon dolar"

Görgün, ASELSAN'ın tüm üretiminin bugün Türk Silahlı Kuvvetlerince kullanıldığını söyledi. Son operasyonlarda da ASELSAN'ın geliÅŸtirdiÄŸi ürünlerin kullanıldığına deÄŸinen Görgün, bundan dolayı da gurur duyduklarını belirtti. ASELSAN'ın sivil sektöre de ürün geliÅŸtiren, yerlileÅŸtirmeye ve millileÅŸtirmeye katkı saÄŸlayan bir ÅŸirket olduÄŸunu vurgulayan Görgün, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Geçen sene ASELSAN'ın cirosu 1 milyar 430 milyon dolar olarak gerçekleÅŸti, bu önemli bir ciro. Bu cironun yüzde 52'si Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ürün olarak saÄŸlandı. Yüzde 20'si ihracata, yüzde 20'si diÄŸer kurumlara yapılan satışların teÅŸkil ettiÄŸi ciroydu. ASELSAN'ın çalışan sayısı 6 bin 300, her geçen gün sayımız artıyor. ASELSAN, her daim istihdam oluÅŸturan insan kaynağını geliÅŸtiren bir kurum. ASELSAN'ın toplam çalışanlarının yüzde 58'i mühendis, yani ASELSAN bir mühendislik ÅŸirketi."

ASELSAN'ın Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verdiÄŸini belirten Görgün, kendi içinde 6 Ar-Ge merkezi bulunduÄŸunu ve burada 3 bin 620 personelin çalıştığını dile getirdi. ASELSAN'ı mühendislik ve Ar-Ge ÅŸirketi olarak tanımlayan Görgün, "Sadece geçen sene ASELSAN'ın Ar-Ge bütçesi 473 milyon dolardı. Bunun 88 milyon doları öz kaynaklardan saÄŸlandı. Dış kaynaklı Ar-Ge bütçesi ise 385 milyon dolardı. Projelerini ürüne dönüÅŸtürmeyi baÅŸarabilen bir ÅŸirket." diye konuÅŸtu.

ASELSAN'ın geçen yıl 47 üniversite ile çalıştığını kaydeden Görgün, bu üniversitelere 117 aktif proje için toplam 150,2 milyon dolar destekte bulunduÄŸunu bildirdi. KOBÄ°'lerle de iÅŸ birliÄŸi içinde olduklarını aktaran Görgün, 23 stratejik ortaklarının olduÄŸunu ve bunu 150'ye çıkarmak istediklerini kaydetti.

Kendisini geliÅŸtirmiÅŸ, ufku açık herkesi ASELSAN'a davet eden Görgün, üniversite öÄŸrencilerini de not ortalamalarını yüksek tutmalarını önerdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.