Sosyal Medya

Güncel

İsrailli yazılım şirketine dava: Konuşmaları onlar mı sızdırdı?

Cemal Kaşıkçı'nın aktivist arkadaşı tarafından aleyhine dava açılan İsrailli NGO Group, gazetecinin öldürülmesinde katkısı olduğu yönündeki iddiaları reddetti.



Ä°srailli NGO Group adlı özel yazılım ÅŸirketi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin Ä°stanbul KonsolosluÄŸunda öldürülmesinde katkısı olduÄŸu yönündeki iddiaları reddetti. 

Åžirketten yapılan yazılı açıklamada, Kaşıkçı'nın arkadaşı olan ve Kanada'da yaÅŸayan Suudi aktivist Ömer Abdülaziz'in kendi telefonunun NSO Group'un ürettiÄŸi "sofistike korsan yazılım" tarafından hedef alındığı, dolayısıyla Kaşıkçı ile yaptığı konuÅŸmaların yanı sıra yazışmaların açığa çıktığı yönündeki suçlamalarının gerçeÄŸi yansıtmadığı ifade edildi. 

Abdülaziz'in Kaşıkçı cinayetinde katkısı olduÄŸu gerekçesiyle ÅŸirkete açtığı davaya deÄŸinilen açıklamada, "Bu dava doÄŸru olmayan gazete kupürlerine dayandırılmıştır ve asılsızdır. Åžirkete ait teknolojinin kullanıldığına dair hiçbir delil bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi. 

Suudi aktivist Ömer Abdülaziz, telefonuna Ä°srailli ÅŸirkete ait casus yazılımın yüklenmesi sebebiyle Kaşıkçı ile yaptığı konuÅŸma ve yazışmaların ortaya çıktığını, Suudi gazetecinin bu konuÅŸma ve yazışmalar sebebiyle öldürülmüÅŸ olabileceÄŸini söyleyerek dün NGO Group'a dava açmıştı. 

Amerikan yayın kuruluÅŸu CNN International, Kaşıkçı'nın Kanada'nın Montreal kentinde yaÅŸayan Abdülaziz'e WhatsApp'tan gönderdiÄŸi mesajlarda Suudi Arabistan'ı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı sert dille eleÅŸtirdiÄŸini, gazetecinin öldürülmesinde bu mesajlaÅŸmaların da etken olabileceÄŸini belirtmiÅŸti.

Ekim 2017'den bu yana Kaşıkçı ile iletiÅŸim içinde olan Abdülaziz, Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda öldürülen Suudi gazeteci ile yaptığı ses kaydı, fotoÄŸraf ve videoların olduÄŸu 400'den fazla WhatsApp mesajını CNN ile paylaÅŸmıştı. Abdülaziz'in Kaşıkçı ile AÄŸustos 2018'e kadar WhatsApp üzerinden konuÅŸtuÄŸu ancak telefonunun takip edildiÄŸini fark etmesi üzerine ikilinin daha güvenilir yollarla iletiÅŸimlerini sürdürdükleri belirtilmiÅŸti.

 ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, geçen ay video konferans yoluyla Ä°srail'de katıldığı bir toplantıda, Suudi Arabistan'ın NSO Group'a ait programı Kaşıkçı'nın bir arkadaşının telefonuna yükleyerek Suudi gazeteciyi takip ettiÄŸini öne sürmüÅŸtü.  

CIA Direktörü konuÅŸacak

Öte yandan, ABD Merkezi Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel'in Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında salı günü ABD Senatosunu bilgilendiriceÄŸi belirtildi. 

Amerikan Wall Street Journal'ın konuya yakın kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Haspel, salı sabahı senatörlere, CIA'in Kaşıkçı cinayeti hakkında elde ettiÄŸi bilgiler hakkında bilgi verecek. 

ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Jim Mattis geçen hafta  ABD Kongresinde, Yemen ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik brifing vermiÅŸti. 

Brifingde, CIA Direktörü Haspel'in olmaması hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörlerden tepki çekmiÅŸti. 

Washington Post gazeteci, CIA'in Cemal Kaşıkçı cinayetinin öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiÄŸi sonucuna ulaÅŸtığını iddia etmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.