Sosyal Medya

Güncel

Hamas'ın dünya turu Türkiye'den başlıyor

Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahmud ez-Zehhar, Filistin halkına destek toplamak amacıyla Avrupa, Asya ve Afrika'yı kapsayan tura Türkiye'den başladıklarını belirtti



Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Filistin Meclisi'ndeki Hamas'a baÄŸlı DeÄŸiÅŸim ve Islah Bloku BaÅŸkanı Mahmud ez-Zehhar, Filistin halkına destek toplamak amacıyla üç kıtayı kapsayacak ÅŸekilde ziyaretler gerçekleÅŸtireceklerini, ilk duraklarının da Türkiye olduÄŸunu belirtti. 

Hamas'a baÄŸlı DeÄŸiÅŸim ve Islah Bloku milletvekillerinin bulunduÄŸu Filistinli heyetle Ä°stanbul'a gelen Zehhar, Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerini kapsayacak ziyaretin yanı sıra Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı, Ä°srail'le ateÅŸkes, Gazze'deki insani durum ve Yüzyılın AnlaÅŸması planı gibi Filistin meselesine dair konulara iliÅŸkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Heyetin 3 kıtayı kapsayan ziyareti çerçevesinde gidilecek ülkelerin isimlerini herhangi aksaklık yaÅŸanmaması için vermediklerini söyleyen Zehhar, "Turumuza, Türkiye'den baÅŸladık. DoÄŸu Avrupa, Afrika ve Asya ile devam edeceÄŸiz. Ziyaretlerimiz genel olarak, Filistin mücadelesini destekleyen halkların ülkelerine olacak." dedi. 

Bu ziyaretle amaçlarının, Filistin halkı ve direniÅŸine destek toplamak, Filistin Yasama Meclisinin meÅŸruiyetini vurgulamak olduÄŸunu ifade eden Zehhar, ayrıca seçimle göreve gelmeyen diÄŸer Filistin heyetlerinin meÅŸru olmadığına dikkati çekmek istediklerini söyledi.

- Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı çabaları 

Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı dosyası hakkında deÄŸerlendirmelerde bulunan Zehhar, uzlaşının tamamlanması için öneriler içeren Mısır'ın kartlarına karşılık Hamas'ın da kendi kartlarını hazırladığını ifade etti.

Zehhar, ayrıca Hamas'ın genel seçimlere hazır olduÄŸu ve alınacak sonuçları saygıyla karşılayacağını vurgulayarak, ÅŸunları ifade etti:

"Geçen seçimlerde çoÄŸunluÄŸu elde ettik. Programımız baÅŸarıya ulaÅŸtıktan ve diÄŸer programlar baÅŸarısız olduktan sonra Filistin halkının gerçek temsilcileri olacağımızı düÅŸünüyorum."

- Ä°srail'le ateÅŸkesin yansımaları 

Zehhar, Ä°srail'le ateÅŸkes çabalarına da deÄŸinerek, Mısır, Katar ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) birkaç aydır Ä°srail'le Filistinliler arasında bir anlaÅŸma saÄŸlanması için çaba sarf ettiÄŸini söyledi.

"Bu çabalar Gazze'nin Ä°srail sınırı yakınlarında düzenlenen gösterilerin sonlandırılması karşılığında, Ä°srail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın hafifletilmesini hedefliyor." diyen Zehhar, ateÅŸkesin, direniÅŸ grupları açısından olumlu yansımaları olurken, Tel Aviv yönetimi açısından ise Ä°srail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın istifası gibi olumsuz yansımaları olduÄŸuna dikkati çekti. 

- Katar'ın Gazze Åžeridi'ne yönelik desteÄŸi 

Doha yönetiminin, Gazze Åžeridi'ndeki insani krize yönelik desteÄŸinden de övgüyle söz eden Zehhar, Gazze'yi ziyaret eden herkesin kara yolları, altyapı gibi projelerle Katar'ın bölgedeki varlığını hissedeceÄŸini dile getirdi. 
Zehhar, Katar'ın çalışmalarının hem resmi hem de halk düzeyinde takdir edildiÄŸine iÅŸaret ederek, Ä°srail'in karşı çıkmasına raÄŸmen Katar'ın son olarak Gazze'deki Filistinlilerin maaÅŸlarının ödenmesi konusuna maddi destek saÄŸladığını aktardı.

- "Yüzyılın AnlaÅŸması, nabız yoklamadan ibaret"

Öte yandan ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın, Filistin-Ä°srail çatışmasına kendince "çözüm bulmak" için gündeme getirdiÄŸi "Yüzyılın AnlaÅŸması" projesine de iÅŸaret eden Zehhar, bu planı kesinlikle reddettiklerini vurguladı.

Zehhar, "Åžu ana kadar Yüzyılın AnlaÅŸması'yla ilgili ortaya atılan her ÅŸey, nabız yoklamadan ibaret." ifadelerini kullandı. 

ABD yönetimiyle doÄŸrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir iletiÅŸimleri bulunmadığını söyleyen Zehhar, "Yüzyılın AnlaÅŸması" konusunda, endiÅŸe uyandıran noktanın, direniÅŸ güçlerinin ödün vermesi deÄŸil Ä°srail ile iliÅŸkilerinde karşılığı olmaksızın her alanda normalleÅŸmeye giden Arap ülkeleri olduÄŸunu ifade etti.

Zehhar, ayrıca Hamas'ın, ABD ile doÄŸrudan ya da dolaylı bir temas içerisinde olduÄŸu yönündeki haberleri de yalanladı. 

- Arap ve Müslüman ülkelerin Ä°srail'le normalleÅŸme süreci

Bazı Arap ve Müslüman ülkelerin, Ä°srail'le normalleÅŸmesini kınayan Zehhar, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Ä°srail'le normalleÅŸme, halklara karşı iÅŸlenen bir suçtur. Çünkü bu ülkelerin halkları, 1948'de iÅŸgalci devletin kurulmasını önlemek için savaÅŸçılar gönderdi. Tüm bu yaÅŸananlardan sonra halihazırda Ä°srail ile normalleÅŸme yaÅŸanıyor. Bu konuda, kendi halklarına sorsalar olumsuz cevap alacaklarına eminim."

- Esir takası konusu

Hamas'ın elindeki Ä°srail askerleri konusunda, yeni bir geliÅŸme olmadığını ifade eden Zehhar, bu konuda ÅŸu ana kadar ciddi bir müzakereye baÅŸlanmadığını dile getirdi. 

Zehhar, 2011'de Gilad Şalit karşılığında yapılan ve bin 27 Filistinli tutuklunun serbest bırakıldığı esir takası anlaşmasını hatırlatarak, İsrail'in bu anlaşmaya saygı duymadığını belirtti.

Tel Aviv yönetiminin, anlaÅŸma kapsamında serbest bıraktığı çok sayıda Filistinliyi yeniden gözaltına aldığını söyleyen Zehhar, Hamas'ın bu Filistinlilerin serbest bırakılması konusunda ısrarcı olduÄŸunu vurguladı.

Zehhar, son olarak ABD'nin Hamas Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı Salih el-Aruri hakkında bilgi verene 5 milyon dolar ödül verilmesi kararı hakkında da ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Aruri, özgürlük için mücadele eden biri. Aruri, ne uyuÅŸturucu ne de silah taciri. Kaçakçılık da yapmıyor. Bu adım, ikiyüzlülükten ibarettir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.