Sosyal Medya

Güncel

Almanya'daki İslam Konferansı'nda ikram tartışma oluşturdu: İlk değil

Almanya'da Federal İçişleri Bakanlığı'nın üstlendiği Alman İslam Konferansı'nda tepki çeken detay sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Alman İslam Konferansı'nda sunulan büfede domuz etinin de yer almış olması, sosyal medyada ciddi tartışmalara neden oldu. Ev sahibi İçişleri Bakanlığı, yeterli hassasiyet sergilemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.



Almanya’da Federal Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın düzenlediÄŸi Ä°slam Konferansı’nda domuz etinin servis edilmesi tartışmalara yol açtı. Ä°lk kez 2006’da toplanan ve Alman devleti ile Almanya’da yaÅŸayan Müslümanlar arasında diyaloÄŸu ve Müslümanların uyumunu geliÅŸtirmek için bu yıl 12’ncisi düzenlenen iki günlük buluÅŸmadaki büfede domuz etinin servis edildiÄŸi ortaya çıkmıştı. Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu’ndan Tuncay Özdamar’ın Twitter üzerinden duyurduÄŸu olay kısa sürede sosyal medyada tartışılmaya baÅŸlandı.

Gazeteci Özdamar, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) üyesi Federal Ä°çiÅŸleri Bakanı Horst Seehofer’in ev sahipliÄŸinde sunulan büfede domuz etinin yer aldığını duyurduÄŸu Tweet’inde, “Ä°nÅŸallah helaldi. Seehofer’in Ä°çiÅŸleri Bakanlığı bununla ne demek istiyor? Domuz eti yemeyen Müslümanlara biraz saygı gösterilmesi yerinde olurdu” ifadesini kullandı. “Alman Ä°slam Konferansı” adıyla gerçekleÅŸtirilen toplantıda domuz etinin sunulması konusunda sosyal medya ikiye bölündü. Bazı kullanıcılar, tüm katılımcıların Müslüman olmadığına ve baÅŸka yiyecek seçeneklerinin de bulunduÄŸuna dikkat çekerken, örneÄŸin YeÅŸiller Partisi’nden Volker Beck, Özdamar’ın tepkisini haklı bularak, “ÇeÅŸitliliÄŸin farkında olmak, aynı zamanda farklı alışkanlıkları da gözetmek demektir” dedi.

DOMUZ ETİ ETİKETLİ DEĞİLDİ

Gelen tepkiler üzerine Federal Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Twitter üzerinden yapılan paylaşımda, büfede 13 farklı yiyeceÄŸin bulunduÄŸuna ve büfe hazırlanırken, katılımcıların “dini çeÅŸitliliÄŸinin” de göz önünde bulundurulduÄŸuna dikkat çekildi. Bakanlık açıklamasının sonunda yine de “Bazı kiÅŸilerin dini duyguları incindiyse, bundan üzüntü duyarız” diyerek özür diledi. Öte yandan katılımcılar arasında yer alan Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Milletvekili Ali BaÅŸ, domuz etinin etiketlenmemiÅŸ olduÄŸunu belirtti. Watson adlı internet platformuna konuÅŸan YeÅŸiller milletvekili, bu nedenle bazı katılımcıların neredeyse domuz etine uzandığını, ancak servisi yapan kiÅŸilere sorarak yiyeceÄŸin domuz eti olduÄŸunu anladığını kaydetti.

2013-2017 yılları arasında Federal Milletvekili olan YeÅŸiller’den Özcan Mutlu da Twitter’dan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın büfe tercihini eleÅŸtirdi. Mutlu, “Åžimdi yine havlayan tüm Naziler ve ırkçılar için söylüyorum: Herkes domuz eti yiyebilir, yasaklayan yok! Ancak siyaset yaptığım 20 yıl boyunca hiçbir davette veya büfede domuz eti görmedim. Åžimdi Ä°slam Konferansı’nda bunu sunmak saygısızlık” ifadesini kullandı. Mutlu, Twitter üzerinden “Ä°slam Konferansı’nda domuz eti servis eden, sonra da bir yanlış anlaşılma olduÄŸunu söyleyen her kimse, sadece Ä°slam Konferansı’nın katılımcılarını aptal yerine koymuyor. Bu, her kimden gelirse gelsin, bilinçli bir provokasyon.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Federal Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın düzenlediÄŸi Alman Ä°slam Konferansı’ndaki büfede domuz eti servis edilmesini savunan politikacılar arasında saÄŸ popülist Almanya Ä°çin Alternatif (AfD) partisinden isimler öne çıkıyor. AfD’li Federal Milletvekili ve partisinin eÄŸitim politikası sözcüsü Götz Frömming, “Seehofer’in ve Federal Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın bu kadar espri anlayışına sahip olabileceÄŸini tahmin etmiyordum.” dedi.

SKANDAL SÖZLER: “BEDAVA YEMEK OLSA BÄ°LE ŞİKAYET EDÄ°YORLAR”

AfD’nin Thüringen eyaleti sözcüsü Stefan Möller ise, gelen tepkileri “Müslümanların uyum saÄŸlamaya yanaÅŸmamalarının bir örneÄŸi” olarak tanımladı ve “Bedava yemek olsa bile ÅŸikâyet ediyorlar. Buranın yemeklerini kabul etmek ve tabağına domuz eti koymamak, köktendinciler için söz konusu bile olmuyor” dedi. Domuz eti, Ä°slam Konferansı’nda ilk kez sunulmuyor. Der Spiegel dergisinin haberine göre, 2006 yılında dönemin Federal Ä°çiÅŸleri Bakanı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Wolfgang Schäuble’nin ev sahipliÄŸinde düzenlenen ilk Alman Ä°slam Konferansı’nda katılımcılara domuz jambonlu kanepeler sunulmuÅŸ.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.