Sosyal Medya

Suudi muhalif Prens: Karşı darbe yapıp yönetimi ele alacağız

Suudi muhalif Prens Halid b. Ferhan Suudi Arabistan’da oluşan muhalefet bloğu hakkında bazı bilgiler açıkladı.



Kraliyet ailesinden Suudi muhalif Prens Halid b. Ferhan Âli Suud, yaklaşık iki hafta önce meydana geldiÄŸi açıklanan yeni muhalefet bloÄŸunun, Veliaht Muhammed Bin Selman'ın çaÄŸdaÅŸ realitesini reddettiklerini ve gelecekte yönetimi ele almayı planladıklarını söyledi.

11 Kasım'da yapılan bir açıklamaya göre, kendilerini “ReÅŸid Yönetim Koalisyonu” olarak adlandıran Suudi muhalefet bloÄŸu, geçiÅŸ dönemi boyunca Suudi Arabistan'da iktidarı Prens Ahmed bin Abdülaziz Âli Suud'un devralmasını öngörüyor.

Halic Online’la yaptığı özel bir roportajda Prens Halid, "Bu blok, Suudi Arabistan'ın farklı eÄŸilimlerini yansıtır ve tek bir ÅŸey ifade eder ki o da, Bin Selman'ın reddedilmesi ve Veliaht olarak Prens Ahmed'in kabul edilmesi ya da Kral'ın ekarte edilmesi ve onun yerinin alınmasıdır” dedi.

Yurt dışındaki Suudi muhalefet gruplarının birlik halinde olmaması konusunda Suudi muhalif ÅŸunları söyledi;

“Muhalefetin farklı ideolojileri ve yönelimleri var. Bunların her biri, bir grupta toplanmadan daha zengin ve daha olumlu olarak kendi yöntemleriyle redlerini ifade ederler.”

Muhalefet bloÄŸu altı siyasi hareketten ve yedi bağımsız ÅŸahsiyetten (aralarında Prens Halid de var) oluÅŸuyor. Siyasi hareketler ÅŸu ÅŸekilde:

Mean el-Cerba liderliÄŸindeki Keramet Hareketi, Abdu’l-Hadi el-Yami liderliÄŸindeki Yam ve Hemedan’ın ÖzgürlüÄŸü Hareketi, Dehil b. Nasır el-Kahtani liderliÄŸindeki Arap Yarımadasının ÖzgürlüÄŸü Hareketi, Ulusal Seferberlik Hareketi, Merzuk MeÅŸan el-Uteybe liderliÄŸindeki Arap Yarımadası Subayları Hareketi, Mani’ b. Mehzel liderliÄŸindeki Hak ve Adalet Hareketi.

Ülke yönetimindeki baÅŸarısızlık konusu

Bin Ferhan, Kral Selman’ın baÅŸa geçmesinden bu yana Suudi Arabistan’daki geliÅŸen olayları, kesin bir ÅŸekilde baÅŸarısızlık ve akılsızlık olarak görüyor ve ÅŸuna iÅŸaret ediyor;

“EÄŸer ülkeler ve aileler Suudi kralına ve oÄŸlu Muhammed’e kızarlarsa, bir ÅŸiddet dalgasının gelmesi muhtemeldir. Çünkü Krallık’taki yönetim tarzı cahilce ve barbarcadır.”

“Umarım derin devlete ve kritik güvenlik kurumlarının kontrolüne karşı yumuÅŸak bir darbe olur ve daha sonra da Veliaht ve Kral ortadan kalkar.”

Suudi muhalif Prens’e göre, Prensler Muhammed b. Nayf ve Mütap b. Abdullah hala ev hapsindeler ve Suudi Arabistan dışına çıkmaları yasak. Evleri kilitli. Bütün hareketleri, Veliaht’e baÄŸlı olan güvenlik sisteminin gözetimi altında. Ailelerinin o ikisinin hakkında herhangi bir hareket edemediklerini, çünkü o ikisinin mercek altında olduklarını ve tüm hareketlerinin Bin Selman'ın bilgisi ile olduÄŸunu vurguladı.

“Ä°ki Ceylan” (Äžazzalen) lakaplı Prens Selman b. Abdulaziz b. Selman b. Muhammed Âli Suud hususunda ise Bin Ferhan, çocuÄŸunun maruz kaldığı ÅŸeye itiraz etmesinden sonra tutuklanan babasıyla sohbet ettiÄŸi için üzerine saldırılıp dövüldükten sonra kendisini hapse girmeye davet eden Bin Selman’ın ‘kıskançlığı’ olduÄŸunu belirtti.

Yakında ikisinin de salınıvereceklerine, ancak bunun Bin Nayf ve Bin Mütap’a yapılan gibi ‘aÅŸağılayıcı bir ÅŸekilde’ olacağına ve o ikisinin mercek altında olacaklarına iÅŸaret etti.

Basında çıkan haberlere göre, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron Krallık makamlarına, 2 Ekim'de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Ä°stanbul'daki Suudi KonsolosluÄŸu’nda öldürülmesinden sonra ailelerinin hayatları için büyük korku duyması nedeniyle Prens Äžazzalen ve babasının serbest bırakılması yönünde giriÅŸimlerde bulundu.

Bu iki Prensin aileleri, ülkesinin yönetiliÅŸiyle ilgili fikirlerini ifade etmesinden ve Avrupa liderleriyle geniÅŸ çaplı iliÅŸkilerinin olmasından dolayı Bin Selman’ın ‘kıskanması’ nedeniyle 10 ay önce yani geçen ocak ayında Krallık sarayına çaÄŸrıldıklarından beri tutuklu olmalarından ve tamamen ikisi hakkında heberlerinin olmamasından dolayı hayatları konusunda endiÅŸeliler.

Bin Selman'ın tutuklamasından bir yıl sonra kuzeni Halid Bin Talal'i serbest bırakmasının sırrı konusunda Prens Bin Ferhan ÅŸunları açıkladı;

“Hastalığın kendisini bitkin bir hale getirdiÄŸi kardeÅŸi Prens Talal’e yaptığı son ziyaretten sonra Prens Ahmed bin Abdülaziz'in arabuluculuÄŸu ve Kaşıkçı'nın suikastindan sonra Suudi yönetimini karıştı ve Prens Halid'in serbest bırakılmasıyla sonuçlandı. Gelecekte baÅŸkalarının da serbest bırakılmasına sebep olacak.”

Haliç Online’a verdiÄŸi röportajda muhalif Suudi Prens ÅŸunu vurguladı; Bin Selman'ın ortadan kaldırılması, devlet ve idaredeki uzmanlığı konusunda güçlü olduÄŸu görünen amcası Ahmed'e dayatılan izolasyon ve yönetime baÄŸlılığı gölgesinde zor bir iÅŸtir. Yönetimi ele geçirme konusunda aileden, kabilelerden ve Avrupa’dan destek gerekir. Ancak dikkatli adımlar atılarak ülkeyi kaosa sürüklemektan kaçınmak gerekir.

Bin Ferhan’a göre, Prens Ahmet sıkı bir mercek altında. Hareketlerinin, iletiÅŸimlerinin hepsi takip ediliyor. Aynı ÅŸekilde evi de.  Bunun için ‘hamlelerin kendisinden gelmeyeceÄŸi muhtemeldir. Bilakis Kral Selman’a ve oÄŸluna karşı darbenin ailenin diÄŸer kolları tarafından uygulanması ve onu Kral tayin etmeyi düÅŸünmeleri muhtemeldir.’

“Bin Selman'ın amcası Ahmed'i tutuklaması veya yapabilirse ÅŸayet ona suikast düzenlemesi mümkündür. Ancak bu aile içinde olup bitenlerin ışığında çok zor görünüyor ve Kaşıkçı'nın ölümünün ardından, eÄŸer aile bu konuyu sonuçlandırmış olsaydı, Bin Selman'a dönerlerdi ve ona iktidarı bırakırlardı” dedi.

Muhalif Prens Bin Ferhan'in kiÅŸisel güvenliÄŸiyle ilgili olarak da, Alman makamlarının Kaşıkçı'ya suikastten sonra kendisine daha fazla güvenlik saÄŸladığını ve aynı baÄŸlamda son dönemde ciddi bir ölüm tehdidi almadığını belirtti.

KonuÅŸmasının sonunda, muhalif Suudi Prens Krallık’taki olayların geleceÄŸini saklamayarak ÅŸunları söyledi;

“Ancak, ülkede gerçekleÅŸecek olan kesinlikle bir deÄŸiÅŸiklik var. Ä°ktidardaki aileye ve derin devletin güvenlik hizmetlerindeki kontrolüne baÄŸlı olarak nazik olacağını umuyorum. Çünkü bunun aksi kanlı bir darbeye neden olabilir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.