Sosyal Medya

Güncel

'Çingene Kızı' Türkiye'ye getirildi!

Zeugma Çingene Kızı mozaiğinin eksik olan parçaları ABD'den Türkiye'ye getirildi.



ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesinde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiÄŸi parçalarının THY uçağıyla bugün Türkiye'ye getirildi. 

Gaziantep'in Nizip ilçesine baÄŸlı Belkıs Mahallesi sınırlarındaki 20 bin dönüm arazi üzerine kurulu Zeugma Antik Kenti'nde, 1998 yılında çıkarılan ve ÅŸehrin önemli simgelerinden biri haline gelen "Çingene Kızı" mozaiÄŸinin yıllar önce yurt dışına kaçırılan kayıp parçaları, uzun bir aradan sonra evine döndü.

AA muhabirinin derlediÄŸi bilgiye göre, Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs Mahallesi yakınlarındaki Fırat Nehri kıyısında, milattan önce 2'nci ve 3'üncü yüzyıllara tarihlenen muhteÅŸem mozaiklerle süslenmiÅŸ Roma evlerini bünyesinde barındıran Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklerin simgesi haline gelen ''Çingene Kızı''nın bulunma hikayesi de kendisi kadar etkileyici.

Bir villanın yemek odasının zeminindeki birçok bölümü tahrip edilmiÅŸ mozaiÄŸi, kaçakçıların, üzerindeki sütun nedeniyle fark etmediÄŸi belirlenmiÅŸti. Kulağındaki küpeler, iri gözleri ve başındaki baÄŸ nedeniyle "Çingene Kızı" olarak adlandırılan mozaik, bulunduÄŸu günden itibaren Gaziantep'in tanıtımına büyük katkı saÄŸlıyor.

1960'lı yıllarda kaçak kazılar sırasında parçalanan ve yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan Çingene Kızı mozaiÄŸinin 12 kayıp parçasının ise yıllar sonra ABD'nin Bowling Green State Üniversitesinde dekorasyon amaçlı sergilendiÄŸi tespit edildi.

- 2012 YILINDA Ä°STENDÄ°

Dr. Stephanie Hooper tarafından 2012 yılında yapılan araÅŸtırmada, Bowling Green State Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında satın alınan mozaiklerin, Zeugma Antik Kenti kökenli olduÄŸu belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bundan haberdar olması üzerine, antik kentin kazı baÅŸkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay'dan konuyu incelemesi ve bir rapor hazırlaması istendi.

Görkay'ın hazırladığı raporda, üniversitede sergilenen eserlerin, Çingene Kızı mozaiÄŸinin bordüründen çalınan parçalar olduÄŸunu ortaya koyması üzerine Bakanlık, 2012 yılında resmi olarak mozaiklerin Türkiye'ye iadesini istedi.

Yaklaşık 5,5 yıl süren görüÅŸmeler sonucu 15 Mayıs'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye’ye getirilmesine iliÅŸkin protokol imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Çingene Kızı"na ait mozaik parçalarının 26 Kasım'da Chicago'dan Gaziantep'e getirileceÄŸini açıklamıştı. Dün eserler, Türkiye'ye getirilmek üzere Türk yetkililer tarafından törenle teslim alındı.

Gaziantep'te büyük heyecana sebep olan bu haber üzerine, Çingene Kızı mozaiÄŸinin sergilendiÄŸi Zeugma Mozaik Müzesi'nde geçici sergileme alanı oluÅŸturulması için baÅŸlatılan çalışmalar sürüyor.

Bir süre müzedeki geçici platformda sergilenecek parçalar, daha sonra restore edilerek orijinal yerlerine yerleÅŸtirilerek ziyarete açılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.