Sosyal Medya

Güncel

Erbaş: Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, "Kadına yönelik şiddet, fiziksel, duygusal ve ekonomik boyutlarıyla büyük bir insanlık suçudur." açıklamasında bulundu.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Ali ErbaÅŸ, "Kadına yönelik ÅŸiddet, fiziksel, duygusal ve ekonomik boyutlarıyla büyük bir insanlık suçudur. Kadına dönük ÅŸiddet merkezli eylem ve söylemin, rahmet ve esenlik dini olan Ä°slam'dan dayanak bulabilmesi asla mümkün deÄŸildir." ifadelerini kullandı.

ErbaÅŸ, "25 Kasım Kadına Yönelik Åžiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, Ä°slam'ın, yeryüzünün öznesi olarak yaratılan insanın temel haklarını dokunulmaz kıldığını ve bu konuda hiçbir ÅŸekilde cinsiyet farkı gözetmediÄŸini anımsattı.

KADIN, ERKEK ARASINDA FARK YOKTUR
Kadın ve erkek arasında yaratılış gayesi, kulluk ve yeryüzü sorumluluÄŸu açısından hiçbir farkın bulunmadığına iÅŸaret eden ErbaÅŸ, bu sebeple varlığı, birikimi ve saygınlığıyla toplumu eÄŸiten, geliÅŸtiren, güçlendiren ve ÅŸekillendiren kadının, bu deÄŸerli niteliklerinin ötesinde, öncelikle insan olma vasfıyla doÄŸuÅŸtan getirdiÄŸi en temel hak ve hürriyetlere sahip olduÄŸunu vurguladı.

Hazreti Adem'den itibaren hak-hakikat yolunda insanlığa rehberlik eden bütün peygamberler ve onların kutlu yolunu takip edenlerin, kadını erkek üzerinden tanımlayan, ikinci sınıf sayan, deÄŸersizleÅŸtiren, olumsuz yorumlara konu eden, onun hak, onur ve iffetini ihlal eden bütün tavır, davranış, tutum, düÅŸünce ve yaklaşımlarla mücadele ettiÄŸini belirten ErbaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:

ŞİDDET EN ÇOK KADINLARIMIZI ETKÄ°LÄ°YOR
"Son zamanlarda din, dil, ırk, coÄŸrafya ve sosyal statü gözetmeksizin tüm insanlığı tehdit edecek bir boyuta ulaÅŸan ÅŸiddet, maalesef en çok kadınlarımızı etkilemektedir. Bu noktada vurgulamak gerekir ki, dinimizin rahmet ve merhamet ikliminden uzaklaÅŸmanın neticesinde tezahür eden kadına yönelik ÅŸiddet, fiziksel, duygusal ve ekonomik boyutlarıyla büyük bir insanlık suçudur. Bu açıdan tasvip edilir hiçbir yanı, yönü ve mazereti bulunmayan kadına dönük ÅŸiddet merkezli eylem ve söylemin, rahmet ve esenlik dini olan Ä°slam'dan dayanak bulabilmesi asla mümkün deÄŸildir. Dolayısıyla ÅŸiddete meÅŸruiyet saÄŸlayan, merhameti öteleyen, insan onurunu zedeleyen ve kadını rencide eden bütün gelenek, örf ve inanışlar reddedilmelidir. Günümüzde cahiliye anlayışının bir zihniyet ve yaÅŸam tarzına iÅŸaret eden boyutunu resmeden kadın sorunları konusunda bulunduÄŸumuz nokta tefekküre muhtaçtır."

"ÖFKE, AKIL VE VÄ°CDANI ESÄ°R ALMAMALI"
Onurlu yaÅŸamı idealize eden bir dinin mensupları olarak kadına karşı merhameti merkeze alan bir anlayış kuÅŸanıp, öfkenin aklı ve vicdanı esir almasına mani olması gerektiÄŸine vurgu yapan ErbaÅŸ, "Bunun için de kadınları zihin ve gönül dünyamıza Allah'ın birer emaneti olarak yerleÅŸtiren nebevi ölçüden asla uzaklaÅŸmamalıyız. Unutulmamalıdır ki, ailenin saÄŸlık ve mutluluÄŸu, toplumun huzur ve güveni ancak kadınlarımızın sevgi ve saygı görmesiyle mümkündür."ifadelerini kullandı.

ErbaÅŸ, "25 Kasım Kadına Yönelik Åžiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü"nün, Türkiye'de ve dünyada kadına yönelik ÅŸiddetin önlenmesine, kadın haklarının korunup geliÅŸtirilmesine ve sorunlara karşı duyarlı olunmasına zemin teÅŸkil etmesi temennisinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.