Sosyal Medya

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan atanamayan öğretmenlerle ilgili önemli açıklama!

Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Ziya Selçuk, Habertürk ekranlarında düzenlenen canlı yayında Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı. Selçuk atanamayan öğretmenlere dair, "Ekonominin gidişatına göre bu yıl kaç kadro ilan edebiliriz, bunun hesabını Hazine ve Maliye Bakanlığı yapıyor." şeklinde konuştu. "Türkiye'nin eğitim sistemi bu kadar küçümsenmemeli." diyen Selçuk, "Türkiye'de eğitimde çok güzel şeyler yapıldı. Türkiye aslına sanıldığından daha fazla imkanlara sahip bir ülke." şeklinde konuştu.



24 Kasım öÄŸretmenler günü kapsamında Milli EÄŸitim Bakanı Prof.Dr. Ziya Selçuk, Habertürk ekranlarında Veyis AteÅŸ'in konuÄŸu oldu. Programda, Batman'daki terör saldırısında ÅŸehit olan öÄŸretmen Åženay Aybüke Yalçın'ın arkadaÅŸlarının yer aldığı müzik grubu, "Pencereden KuÅŸ Uçtu", "Magusa Limanı", "Suya Gider Allı Gelin", "Gönül Dağı" ve "Edremit'in Gelini" türkülerini seslendirdi.
 
Aybüke öÄŸretmenin "Magusa Limanı" türküsünü söylediÄŸi videonun da gösterildiÄŸi programda, ÅŸehit olan 150'ye yakın öÄŸretmenin ismi ekranlara yansıtıldı.
 
Hababam Sınıfı Müzesi'nden düzenlenen canlı yayında Veyis AteÅŸ sordu, Bakan Ziya Selçuk yanıtladı.
 
"Ä°LKOKUL 2. SINIFTA Ä°KÄ° AY KÄ°MSE VARLIÄžIMI HÄ°SSETMEDÄ°"
Ziya Selçuk, öÄŸrencilik yıllarına iliÅŸkin, "24 Kasım ÖÄŸretmenlik Günü'nü kutlamak isterim. Söyleyeceklerimin öÄŸrencilere nasıl yansıyacağı konusunda endiÅŸelerim var. Disiplinli, çalışkan öÄŸrenci deÄŸildim. Beni model almasınlar, ya da alsınlar. Benim çocukluÄŸuö Ankara'nın bir köyünde baÅŸladı. 4.5 yaşında ilkokul bire baÅŸladım. Toplam 17 gün okula gitmiÅŸim, sonra kaçmışım. O bir yıl ailem köyden Ankara'ya göçmüÅŸtü. Babaannem, 'Ben ÅŸehirde yaÅŸayamam' dedi ve ben onunla kaldım. Otobüsün koltuÄŸuna saklanarak defalarca kaçıp Ankara'ya gitmiÅŸtim. Her seferinde Ankara'da kaybolurdum ve beni polis bulup götürürdü. O süreçte ilkokul birde alfabeyi öÄŸrenmem söz konusu olmadı. Babam Ankara'daki okula götürdüÄŸünde müdür 'ikinci sınıftan baÅŸlayacak' dedi. Ä°kinci sınıftan baÅŸlamam kararı alındı. ÇektiÄŸim çizginin üstüne iki nokta koyuyordum. O bizim öyle ki ineÄŸe benziyordu. Hocam kızardı. Kimse benim sınıftaki varlığımı hissetmiyordu. Ä°lkokul 2. sınıfta iki ay kimse varlığımı hissetmedi." dedi.
 
"UZUN ZAMAN OKULA GÄ°DER GÄ°BÄ° EVDEN ÇIKTIM AMA GÄ°TMEDÄ°M"
Ziya Selçuk, "Bir öÄŸretmenim sayesinde ben okula girdim, hep bana destek oldu. Ben çok nadiren konuÅŸan bir çocuktum. Fakültede 4 yıl boyunca bir kez parmak kaldırıp konuÅŸmuÅŸ biri deÄŸilim. Ben aslında ilkokulu sevdim. Ä°lk iki senesi hariç, sevdim. Ortaokulu sevdim. Sınıfın en kısa boylusuydum, sınıftakilerden iki yaÅŸ küçüktüm. Lisede terör dönemi sürekli okulda olaylar var. Bazı konuları hiç anlamıyordum. Anlamsızlık beni rahatsız etmeye baÅŸladı. Ben okula gidiyormuÅŸ gibi sürekli okuldan kaçtım. Sabah okula gidiyor gibi evden çıktım, ama okula gitmedim. Ara tatil olunca ailemin haberi oldu. Okumamaya karar verdim. Babamın nazik bir müdahalesiyle okula tekrar devam ettim. " ifadesini kullandı.
 
"TIR ÅžOFÖRÜ OLMAK Ä°STÄ°YORDUM"
Küçükken TIR ÅŸoförü olmayı hayal ettiÄŸinden bahseden Bakan Selçuk, "Babam minibüs ÅŸoförüydü. Elime yabancı bir dergi geçti. TIR dergisiydi. Bana sınıf atlama olarak gelirdi, babayı geçeceÄŸiz... O dolmuÅŸçuysa ben TIR'cı olacağım diye. 8-9 yaşında zaman zaman doktorluk, öÄŸretmenlik gibi meslek hayallerimim oldu." dedi.
 
"15 YAÅžIMA KADAR KÄ°TAP OKUMADIM"
"Ben 15 yaşıma kadar hiç kitap okumadım." diyen Bakan Selçuk, "Çok özendiÄŸim bir öÄŸretmenim vardı. Onun ses tonuyla konuÅŸmaya çalışırdım. Fakülte son sınıftayken bir kitap okuma açığım vardı. Aşırı bir okuma dönemi baÅŸladı. Bütün sahafları gezdim. Sanki yıllardır o okumamışlığın getirdiÄŸi bir açlık vardı. ÖÄŸretmenliÄŸi bir bilgi transferi deÄŸil, hayat yolculuÄŸu olarak algılamaya baÅŸladım" ifadesini kullandı.
 
"DERGÄ° ÇIKARTIP EĞİTÄ°M GÖRÜÅžLERÄ°MÄ°ZÄ° YAZDIK"
Bakan Selçuk, "Fakültedeyken bir dergi çıkarttık. Ankara'da oklavalar aldık, tekstil makinesi yaptık. Ä°ki nüsha dergi bastık. EÄŸitim görüÅŸlerimizi yazdık. Akademiye geçtiÄŸimde daha olgunlaÅŸmaya baÅŸladı. Benim eÄŸitimle iliÅŸkim daha çok felsefeden gelen bir iliÅŸki. Ä°nsanın dışarıdan içeri bir eÄŸitime karşı oluÅŸ. Her çocuÄŸun müfredatı kendi içerisinde saklıdır. Terbiyenin Arapça'ya, Osmanlıca'ya nasıl geldiÄŸi bütün bunlarla ilgilendiÄŸimizde eÄŸitimle ilgili önce dili, kavramı deÄŸiÅŸtirmek lazım. Dil kur, düÅŸünce kur, bunları göstergeye dönüÅŸtür." dedi.
 
"ÖÄžRETMEN KALBÄ°NDEN KONUÅžMALI"
Bakan Selçuk ÅŸunları kaydetti:
 
"Bir öÄŸretmende ÅŸefkat ve merhamet çok önemli. ÇocuÄŸa bilgi vermek bir taraftan zehirlemek anlamına da geliyor. ÖÄŸretmen sadece beyninden konuÅŸursa çocuk bunu almıyor, kalbinden konuÅŸmalı. Önce duygu bağı oluÅŸmalı. ÖÄŸretmenlik kiÅŸinin öÄŸrenme serüvenidir, olgunlaÅŸma yolculuÄŸudur. 'Ben çocuÄŸa bir ÅŸey aktarıyorum' deyince öÄŸretmenlik burada bitiyor. Åžefkat ve merhamet olmalı. Terbiye aslında kadınların çok doÄŸal olarak baÅŸarabildiÄŸi bir unsur, erkeklerin ise öÄŸrenerek baÅŸarabildiÄŸi bir ÅŸey."
 
"BİZİM EKSİKLİĞİMİZ YAPISAL"
Bakan Ziya Selçuk, "Bizim teknoloji eksikliÄŸimiz yok. Bizim eksikliÄŸimiz yapısal eksiklikler. ÖÄŸretmenlik meslek olarak oturtulmalı, okullar arasındaki eÅŸitsizlik giderilmeli. Müfredatın daha kiÅŸiselleÅŸmesi. Bunu mümkün oldukça kiÅŸiselleÅŸtirmeliyiz. EÄŸitim mahiyeti bozulursa teknoloji burada zarar verir." diye konuÅŸtu.
 
"TÜRKÄ°YE'NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ° KÜÇÜMSENMEMELÄ°"
"Türkiye'nin eÄŸitim sistemini bu kadar küçümsenmemeli." diyen Selçuk, "Türkiye'de eÄŸitimde çok güzel ÅŸeyler yapıldı. Türkiye aslına sanıldığından daha fazla imkanlara sahip bir ülke. Sadece kaynak, iliÅŸki ve finans yönetimi konusunda taktiÄŸe ihtiyacı var. Türkiye'nin ÅŸu an yapamaya çalıştığı ÅŸu. Büyük fotoÄŸrafın tamamına bakıp bütün bileÅŸenleri yönetebilme ihtiyacı var. Åžimdiye kadar yapılmayan bu. Aldığımız her kararın diÄŸer bileÅŸenleri nasıl etkileyeceÄŸi konusunda modellemeler lazım" ifadesini kullandı.
 
"TÜRKÄ°YE BUNA HAZIR VE ÇOK DAHA Ä°LERÄ°SÄ°NÄ° Ä°STÄ°YOR"
Selçuk, "Zerk etmek fiili bezim eÄŸitim literatürümüzde çok kullanmadığımız bir kelime. AÅŸağıdan yukarıya paylaşılan bir hareketle olacak bir ÅŸey. Okulun bir hedefi olması gerek. Okullar hangi parametrelerde yüzde kaçlık birimdedir, hangi okulun ne ihtiyacı var ki biz bunu nasıl saÄŸlarız? Okullarımız arasındaki farkı 5 yılda büyük ölçüde kapatacağımız zamana gidiyoruz. Ä°mkan farklılıkları var. Okullarda ücretli öÄŸretmen olmaması gerekiyor, kadrolu öÄŸretmen olması gerekiyor. Yüzde 34 farklılık var baÅŸarı konusunda. Ama imkân farklılığı bundan daha fazla. Ders kitaplarının içeriÄŸinin hepsinin yeniden organizasyonu konusunda bir süreç var. Bu çok rahatlıkla yapılabilecek bir ÅŸey. Türkiye buna hazır ve daha ilerisini istiyor. Bu toplumsal bir talep olduÄŸu içinde kolay. Biz aÅŸağıdan yukarıya doÄŸru öÄŸretmenlerimiz desteÄŸiyle kendiliÄŸinden oluÅŸacak bir süreç. " dedi.
 
"Ä°Åž GARANTÄ°LÄ° OKULLAR OLACAK"
Bakan Selçuk sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Toplumdaki cazibe iÅŸ garantisiyle artacak. ÇocuÄŸu iÅŸ başı eÄŸitim ile, çocuk ürettiÄŸi için para kazanacak. Ürettikçe satış olacak. Satış oldukça okullar pirim kazanacak. Fabrikaların makinelerini kullanacağız. Fabrika okuldur. Bir yıl içerisinde iÅŸ garantili okullar olduÄŸunu göreceksiniz. Bütün bunlar lise mezununun iÅŸ bulmasını bir an önce üretmesini saÄŸlayacağız. Askerlikle ilgili tedbirler alacağız. Ä°ÅŸ garantili okullar olacak."
 
ÖÄžRETMENLÄ°KTE NELER DEĞİŞECEK?
Selçuk, öÄŸretmen olma sisteminde yapılacak deÄŸiÅŸliÄŸe iliÅŸkin, "Bizim bu topraklarda kendi kökünde bakacak yeÅŸertecek bir köke ihtiyacımız var ve bizim kökümüz çok saÄŸlam. Burada öÄŸretmenlerimiz açısından eÄŸitim hayatlarını daha anlamlı kılmak ve bir ilham hissetmek çok deÄŸerli. Ä°l il dolaşıyoruz. Ä°lçeleri dolaşıyorum. Birinci ağızdan benim mutfağı dinlemem lazım. Para, kadro sormuyorlar. EÄŸitimcilik hayatlarını daha tatmin edici kılmak önemli. 20 yıl da geçse öÄŸretmenden aynı ÅŸeyi bekliyoruz. Yatırım yapmalıyız. ÖÄŸretmenlerin kariyer sisteminde yükselmelerini nasıl saÄŸlarız, bunların hesaplarını yaptık." ifadesini kullandı.
 
ATANAMAYAN ÖÄžRETMENLER
Atanamayan öÄŸretmenlere iliÅŸkin Selçuk, "Türkiye'nin temelde insan kaynağı planlamasıyla ilgili sorunu var. Türkiye'nin çaÄŸ nüfusu belli. Bunların 2040 yılına kadar doÄŸum eÅŸiklerini de biliyoruz. 2040'a kadar kaç çocuk doÄŸacak tahminlerimiz ortada. Bunlara kaç öÄŸretmen gerekiyor bu da ortada. Analizini çıkardık. Baktığımızda her sene 40 binin biraz üzerinde öÄŸretmen mezun oluyor. Bizim hangi branÅŸta kaç öÄŸretmene ihtiyacımız olduÄŸu da belli. Çok fazla öÄŸretmen mezun oluyor. Yüzbinlerde öÄŸretmen formasyon almış ve atanmayı bekliyor. Biz ne yapacağız? Formasyon denilen ve doÄŸrudan doÄŸruya öÄŸretmen adayı yapan kanalı kesiyoruz. Kim öÄŸretmen olarak atandıysa formasyonu o olacak, baÅŸkası almayacak. EÄŸitim fakülteleri konusunda YÖK ile çalışmamız var. Ekonominin gidiÅŸatına göre bu yıl kaç kadro ilan edebiliriz, bunun hesabını Hazine ve Maliye Bakanlığı yapıyor. ÖÄŸretmen açığının en fazla olduÄŸu bölge Marmara" dedi.
 
"31 BÄ°N CÄ°VARINDA YENÄ° ÖNERÄ° VAR"
Projeyi öÄŸretmenlerin fikirlerini doÄŸrudan alabilmek için hayata geçirdiklerini hatırlatan Selçuk, "81 ilin tamamından fikir geldi. Toplam 31 bin civarında yeni öneri var. Bunların 4 bin kadarı da çok somut ve kapsamlı projeler. Bizim tam da ihtiyacımız olan konularda projeler var." diye konuÅŸtu.
 
Selçuk, veri madenciliÄŸi metodolojisi ile Bakanlığa iletilen bütün proje önerilerinin analiz edildiÄŸini aktardı.
 
ÇeÅŸitli parametrelerin dikkate alındığını ve bunlara göre alt baÅŸlıklar oluÅŸturulduÄŸunu dile getiren Selçuk, daha sonra projeler ile içinde geçen anahtar kelimelerin sınıflandırıldığını kaydetti.
 
Projelerin yazılım aracılığıyla anahtar kelimelere göre gruplandığı bilgisini veren Selçuk, "Böylece biz projeleri ilgili birime otomatik olarak gösterebilmiÅŸ, sevk edebilmiÅŸ oluyoruz." ifadesini kullandı.
 
ÖÄŸretmenlerden gelen proje fikirlerinin sayısının giderek arttığını söyleyen Selçuk, "ÖÄŸretmenlerimizin bazılarına yüz yüze ulaÅŸamasak da beraber sanal ortamda yeni projeler üzerinde çalışma fırsatımız olacak." açıklamasını yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.