Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi reform önerilerinde bulundu

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunan daimi üyelikler yüzünden reforma ihtiyaç duyulduğunu belirttti.



Türkiye'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun SinirlioÄŸlu, BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunan daimi üyelikler yüzünden reforma ihtiyaç duyulduÄŸunu belirterek, ''Bu durum söz konusu ayrıcalığa sahip olanların ulusal çıkarlarından baÅŸka hiçbir ÅŸeye hizmet etmiyor. Güvenlik Konseyi'ni iÅŸlevsiz, sorumsuz ve demokratik olmayan bir hale getiriyor ve bu da BM ve çok taraflılığa olan güveni aşındırıyor. Konseye seçilenlerin sayısı ve tüm üye devletlerin konseyde yer alabilme olasılığını artırırsak Güvenlik Konseyi daha temsiliyetçi ve duyarlı olur.'' dedi. 

 BM Genel Kurulu'nda düzenen  ''BM Güvenlik Konseyinde adil temsiliyet ve üye sayısının artırılması'' konulu oturumda konuÅŸan SinirlioÄŸlu,  BM Güvenlik Konseyi reformuna duyulan ihtiyacın aciliyetine dikkati çekti.

Yeniden yapılandırılmış konseyin zamanın gerçeklerini yansıtması gerektiÄŸini vurgulayan SinirlioÄŸlu, ''DeÄŸiÅŸmekte olan günümüz dünyasının aynası olacak bir Güvenlik Konseyi reformu için çaba göstermeliyiz.'' dedi. 

Reform sürecinin sonucunun deÄŸiÅŸmeyen, ilerleme kaydetmeyen bir BM organı yaratmaması gerektiÄŸini ve bunun için de kapsamlı, kapsayıcı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduÄŸunu belirten SinirlioÄŸlu, bireysel ulusal çıkarların, ortak menfaatlerin önüne geçmemesi gerektiÄŸini vurguladı. 

Reform sonucunun tüm üye devletlerce kabul görmesi gerektiÄŸinin altını çizen SinirlioÄŸlu, ''Güvenlik Konseyi'nin daha temsiliyetçi, daha demokratik, daha sorumlu ve daha etkili olabilmesinin tek yolu bu.'' dedi.

Daimi üyelerinin sayısının artırılması ısrarı reform sürecini yavaÅŸlatıyor 

Konseydeki daimi üyelerinin sayısının artırılması konusundaki ısrarın reform sürecinde ilerleme kaydedilememesinin baÅŸlıca nedeni olduÄŸunu söyleyen SinirlioÄŸlu, konseye veto hakkı olan daimi üyelerin eklenmesi çabalarının Güvenlik Konseyi reformu tartışmalarını aşındırdığını ifade etti. 

Konseyde hiç ÅŸüphesiz veto hakkı bulunan daimi üyelikler yüzünden reforma ihtiyaç duyulduÄŸunu söyleyen SinirlioÄŸlu, tam da bu yüzden Güvenlik Konseyi'nin birçok kez görevini yerine getiremediÄŸini ve krizlere zamanında müdahale edemediÄŸini belirtti. 

SinirlioÄŸlu, ''Bu durum söz konusu ayrıcalığa sahip olanların ulusal çıkarlarından baÅŸka hiçbir ÅŸeye hizmet etmiyor. Güvenlik Konseyi'ni iÅŸlevsiz, sorumsuz ve demokratik olmayan bir hale getiriyor ve bu da BM ve çok taraflılığa olan güveni aşındırıyor. Reform sürecinde Güvenlik Konseyi'nin mevcut sorunlarını ele almanın yolları aranmalı. Konseye seçilenlerin sayısı ve tüm üye devletlerin konseyde yer alabilme olasılığını artırırsak Güvenlik Konseyi daha temsiliyetçi ve duyarlı olur.'' diye konuÅŸtu. 

Üye ülkelerin performası periyodik seçimlere tabii tutulursa Güvenlik Konseyi'nin daha hesap verebilir olacağına da iÅŸaret eden SinirlioÄŸlu, geçici ve daimi üyeler arasındaki iyi bir oranın da karar verme sürecinini geliÅŸtirerek Konseyi daha etkili kılacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin, uluslararası barış ve güvenliÄŸin korunmasından sorumlu ana BM organı olarak görevini yerine getirmesi gerektiÄŸini  ve reform sürecinde birlikte yapıcı bir ÅŸekilde çalışmanın ve mümkün olan en kapsamlı anlaÅŸmaya varmanın zamanı geldiÄŸini vurgulayan SinirlioÄŸlu, tüm üye ülkelere reform sürecini kolaylaÅŸtırmaya yönelik siyasi irade ve esneklik göstermesi çaÄŸrısı yaptı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.