Sosyal Medya

Güncel

Lübnan mültecilerin geri dönmesi için Esed'e baskı istedi

"Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmeleri gerekir ve ülkelerine dönme hakları korunmalıdır. Suriye içinde yapılan uygulamalar mültecilerin geri dönmek istememesine yol açıyor. Yerel kaynaklardan, Suriye'ye dönen 20'den fazla mültecinin öldürüldüğünü, bazılarının ise Suriye ordusuna alındığını öğrendik"



Lübnan Mülteci Ä°ÅŸlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muin el-Merabi, ülkelerine dönen Suriyeli mültecilere yönelik "öldürme, zorla askere alma ve tutuklama" gibi uygulamalarına son vermesi için Åžam rejimine uluslararası baskı yapılması çaÄŸrısında bulundu.

Merabi, baÅŸkent Beyrut'ta Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) heyetiyle yaptığı görüÅŸmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Lübnanlı Bakan Merabi, "Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmeleri gerekir ve ülkelerine dönme hakları korunmalıdır. Suriye içinde yapılan uygulamalar mültecilerin geri dönmek istememesine yol açıyor. Yerel kaynaklardan, Suriye'ye dönen 20'den fazla mültecinin öldürüldüÄŸünü, bazılarının ise Suriye ordusuna alındığını öÄŸrendik." dedi.

Lübnan'dan ülkelerine dönen bazı mültecilerin Suriye rejimi tarafından öldürüldüÄŸünü ortaya koyan fotoÄŸrafları basına gösteren Merabi, Suriye'ye dönen bazı kiÅŸilerin ise kaçırıldıklarını ve bunun mülteciler arasında korkuya neden olduÄŸunu söyledi.

Merabi, "EÄŸer Suriyelilerin ülkelerine dönüÅŸlerini hızlandırmak istiyorsak, Suriye rejiminin bu suç eylemlerini durdurması amacıyla baskı yapması için tüm uluslararası ve yerel aktörler nezdinde çaba göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.

Hizbullah'ı "Suriye'deki bazı toprakların, beldelerin ve kentlerin iÅŸgalcisi" olarak niteleyen Merabi, "(Hizbullah'ın) Bu iÅŸgali, Suriyelilerin Lübnan'a göç etmelerine neden oldu. Onların başına gelenlerden o (Hizbullah) sorumludur." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Merabi, "Suriyelilerin kendi ülkelerine dönmeleri için Hizbullah'tan, Suriye rejiminden ve Ä°ran'a ait tüm milislerden geri çekilmelerini istemeliyiz. Mültecilerin yüzde 90'ı yarını beklemeden bugünden ülkelerine dönmeyi arzuluyor. Bu nedenle bunları gönüllü olarak ülkelerine dönmeye teÅŸvik etmek için söz konusu tarafların öldürme, zorla askere alma ve tutuklamaları durdurmaları gerekir." diye konuÅŸtu.

Bakan Merabi, Lübnan için uluslararası destek grubuna, mültecilerin güvenli bir ÅŸekilde geri dönüÅŸ hakkına iliÅŸkin anlaÅŸmaya varma hedefiyle bir araya gelmesi çaÄŸrısında bulundu.

Temmuzdan bu yana yaklaşık 87 bin mülteci Suriye'ye döndü

Lübnan'daki Suriyeli mülteciler, geçen nisan ayından beri BeÅŸÅŸar Esed rejimi ile Lübnan emniyeti koordinasyonunda kafileler halinde ülkelerine dönüÅŸ yapıyor.

Lübnan makamlarından 3 Kasım'da yapılan açıklamada temmuz ayından bu yana yaklaşık 87 bin Suriyeli mültecinin Åžam rejimi ile Beyrut arasındaki koordinasyon kapsamında ülkelerine döndüÄŸü belirtilmiÅŸti.

Lübnan makamları ülkede yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mültecinin yaÅŸadığını açıklarken, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre ise bu rakam 1 milyonun altında.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.