Sosyal Medya

Güncel

Arnavutluk'ta 52 Yunan vatandaşı "istenmeyen kişi" ilan edildi

Polisle girdiği çatışmada yaşanan Yunan asıllı bir kişinin cenaze törenindeki olaylarla ilgili 52 Yunan vatandaşının, Arnavutluk'ta "istenmeyen kişi" ilan edildiği bildirildi



Arnavutluk'un güneyindeki Ergiri ÅŸehrinde, polisle girdiÄŸi silahlı çatışmada yaÅŸamını yitiren, Yunan azınlığına mensup Konstantinos Katsifas'ın dünkü cenaze töreninde yaÅŸanan olaylar nedeniyle 52 Yunan vatandaşı ülkede "istenmeyen kiÅŸi" ilan edildi.

Arnavutluk Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, bu kiÅŸilerin anayasal düzene, ulusal güvenliÄŸe ve kamu barışına yönelik zarar verici ifadelerde bulunduklarını ve ülkenin egemenliÄŸine zarar veren bir organize eylem gerçekleÅŸtirdiklerini kaydetti.

Arnavutluk Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sander Lleshaj, Ergiri'ye baÄŸlı Bularat köyünde gerçekleÅŸen cenaze töreni sırasında olay çıkaran bu kiÅŸilerin, güvenlik güçleri tarafından araÅŸtırıldığını ve yasalarla öngörülmüÅŸ süre zarfında Arnavutluk'a girmelerine izin verilmeyeceÄŸini açıkladı.

Lleshaj, Arnavutluk devletine ve milletine yönelik kaba ve tehlikeli provokasyonların kabul edilemeyeceÄŸini vurguladı. 

Arnavutluk Emniyet Genel MüdürlüÄŸünden yapılan açıklamada da Yunanistan'dan gelen bazı kiÅŸilerin olayla iliÅŸkileri olup olmadığının soruÅŸturulacağı bildirildi.

Arnavutluk BaÅŸbakanı Edi Rama, Avrupa ve DışiÅŸleri Bakanı Ditmir Bushati ile Adalet, Entegrasyon ve Birlik Partisi BaÅŸkanı Shpetim Ä°drizi de konuya iliÅŸkin tepkilerini dile getirdi.

Olay

Yunanistan'ın Ä°kinci Dünya Savaşı'nda Ä°talyanlara karşı verdiÄŸi mücadelede hayatını kaybeden Yunan askerlerinin anıldığı programda, Katsifas'ın önce havaya, ardından polis memurlarına ateÅŸ ettiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Katsifas, polisle girdiÄŸi çatışmada hayatını kaybetmiÅŸti.

Olayın ardından, Yunanistan'ın Tiran Büyükelçisi Eleni Surani, iki kez Arnavutluk DışiÅŸleri Bakanlığına çaÄŸrılmıştı.

Katsifas'ın öldürülmesinin ardından Yunanistan'ın baÅŸkenti Atina'da bir grup aşırı saÄŸcı, ırkçı sloganlar eÅŸliÄŸinde Arnavutluk bayrağı yakmış, Arnavutluk'un Atina BüyükelçiliÄŸi önünde gösteri düzenlemiÅŸti.

Aralarında Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Theocharous'un da yer aldığı yüzlerce Yunanistan vatandaşı, Katsifas'ın cenaze töreni için otobüslerle Arnavutluk'a gelmiÅŸti.

Ülkedeki Yunan azınlığına mensup vatandaÅŸların ve onları temsil eden milletvekillerinin de katıldığı törende, Arnavutluk karşıtı sloganlar atılmış ve bazı Yunan sembolleri yer almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.