Sosyal Medya

Kaddafi, askeri okulu Türkiye’de okudu mu?

Arap Baharı sürecinde koltuğundan edilen, ardından da doğum yeri olan Sirte kentinde halk tarafından linç edilerek öldürülen Libya eski Lideri Muammer Kaddafi’nin askeri okulu Türkiye’de okuduğuna dair iddia, zaman zaman dillendiriliyor.



Köşe yazarlarından sade vatandaşa, herkesin dilinde aynı cümle: Darbe yapmayı Türkiye’deki darbeci askerlerdenöğrenmiş! 1969’da Libya Kralı İdris es-Senûsî’yi devirerek iktidara el koyan Muammer Kaddafi, bu iddiaya göre, Türkiye’de kendisine verilen askeri mantık doğrultusunda hareket etmiş.

Muammer Kaddafi, 1969'da yaptığı darbeyle birlikte Libya'nın kontrolünü ele geçirmişti.

Muammer Kaddafi, 1969'da yaptığı darbeyle birlikte Libya'nın kontrolünü ele geçirmişti.

İlginçtir, Kaddafi’yle ilgili bu ‘bilgi’nin herhangi bir somut kanıtı yok. Ne, 1962’de mezun olduğu söylenen Kara Harp Okulu’nun mezunları arasında ismi var, ne de kendisinin bu yönde bir açıklaması bulunuyor.Türk basınında Kaddafi’yle ilgili bu iddianın kaynak ismi, eski Zaman gazetesi yazarlarından Nuh Gönültaş. İddiasını Kaddafi’yle birlikte okuyan bir tarih hocasına dayandıran Gönültaş’ın da elinde herhangi bir belge yok. Aksine, Kaddafi’yle ilgili resmi biyografik metinlerin hepsinde, sâbık Libya liderinin Trablus ve İngiltere’deki askeri okullarda okuduğu belirtiliyor. Hiçbir resmi belgede, Kaddafi’nin Türkiye’de eğitim aldığına dair en ufak bir işaret bile bulunmuyor.

Kaynak: Mecra

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.