Sosyal Medya

Güncel

Polonya ve ABD arasında LNG anlaşması

Polonya'nın kamu enerji şirketi PGNİG ile ABD firması Cheniere Enerji arasında, Polonya'ya ABD'den sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihraç etmeye yönelik 24 yıllık sözleşme imzalandı.



PGNÄ°G'den yapılan açıklamaya göre, sözleÅŸme uyarınca, ABD'den Polonya'ya LNG sevkiyatı gelecek yıl baÅŸlayacak. ABD'den gemilerle getirilecek LNG, Baltık Denizi'ndeki Lech Kaczynski Limanı'nda bulunan doÄŸal gaz ÅŸebekesine aktarılacak.

Polonya'nın baÅŸkenti VarÅŸova'da yapılan imza töreninde, Polonya Devlet BaÅŸkanı Andrzej Duda ve ABD Enerji Bakanı Rick Perry hazır bulundu.

AnlaÅŸmanın finansal detaylarına iliÅŸkin bilgi verilmezken, ABD'den gelecek LNG'nin, Polonya'nın halihazırda Rus doÄŸal gazına ödediÄŸi fiyattan yaklaşık yüzde 30 daha ucuz olduÄŸuna dikkat çekildi.

Gelecek yıl baÅŸlayacak sevkiyat, yıllık 0,7 milyar metreküp; 2023'ten sonra ise yıllık 1,95 milyar metreküp ÅŸeklinde gerçekleÅŸecek.

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen PGNÄ°G Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Piotr Wozniak, rekabetçi bir fiyatla anlaÅŸmaya vardıklarını belirterek, “AnlaÅŸma ÅŸartları, PGNÄ°G için tamamen tatmin edicidir. Bu anlaÅŸma sayesinde, gelecek yıldan itibaren düzenli ve büyüyen oranda ABD'den LNG tedarik edeceÄŸiz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Cheniere Enerji BaÅŸkanı Jack Fusco ise PGNÄ°G'nin büyüyen Avrupa pazarında Cheniere için önemli bir ortak olduÄŸunu belirterek, anlaÅŸmanın, dünya çapında büyüme planlarını desteklediÄŸini kaydetti.

TRUMP, AVRUPA'YA DAHA FAZLA LNG Ä°HRAÇ ETMEK Ä°STÄ°YOR

Polonya, Rusya'da üretilen doÄŸal gazı, ülkeyi ve Ukrayna'yı devre dışı bırakarak, doÄŸrudan baÅŸta Almanya olmak üzere Avrupa'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 projesine karşı çıkıyordu.

Polonya CumhurbaÅŸkanı Andrzej Duda, daha önce yaptığı açıklamada, maliyeti 10 milyar avro civarında olması beklenen Kuzey Akım 2 projesinin, ABD'nin kendi LNG'sinin, Avrupa'da satışına tehdit oluÅŸturacağı için ABD'ye fayda saÄŸlayamayacağını iddia etmiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, ABD'den daha fazla LNG ithal etmeleri için Avrupa ülkelerine baskı yapmaya devam ediyor. ABD'nin ürettiÄŸi LNG, boru hatları üzerinden aktarılan Rus doÄŸal gazına göre daha pahalıya mal olurken ABD'li ÅŸirketlerin Rusya'ya karşı pazar payı elde etmek için indirime gittiÄŸi belirtiliyor.

Öte yandan, dünyanın en büyük LNG ihracatçısı Katar da Almanya'ya daha fazla LNG satmak için çalışmalar yapıyor. Almanya'da kurulacak LNG terminalinde Katar'ın payı olabileceÄŸi açıklanırken bunu ABD de destekliyor.

Kuzey Akım 2 ile yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesi planlanıyor. Toplam uzunluÄŸu bin 230 kilometre olan hattın, 10 milyar avroya mal olması bekleniyor.

Ukrayna'da yaÅŸanan kriz ve Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı sonrasında, Avrupa'ya gönderdiÄŸi doÄŸal gazda Ukrayna'nın payını daha da düÅŸürmek isteyen Rusya, 2015'te Kuzey Akım 2 projesini açıklamış, Finlandiya, Ä°sveç ve Almanya 2017'de projeye imza atmıştı.

Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi Batılı ÅŸirketlerin de yer aldığı projeye, Ukrayna'nın yanı sıra ABD ve Polonya da karşı çıkıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.