Sosyal Medya

Güncel

Kaddafi'nin paraları nereye transfer edildi?

Kaddafi'nin Belçika'daki paralarının Afrika'daki silahlı milislere gönderildiği iddiası kulislerde 'soruşturma açılması' fısıltılarına sebep oldu.



Belçika'nın baÅŸkenti Brüksel'deki bankalarda bulunan Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin paralarının afrikadaki silahlı milslere gönderildiÄŸi iddiası iktidar ve muhalefet partilerini birbirine düÅŸürdü.

Belçika'da yargı makamları 2017 sonbaharında yargıç Michel Claise'nin kara para aklama davası kapsamında 16 milyar Euro’nun kayıp olduÄŸunu fark etti. Ardından, 5 milyar Euro’dan az olan 4 hesap dikkat çekti. Bununla birlikte, Belçika'nın bu fonları etkin bir ÅŸekilde dondurmayı saÄŸlayıp saÄŸlamadığı sorusu ortaya çıktı.

RTBF televizyonu, "Kimse bu paraya ne olduÄŸunu tam olarak bilmiyor, ancak Eylül ayında yayınlanan BM raporu, Belçika için sıkıntı yaratacak bulgulara iÅŸaret etti" ÅŸeklinde bir haber derledi. Louvain Üniversitesi’nden Profesör Robert Witterwulghe ise, "Bu raporda milislere gönderilmesi için silah kaçakçılığı yapıldığına dair bir sorun olduÄŸunu fark edildi. Göçmenleri Avrupa’ya getirmek ve Nijerya’daki insan ticareti aÄŸlarına para saÄŸlayan bir mafya giriÅŸimi olduÄŸu ortada" açıklamasını yaptı.

Bu haberlerin ardından muhalefet, hükümetten konuya açıklık getirmesini istedi. Paranın, Afrika ülkelerindeki militan grupların eline geçmediÄŸi konusunda garanti istedi. Ayrıca, Parlamento’da çoÄŸunluk saÄŸlanabilirse, hükümet aleyhine BM uzmanlarının da katılacağı bir soruÅŸturma açılmasının planlandığı duyuruldu. SoruÅŸturma savcılık tarafından devam ederken, muhalafet konuyu ilgili komisyona taşımaya hedefliyor. Muhalefet, Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt ve o dönemde Maliye Bakanlığı görevinde bulunan DışiÅŸleri Bakanı Didier Reynders’den de açıklama bekliyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin aldığı kararla Libya’nın öldürülen eski lideri Muammer Kaddafi'nin Belçika'daki hesapları 2011 yılında dondurulmuÅŸtu. 10 milyar Euro'dan fazla bir rakamın 2013 ve 2017 arasında Belçika bankası Euroclear'daki açık hesaplardan kaybolduÄŸu ortaya çıktı. Bu fonlar Kaddafi'nin akrabaları tarafından kontrol ediliyordu.

Ä°ddialara göre 2011’de baÅŸlayan ambargo sonrasında Kaddafi'nin Brüksel’de hesaplarından 16 milyar Euro tutarındaki mevduat Bahreyn merkezli Arap Bankacılık Kurumu ve Lüksemburg merkezli HSBC Menkul Kıymet Hizmetleri aracılığıyla 4 kez delindi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.