Sosyal Medya

Güncel

'Suudi prenslere düzenlenen operasyonda işkence yapıldı' iddiası

NBC News Kanalı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman'ın kontrolü altında geçen yıl düzenlenen operasyonda, gözaltına alınanlara işkence yapıldığını ileri sürdü.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, geçen yıl "rüÅŸvet ve yolsuzluklarla mücadele" iddiasıyla ülkesindeki üst düzey isimlere düzenlettiÄŸi operasyonda, gözaltına alınanlara iÅŸkence yapıldığı ileri sürüldü.

ABD'nin NBC News kanalı, ismini açıklamadığı eski ABD istihbarat yetkililerine dayandırarak yayımladığı haberde, Prens bin Selman'ın geçen sene düzenlettiÄŸi operasyonda, çok sayıda üst düzey isme iÅŸkence yapıldığı iddia edildi.

Haberde, yapılan operasyon dahilinde 11 prens, 4 bakan, onlarca eski bakan ve iÅŸ adamının, yolsuzluk soruÅŸturması kapsamında gözaltına alındığı, bu süre zarfında bu isimlere psikolojik ve fiziksel iÅŸkence uygulandığı belirtildi.

Operasyonun "ÅŸantaj yapmak ve güç elde etmek için" yapıldığı kaydedilirken, "Gözaltına alınan kiÅŸilere zor kullanıldı ve iÅŸkence yapıldı." ifadeleri yer aldı.

Haberde, bin Selman yönetiminin, gözaltına alınanlara iÅŸkence yapıldığı iddialarını reddettiÄŸine ve Suudi Arabistan'ın Washington'daki büyükelçiliÄŸinin ise konuya iliÅŸkin soruları bıraktığına yer verildi.

Suudi Arabistan'da yapılan bu operasyondan önce ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in Riyad'a yaptığı gizli ziyaret dikkati çekmiÅŸti.

Kushner'in, gizli ziyarette bin Selman ile görüÅŸmesi, Beyaz Saray'dan ismi açıklanmayan kaynaklar üzerinden basına sızdırılmıştı.

Bin Selman ismi son olarak 2 Ekim'de, Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul'daki baÅŸkonsolosluÄŸunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti üzerine gündeme geldi.

ABD'de özellikle Kongre üyeleri, Kaşıkçı cinayetinin, bin Selman'ın haberi olmadan yapılmış olmasının imkansız olduÄŸunu belirtiyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalesinde, "Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiÄŸini biliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.