Sosyal Medya

Soğanın, yüzde 80'i stoklarda çürüdü, fiyatlar 10 kat artacak

​ATB ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ali Çandır, Antalya'nın 18 yılda her yıl ortalama 2 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisini kaybettiğini söyledi. Geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanan bir koruma kararıyla ilgili bilgi veren Çandır, “İlimizde bulunan Bozova, Demre, Kınık, Kumluca, Manavgat, Serik, Söğüt ve Zümrütova olmak üzere 8 ovamız 'Büyük ova koruma alanı' ilan edildi. Kentimiz ekonomisinde yüzde 18 paya sahip olan ve tüm kırsala nüfuz eden, ülkemiz ortalamasının 7 kat üzerinde bir değerle 10 milyar TL düzeyinde ekonomik bir değer yaratan kentimiz, tarım topraklarının daha fazla korunmasını talep ediyoruz" dedi.



ALACAÄžINA ÅžAHÄ°N, BORCUNA KARGA OLMAMALI'

BaÅŸkan Çandır, ATB olarak uzun yıllardır birikmiÅŸ KDV'lerin iadesini talep ettiklerini belirterek, üç aydan üç aya devletle mükellefin helalleÅŸmesi gerektiÄŸini söyledi. Ä°ÅŸ dünyasının bu konudaki beklentisinin devam ettiÄŸini belirten Çandır, “Bu konuda devlet alacağına ÅŸahin, borcuna karga olmamalıdır. Her üç ayda bir, birikmiÅŸ KDV'lerin iadesi saÄŸlanmalıdır. Böylece piyasaya beklenen canlılık gelecektir" diye konuÅŸtu.

SOÄžAN ÇÜRÜDÜ, FÄ°YATLAR FIRLAYACAK

Sektörlerin ağır sosyal güvenlik yükü nedeniyle iÅŸçi çalıştırmakta zorlandığını belirten BaÅŸkan Çandır, “Çobanımızdan seralarda çalışan iÅŸçilerimize kadar birçoÄŸu yabancı uyruklu olmuÅŸtur. Bu konuda uzun yıllardır dile getirdiÄŸimiz tarım sektörüne yönelik özel bir sosyal güvenlik sisteminin kurulması iÅŸçi sorunumuzun çözülmesinde ilk basamak olacaktır" dedi. Tarımdaki fiyatları da deÄŸerlendiren BaÅŸkan Çandır, tüketiciye kötü bir haber verdi. SoÄŸanda rekoltenin düÅŸük olması nedeniyle aÄŸustos ve eylül aylarında üreticiden 1,1- 1,2 TL'den alım yapıldığını belirten Çandır, soÄŸanın büyük kısmının çürümesi nedeniyle fiyatlarının artacağını söyledi. Fiyatların 10 katı zamlanacağını öngördüklerini belirten Çandır, “SoÄŸanda çürüme ve kararma sonrası ülkemiz genelinde yüzde 80 civarında ürün kaybı yaÅŸandığını tahmin ediyoruz. Bu nedenle ocak ayının sonu ve ÅŸubat ayında ortasında 8-10 TL'ye soÄŸan yersek tüketici ÅŸaşırmamalı. Önümüzdeki günlerde örtü altı üretimin baÅŸlamasıyla domates fiyatlarında biraz düÅŸüÅŸ bekliyoruz" diye konuÅŸtu.

 KAYNAK:DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.