Sosyal Medya

İsmail Kılıçarslan- Yeni bir faz

İsmail Kılıçarslan- Yeni Şafak



Önce bir örnek…
 
Bu sabah Cins ofisinin 20’yi aÅŸkın genç misafiri vardı. Mardin Gençlik Merkezi’nin Ä°stanbul gezisi yapan gençleri, dergiyi nasıl çıkardığımız konusunda fikir alışveriÅŸinde bulunmak üzere ziyaret ettiler bizi.
 
Ziyaretimize gelen gençlerin Mardin’de çıkardıkları Panik Dergisi’nin zaten hastasıyız, fakat asıl hasta olduÄŸumuz mesele o muazzam gençlik merkezi projesi. “Türkiye’de gençler için yapılmış en iyi proje hangisi?” diye soracak olsanız bana, tartışmasız Mustafa Yaman Vali’nin hayata geçirdiÄŸi Mardin Gençlik Merkezi projesi cevabını veririm size.
 
2 yıllık bir mazisi bile yok bu merkezin. Fakat ÅŸu ana kadar 10 bin Mardinli gençle birebir temas kurulmuÅŸ durumda. Geçtik keman-gitar kurslarını, geçtik etüt programlarını, geçtik yabancı dil-diksiyon eÄŸitimlerini, geçtik uluslararası iliÅŸkiler derslerini, geçtik radyosunun, dergisinin, muazzam bir kütüphanesinin olmasını, sadece “proje yazım ofisi” bile ödül alır bu merkezin.
 
“Nedir en önemli etkisi bu merkezin?” diye soracak olursanız ben de size derim ki Mardinli gençlere saÄŸladığı özgüvendir. Bütün mesele, bütün hikâye, bütün kilit orada... Özgüven yükselince, “yapabiliriz” duygusu yükselince ve daha da önemlisi yapabilince bu gençler terör örgütünün ekebileceÄŸi tarlalar olmaktan çıkıyorlar haliyle. Yarına dair bir umutla doluyorlar. Büyük iÅŸ.
 
Meselenin ek yeri neresi peki? Meselenin ek yeri Mardin Valisi Mustafa Yaman. Gençlerin tamamı “Valimiz giderse, belediyenin finanse ettiÄŸi bu merkezin yönetimi baÅŸka birinin, baÅŸka bir yapının eline geçerse” diyerek endiÅŸelerini bildiriyorlar. Sakın ola yanlış anlaşılmasın. “Siyasi bir el deÄŸiÅŸtirme” iÅŸinden söz etmiyorum. Gençler, kendilerine saÄŸlanan bu muazzam imkânın sadece Mustafa Yaman’ın olaÄŸanüstü gayretleriyle hayata geçirildiÄŸinin farkındalar. EndiÅŸeleri de siyasi-politik endiÅŸe deÄŸil böylelikle. “Vali amcaları” olmadan bu merkezin derhal kuÅŸa döndürüleceÄŸini hissediyorlar.
 
Bir örnek daha…
 
PerÅŸembe gün, Talas Müftümüz Esat Yapıcı hocamın misafiri olarak Kayseri’de idim. SaÄŸ olsun bizi Talas Amerikan Koleji’ne götürdü. 1960’lı yıllara kadar Amerikan Koleji olarak iÅŸletilen bu bina ÅŸimdilerde Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi’nin “eÄŸitim ihtisas merkezi” olarak faaliyet gösteriyor. 40 kadar lise öÄŸrencisi, yatılı düzenle burada ekstranın ekstrası bir eÄŸitim alıyorlar. Kayseri’nin en iyi liselerinden seçilmiÅŸ en zeki yavrularımız buradan da mezun olacaklar ve mezun olduklarında neredeyse “üniversite bitirmiÅŸ bir öÄŸrenci”nin donanımına sahip olacaklar. Görevli arkadaşımız sistemi anlatırken hiç duraksamadan “doÄŸrudan doÄŸruya yönetici elit yetiÅŸtiriyorsunuz burada. Amerikan Koleji’nin vaktiyle hayata geçirdiÄŸi projeyi yerli ve milli bir forma sokma baÅŸarısı göstermiÅŸsiniz” dedim.
 
Fakat burada da meselenin bir ek yeri var. Yerel seçimde Kayseri BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı deÄŸiÅŸir ve yeni gelen belediye baÅŸkanı -aynı partiden olsa bile- projeyi gereksiz bulursa vah-tüh etmekten baÅŸka çare kalmaz elimizde. Öyle ya, yeni gelecek baÅŸkan Kayseri’nin en güzel tepesine konuÅŸlanmış bu binayı düÄŸün salonu, sosyal tesis, butik otel falan yapmayı daha uygun bulabilir en nihayet.
 
Lafı nereye getireceÄŸimi anlamışsınızdır. Bu kadar önemli meselelerde bunca insan odaklılık fena, hem de pek fena. En nihayet mahkeme kadıya mülk deÄŸil. Mustafa Yaman Vali’nin görev yeri deÄŸiÅŸtiÄŸinde, Kayseri Belediye BaÅŸkanı baÅŸka biri olduÄŸunda duracak projeler mi bunlar? “Yok canım, kesinlikle durmaz” diyorsanız “buna benzer ÅŸahane projelerin başına gelenleri bir tarayın” derim.
 
Ne yapmak lazım peki? Elbette “sürdürülebilir modeller” geliÅŸtirmek lazım.
 
Bu hususta benim ilk önerim “saÄŸlıklı vakıf modelleri” kurmaktır. Sözgelimi Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi, bahsi geçen merkez için bir vakfiyede bulunabilir ve gelir modeli bağımsızlaÅŸan bu projeler ilelebet sürdürebilir kendini. Siyasi dalgalanmalardan ve en önemlisi “tek bir insana baÄŸlılıktan” kurtulabilir böylece bu mühim iÅŸler.
 
Ben vakıf öneriyorum, siz baÅŸka bir model önerirseniz de başımın üzerinde yeri var. Yeter ki Mardin Gençlik Merkezi akamete uÄŸramasın, yeter ki Kayseri’deki ihtisas merkezi akamete uÄŸramasın. Yeter ki artık bazı projeler “sivil alanda ve insan bağımsız” ÅŸekilde hayatta kalabilsin.
 
Benim “yeni bir faz” dediÄŸim budur. Yeni dönemin yeni yol haritasının iki kilit kavramı “sivil” ve “sürdürülebilir” kelimeleri olmalıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.