Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Orta Çağ'da neden cadılar kadın olarak görülüyordu?

Bu konuda özellikle Cadı–Kadın eşleşmesinde aslında antikçağlardan beri süre gelen batıl inançların büyük etkisi vardır. Eskiden beri kadınlar, yaşanılan tüm felaketlerin sebebi ve Tanrı’nın laneti olarak görülmekteydi. Hatta tüm olumsuzluklar, kendini şeytana adayan cadıların bir işareti olarak kabul edilmekteydi. Bu noktada büyü ve kadın da birbiriyle özdeşleşmiş olup bunun temelini oluşturmuştu. Bu da o dönemlerde kötülüklerden ve hastalıklardan arınmak için ak büyü ile bitkilerin şifasına başvuran kadınların yakılması gibi çok üzücü olan kanlı olaylara zemin hazırlamıştır. Yani büyü ve kadın, batıl inançların bir bütünü olarak görülmekteydi.



Malleus Maleficarum” adlı eser, Engizisyon döneminde cadı avcılarına yol göstermeyi amaçlamaktaydı. Bu eserdeki tüm soru ve cevaplar ile ÅŸeytan ve kadın birlikteliÄŸi ve dönemin kadın düÅŸmanlığı yansıtılmaktadır. Åžöyle ki; kadınları düÅŸündüÄŸümüzde ilk akla gelen neden böyle bir hainliÄŸin erkekten çok daha kırılgan bir cinsiyette arandığı ve özellikle batıl inanç ve büyücülük konusunda kadınların seçildiÄŸidir. Tüm bunların sebebi, kadınların zayıf varlıklar olarak görülmeleridir. Yaratılış olarak sahip oldukları farklılıklar, onların zayıflığı olarak kabul edilmiÅŸtir. Çünkü genel anlamda toplum, eril bir yapıdadır.

Kutsal Kitap Ä°ncil de bile “Efsuncu kadını yaÅŸatmayacaksın” ya da  Timotheus’a I.Mektup’ta yer alan  “Kadın, kesinlikle birine bağımlı olarak sessizce öÄŸrensin. Kadının öÄŸretmesine ya da erkeÄŸe egemen olmasına izin vermem. Kadın, sessiz kalmalıdır. Çünkü önce Adem yaratıldı, sonra Havva. Üstelik Adem kandırılmadı; ama kadın, kandırılarak suç iÅŸledi” tarzındaki ifadeler, kadının toplumdaki yerine ve acizliÄŸine kanıt olarak görülmüÅŸtür. Cadı avı olarak adlandırılan dönemlerde XI.-XVIII. yüzyıllar arasında pek çok kadın, bu yüzden mahkûm edilmiÅŸtir. Orta ÇaÄŸ’daki Cadı Avı süreci de çok sayıda yoksul ve savunmasız kadınının ÅŸeytanın kölesi olarak ölüme yürümesine neden olmuÅŸtur.

Tarihi Kadim

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.