Sosyal Medya

Güncel

Suudi Arabistan’dan Kaşıkçı itirafı: Konsoloslukta öldürüldü

Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğünü 17 gün sonra kabul etti. Dünyanın ayağa kalktığı olayda, Kaşıkçı’nın akıbeti ilk kez resmen cinayet olarak açıklanmış oldu. Tüm general Ahmet El Assiri ve Kraliyet Danışmanı Sud El Kahtani görevden alındı. 18 Suudi tutuklandı. Cinayetle ilgili araştırmanın başına cinayetin olağan şüphelisi Veliaht Prens Selman’ın getirilmesi de örtbas kuşkusu uyandırdı.



Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili dünyadan yükselen tepkilerle köÅŸeye sıkışan Riyad yönetimi nihayet olaydaki sorumluluÄŸunu kabul etti. Suudi baÅŸsavcısı, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul KonsolosluÄŸu'ndaki bir münakaÅŸa sırasında öldüÄŸünü açıkladı.
 
ARBEDE SAVUNMASI
 
ABD Avrupa baÅŸkentlerinden yükselen tepkiler ve boykot kararları ile zor durumda kalan Suudi Arabistan’dan cinayet açıklamasında ‘arbede’ ifadesinin kullanılması ise dikkat çekti.
 
ABD BaÅŸkanı Trump, Ä°ngiltere, Fransa ve Almanya baÅŸta olmak üzere boykot adımlarının gelmesi ve Demokratların baskısıyla son yaptığı açıklamada ilk kez yaptırım sinyali vermiÅŸti. Riyad’dan gelen cinayet itirafında yaptırım sinyalinin etkili olduÄŸu düÅŸünülüyor.
 
GENERALE MÄ° YIKILACAK
 
Cinayeti ‘arbede’ olarak açıklayan Riyad’ın daha önce olayın üzerine yıkılacağı konuÅŸulan Tümgeneral Ahmet El Assiri’yi görevden alması dikkat çekti. Cinayetle ilgili 18 Suudi de tutuklandı. 
 
"TÜRKÄ°YE'NÄ°N ORTAYA KOYDUÄžU ÜSTÜN DAYANIÅžMAYI DEÄžERLÄ° BULUYORUZ"
 
Suudi Arabistan, Türkiye'nin, "CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip  ErdoÄŸan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruÅŸturma sürecinde ortaya koyduÄŸu üstün  dayanışmayı deÄŸerli bulduklarını" açıkladı.
 
Riyad, Türk yetkililerin, ÅŸaibeli isimlerle ilgili paylaÅŸtığı bilgilerin Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı olduÄŸunu duyurdu.
 
Ayrıca, bu gece yayımlanan kraliyet kararnamesiyle, Suudi Arabistan Genel Ä°stihbarat BaÅŸkan Yardımcısı Ahmed Asiri görevden alındı. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan üst düzey 3 istihbarat görevlisinin görevden alındığı bilgisini  paylaÅŸtı.
 
BAKANLIK KOMÄ°TESÄ° KURULACAK
 
Suudi Arabistan Genel Ä°stihbarat BaÅŸkanlığının yeniden  yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman baÅŸkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaÅŸtırıldı.
 
ABD: AÇIKLAMAYI OLUMLU BULUYORUZ
 
Uluslararası soruÅŸturmaları yakından takip edeceklerini belirten bir mesaj yayımlayan Beyaz Saray açıklamasında, "Bay Kaşıkçı'nın öldüÄŸünün teyit edildiÄŸini duymaktan  üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, niÅŸanlısına ve sevenlerine baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz. Suudi yönetiminin açıklamasını olumlu buluyoruz" denildi.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suudi gazeteci  Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne iliÅŸkin, "Bay Kaşıkçı'nın öldüÄŸünün teyit edildiÄŸini  duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, niÅŸanlısına ve sevenlerine baÅŸsaÄŸlığı  diliyoruz." ifadelerini kullandı. 
 
Sözcü Sanders, Suudi Arabistan'ın, Kaşıkçı'nın öldüÄŸünü teyit  etmesinin ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
 
Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın akıbetine iliÅŸkin duyurduÄŸu  soruÅŸturma sonuçlarının ve ÅŸüphelilere yönelik aldığı tedbirlerin ABD yönetimi  tarafından kabul edildiÄŸini belirten Sanders, açıklamasında ÅŸu ifadelere yer  verdi:
 
"Bay Kaşıkçı'nın öldüÄŸünün teyit edildiÄŸini duymaktan üzgünüz.  Kaşıkçı'nın ailesine, niÅŸanlısına ve sevenlerine baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz. Bu trajik  olaya yönelik uluslararası soruÅŸturmaları yakından takip etmeyi sürdüreceÄŸiz;  zamanında, ÅŸeffaf ve hukuka uygun gerçekleÅŸecek adaleti savunacağız."
 
BM: SORUMLULAR HESAP VERMELÄ°
 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünün teyit edilmesinden derin üzüntü duyduÄŸunu belirtti. Açıklamasında, Kaşıkçı'nın ailesine ve arkadaÅŸlarına baÅŸsaÄŸlığı dileyen Guterres, Kaşıkçı'nın ölüm nedenlerinin ortaya çıkarılması ve sorumlulardan hesap sorulması için hızlı, kapsamlı ve ÅŸeffaf bir soruÅŸturmaya ihtiyaç olduÄŸunu vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.