Sosyal Medya

İber Ortaylı: Birçok Türk münevveri eski Türk filmlerine dudak bükerdi, çok cahiller

İran Geleneksel Sanatlar Sergisi’nin açılışına katılan Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, eski Türk filmlerini beğenmeyenleri eleştirdi. Ortaylı, "Birçok Türk münevveri eski Türk filmlerine dudak bükerdi, çok cahiller. Hiçbir şey anlamıyorlar çünkü eski Türk sineması basit konular olabilir, ama oradaki çevre gözlemi, retorik, folklorik yorumlama Türk romanına falan çok geç girmeye başladı, belki tam da giremedi" dedi.



Ä°ranlı sanatçılarından Azam Eisazadeh ve Maryam Khorrami’ye ait 140 tezhip ve minyatür eserinden oluÅŸan “Ä°ran Geleneksel Sanatlar Sergisi” sanatseverlerle buluÅŸtu. Türker Ä°nanoÄŸlu Vakfı (Türvak) Sinema-Tiyatro Müzesi’nde gerçekleÅŸen açılışa, BeyoÄŸlu Belediye BaÅŸkanı Ahmet Misbah Demircan, Türker Ä°nanoÄŸlu, Ünlü tarihçi Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, Azam Eisazadeh ve Maryam Khorrami ile çok sayıda sanatsever katıldı. Geleneksel Ä°ran sanatıyla günümüz yorumunu bir araya getiren sanatçıların eserlerini ise vatandaÅŸlar dikkatle inceledi. Sergide, Hz. Ali, Mevlana Celalettin Rumi ve Osmanlı PadiÅŸahları portreleri, Ä°ran Safevi ve Gacar dönemine ait padiÅŸah minyatürleri dikkat çekti. Serginin açılışına katılan Ortaylı ise eski Türk filmlerini beÄŸenmeyenleri eleÅŸtirdi.

ilber2

"ÇOK CAHÄ°LLER! HÄ°ÇBÄ°R ÅžEY ANLAMIYORLAR"

Farsça’da azımsanmayacak kadar Türkçe kelime olduÄŸunu dile getiren Ünlü tarihçi Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, "Arapça diye bildiÄŸimiz çoÄŸu kelimeler Ä°ranlılar yoluyla geçmiÅŸ. Birçok Türk münevveri eski Türk filmlerine dudak bükerdi, çok cahiller. Hiçbir ÅŸey anlamıyorlar çünkü eski Türk sineması basit konular olabilir, zengin kızla fakir oÄŸlanın aÅŸkı falan ama oradaki çevre gözlemi ve retorik, folklorik yorumlama Türk romanına falan çok geç girmeye baÅŸladı, belki tam da giremedi" diye konuÅŸtu.

ilber1

"Ä°RANLI SANATÇILAR ÜZERÄ°NDEN KENDÄ° TARÄ°HÄ°MÄ°ZÄ°N DE OKUMASINI YAPIYORUZ"

Ä°ran ve Türk kültürlerinin birbirleriyle etkileÅŸiminin çok eskiye dayandığını söyleyen BeyoÄŸlu Belediye BaÅŸkanı Ahmet Misbah Demircan, "Gerçekten Ä°ran edebiyatı, kültürüyle Türk kültürünün tarihi ortaklıkları çok geniÅŸ ve eski yıllara dayanıyor. Açıkçası biz buradan Ä°ranlı sanatçılar üzerinden kendi tarihimizin de okumasını yapıyoruz. Ä°ranlı sanatçıları çok görmek mümkün deÄŸildi doÄŸrusu bu sergi bu anlamda kıymetli" ifadelerini kullandı.

Sergi 31 Ekim tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.