Sosyal Medya

Güncel

S-300’lerin sırları İsrail’e aktarıldı

Vietnam haber portalı Soha.vn, ABD ve İsrail’in askeri uzmanlarının gizlice Ukrayna’ya giderek, Ukrayna ordusunun kullandığı benzer hava savunma sistemlerinin özelliklerini incelediği iddiasını ortaya attı.



Rusya'nın Suriye'ye geçen ay gönderdiÄŸi S-300 hava savunma sistemleri daha devreye alınmadan medya tarafından ‘çapraz ateÅŸ' altına alındı. Vietnam haber portalı Soha.vn'in haberinde, ABD ve Ä°srail'in askeri uzmanlarının Ukrayna ordusunun kullandığı benzer hava savunma sistemlerinin özelliklerini incelemek için Ukrayna'ya gittiÄŸini ileri sürdü. Makaleye göre Ukrayna'da yapılan manevralara Ä°srailli pilotların kullandığı 18 adet F-15 avcı uçağının katıldığı aktarıldı.

F-15'LERÄ°N SEÇÄ°LMESÄ° TUHAF OLARAK NÄ°TELENDÄ°RÄ°LDÄ°

Kiev ve Washington, F-15'lerin Ukrayna'ya gönderildiÄŸi gerçeÄŸini kabul etti, ancak bu uçakların daha önce planlanan Clear Sky 2018 tatbikatına katılmak üzere 6 Ekim'den beri orada bulunduÄŸunu açıkladı. Resmi verilere bakılacak olursa, manevralara katılan ülkelerin arasında Ä°srail yer almıyor.

Bu arada Ukrayna'ya 1979-1989 döneminde üretilen eski F-15 uçaklarının yollanmış olması da soru iÅŸaretlerine neden oldu. DiÄŸer yandan F-15, Ä°srail'de çok ta yaygın olarak kullanılan bir uçak modeli deÄŸil. Uluslararası Stratejik AraÅŸtırmalar Enstitüsü'nün (IISS) son verilerine göre Ä°srail Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bu modelden toplam 17 uçak yer alıyor. Bu uçakları Rus S-300'lere karşı kullanılma olasılığı, özel olarak hava savunma sistemlerinin menzilinde kullanılmak üzere tasarlanmış F-35 ‘hayalet uçaklar' varken neredeyse sıfır olarak deÄŸerlendiriliyor.

ESKÄ°YEN ‘FAVORÄ°LER'

Vietnamlı yazarın iddialarını çürütecek bir baÅŸka durumsa, Ukrayna ordusunun sahip olduÄŸu S-300'lerin özellikleri bakımından, yeni Rus muadillerinden çok daha geride olması. Uzmanlara göre Kiev'in elinde, Rus S-300'lerine benzer özelliklere sahip hava savunma sistemleri bulunmuyor, Sovyetler BirliÄŸi döneminden kalan sistemleriyse çoktandır eskimiÅŸ durumda.

Sputnik'e konuÅŸan askeri uzman Mihail Hodaryonok, Ukrayna'nın sahip olduÄŸu eski S-300'lerin teknik açıdan düzgün çalışıp çalışmadığının dahi bilinmediÄŸine dikkat çekti.

 

Hodaryonok, "Ukraynalıların Ä°srailli pilotlara yardım edebileceÄŸi pek bir ÅŸey yok. Zira Ukrayna'da kalan füze savunma sistemlerinin tümü, hava savunma kuvvetlerinin tarihinde uzun zaman önce kapatılmış bir sayfa. Onlar eksi döneme ait. Oradaki S-300'ler 1991'den önce üretildi ve bu sistemlerin ilk modelleri, oysa S-300'ler çeyrek asır içinde birçok deÄŸiÅŸime uÄŸradı. Özellikle S-300'lerin son modifikasyonu ele alınacak olursa, tüm teknik ve taktik özelliklerinin çok fazla geliÅŸtirildiÄŸi görülür" diye konuÅŸtu.

MODERN BÄ°R KEŞİF UÇAÄžI SÄ°STEM VERÄ°LERÄ°NÄ° KOLAYCA KOPYALAYABÄ°LÄ°R

Ayrıca Ä°srailli pilotların Rus hava savunma sistemlerini incelemek için Ukrayna'ya gidip orada F-15 uçaklarını kullanması gerekmediÄŸini söyleyen Hodaryonok, modern bir keÅŸif uçağının S-300'lerin menziline girmeden bu silahın kullandığı frekansları hızlı bir ÅŸekilde kopyalayabileceÄŸinin altını çizdi.

Son olarak S-300 sistemlerinin sadece Ukrayna'nın deÄŸil, Ermenistan, Azerbaycan ve Belarus gibi eski Sovyet cumhuriyetlerinin, ayrıca NATO'ya üye olan Yunanistan'ın elinde de olduÄŸunu belirtmek gerekir. Zaten Ä°srailli uzmanlar, Yunanistan'daki S-300'leri daha 1990'da gerçekleÅŸen ortak tatbikatta inceleme fırsatı bulmuÅŸtu.

Dolayısıyla hava savunma sistemlerine karşı koyma yöntemlerinin üzerinde çalışmak için Ukrayna'daki S-300'lerin muadillerini bulmak o kadar da zor deÄŸil.

NELER OLMUÅžTU

S-300'lerin gönderilme kararı, Ä°srail'in Rus il-20 uçağının düÅŸürülmesine yol açması sonucu alınmıştı.

17 Eylül'de gerçekleÅŸen olayda uçakta bulunan 15 Rus asker hayatını kaybetmiÅŸti. Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Ä°srail savaÅŸ uçaklarının Rus uçağını 'kalkan' olarak kullandığını ve Suriye hava savunmasının Rus uçağını düÅŸürmesine neden olduÄŸunu açıklamıştı.

 

Rusya Savunma Bakanlığı olayın tüm sorumluluÄŸunu Ä°srail Hava Kuvvetleri ve hava saldırısı emrini verenlere yüklemiÅŸ, Moskova da Suriye'deki Rus birliklerinin güvenliÄŸini artırmak için ek önlemler alınacağını ve iki hafta içinde Åžam'a S-300 hava savunma sistemi verileceÄŸini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.