Sosyal Medya

Güncel

NATO'dan 51 bin askerle Soğuk Savaş sonrasının en büyük tatbikatı

NATO'nun Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana düzenlediği en büyük tatbikat bu ay sonunda Hollanda, Almanya ve Norveç'te düzenlenecek.



ABD'li Amiral James Foggo'nun yöneteceÄŸi tatbikata 31 ülkeden 51 bin asker katılacak, 150 uçak, 60 gemi ve 10 bin askeri araç kullanılacak.

Ä°ngiliz ordusuna baÄŸlı birlikler, bu sabah Hollanda'nın Rotterdam Limanı'na çıktı ve böylece 'Trident Juncture' adı verilen tatbikat, fiilen baÅŸlamış oldu.

'SENARYOYA GÖRE NORVEÇ Ä°ÅžGAL EDÄ°LÄ°YOR'

BBC'nin haberine göre Ä°ngiliz askerleri, karayoluyla önce Almanya'nın Hamburg kentine, oradan da tatbikat senaryosuna göre 'hayali bir düÅŸman' tarafından iÅŸgal edilen Norveç'e yardıma gidecekler. Aslında BirleÅŸik Krallık askerlerinin Norveç'teki Oslo ya da Bergen kentlerine gemiyle ulaşımı daha kolay. Ancak NATO'nun amacı, ittifaka baÄŸlı birliklerin karadan en hızlı nasıl taşınabileceÄŸini test etmek. Bu nedenle Hollanda ve Almanya rotası kullanılacak.

NATO Savunma Politikası Direktörü Timo Koster, Hollanda Devlet Televizyonu'na (NOS) yaptığı açıklamada, ittifakın eksiklerinin belirlenmesi amacıyla böyle bir rota belirlendiÄŸini söyledi.

 

Tatbikatta NATO birliklerinin kara yolundan sorunsuz ulaşımı, köprü ve viyadüklerin asker ve teçhizat geçiÅŸine uygunluÄŸu, asker sevkiyatının bürokratik engellere takılmadan en hızlı ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesi gibi konular test edilecek.

Koster, SoÄŸuk SavaÅŸ döneminde bu tür büyük tatbikatların sık sık yapıldığına iÅŸaret ederek, uzun süre sonra eksiklerin ortaya çıkarılması için yeniden yapılacağını vurguladı.

'STRES TESTÄ°'

ABD'li Amiral Foggo, 'gerçek bir stres testi' dediÄŸi tatbikatı Norveç açıklarında bir gemiden yönetecek.

NATO birlikleri, Rus sınırına 500 kilometreden fazla yaklaÅŸmayacak. Foggo, "Biz kavga aramıyoruz. Tamamen savunma amaçlı bir tatbikat" dedi. Rusya, tatbikata gözlemci olarak davet edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.