Sosyal Medya

Kürsü

Akif Beki- Yine de şahlanıyor McKinsey küheylanları

Akif Beki- Karar



Bu ne perhiz, bu ne lahana turÅŸusu’ derlerse, perhizden deÄŸil lahana turÅŸusundan vazgeçersiniz. Oysa bizim medyanın tutarsızlık müptelaları, popülizmi feda etmektense perhizden dönmeye her an hazır.
 
Gerçekçi fakat anti-popülist tercihleri ilk zorlukta gözden çıkarıyorlar, turÅŸuya talime devam...
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la Bakan Albayrak, enflasyon ve kur kadar, bu tambura takımının iÅŸi sulandıran indirgemeciliklerinin de üstesinden gelmek durumunda. Zorluk içinde zorluk...
 
O aşırı yüzeysel ‘dış güç’ köpürtmeleri, sadece profesyonel McKinsey yalancılarının ayaklarına dolanmıyor, Türkiye’nin de ayaklarına dolanıyor.
 
Atageldikleri o yüzeysel emperyalizmle mücadele sloganlarını, yalnızca kendi yüzlerine gözlerine bulaÅŸtırmıyorlar, ekonominin de yüzüne gözüne bulaÅŸtırıyorlar.
 
Günün sonunda palavraları peÅŸlerini bırakmıyor ve kendi yalanlarına esir düÅŸüyorlar.
 
Popülist martavalların ÅŸehvetine kapılıp dönemeyecekleri kadar ileri gittikleri için, ÅŸimdi yalanlarını sürdürmeye mahkum hissediyorlar. Günü kurtarmaktan baÅŸka bir ÅŸey düÅŸünemiyor, bir yalanı baÅŸka bir yalanla kapatma eyyamcılığından kurtulamıyorlar.
 
***
 
Türkiye’nin, anti-popülist ve aşırı gerçekçi çözümlere ÅŸiddetle ihtiyaç duyduÄŸu ortada.
 
Fakat malum martavalcıların estirdiÄŸi terör yüzünden, gerçekler dünyasına dönmekte zorlanıyor tartışmalar.
 
Mesela kimse çıkıp “IMF’ye 23 buçuk milyar dolar borcu AK Parti iktidarı kapattı ama bunu, IMF programının da yardımıyla baÅŸardı” diyemiyor.
 
IMF’nin McKinsey’den üstün tarafı vurgulanamıyor. DüÅŸük faizle, ucuza borç verebilmesinin ve geri ödenmesini temin için karşılığında bazı ÅŸartlar koÅŸmasının dezavantajı deÄŸil, bilakis avantajlı yanı olduÄŸu söylenemiyor.
 
IMF komiserini ‘dayatmacı ÅŸeytan’ yaftasıyla karalarken McKinsey denetçisini ‘cici danışman’ diye allayıp pullayarak pazarlamaya devam edince de tartışma, çıkmaza giriyor böyle.
 
CumhurbaÅŸkanı haklı; IMF perhizini, IMF’siz de uygulayabilir Türkiye.
 
Ä°ktidarın; borcuna sadık, ‘israftan tasarruf’ diyetine baÄŸlı ama yabancı alacaklılarına diyet borcu da ödemek istemeyen bir irade sergilemesinde yanlışlık yok.
 
Fakat ErdoÄŸan’ın ‘ülkemi yabancı kuruluÅŸların boyunduruÄŸu altına sokturmam’ diyerek karşı çıktığı bir projeyi...BaÅŸkası yapsa ihanete teÅŸebbüsten yargısız infaza giriÅŸecek bu martavalcıların savunmaya kalkmasında büyük yanlışlık var.
 
Esasen sorun, ne dediklerini de bilmemeleri. Yazdıkları cümlelerin ne anlama geldiÄŸini bilseler, yankısını geri duyduklarında çıldırıp agresifleÅŸmez, ÅŸirretliÄŸe vurmazlardı.
 
Global piyasalara güven vermek ve dış çıpa ihtiyacını karşılamak açısından McKinsey’le çalışmanın çok önemli olduÄŸunu söylediklerinde...Bunun, Babacan’la ÅžimÅŸek zamanında verebildiÄŸimiz güveni, ÅŸimdi McKinsey olmadan yabancı yatırımcılara veremediÄŸimiz, bir ‘dış çıpa’ bulmadan ekonomiyi çeviremediÄŸimiz ÅŸeklinde anlaşılacağını fark ederlerdi. Manasını karşıdan duyduklarında da bozuntuya uÄŸrayıp saldırganlaÅŸmazlardı.
 
Yine...
 
‘Faiz lobisi’ teorisini, sırf KılıçdaroÄŸlu’na kaptırmamak için bile nasıl hararetle sahiplendiklerini unutup, yabancı yatırımcıları da mimleyen bu kavramlaÅŸtırmayı ÅŸaka yollu dahi ağızlarına almadıklarına yemin etmezlerdi.
 
Piyasa gerçeklerinden kopmama uyarılarını, düne dek ‘küresel tefeci çeteleri’ne teslimiyet çaÄŸrılarıyla bir tutan kendileri deÄŸilmiÅŸ gibi...McKinsey’i, ‘global piyasaları Türkiye hakkında vereceÄŸi raporlarla ikna edecek çok güvenilir bir muhatap’ diye satmaya yeltenmezlerdi.
 
McKinsey yalancıları, iÅŸte bu sığlıklarıyla McKinsey’den daha güvenilmez. Hadi McKinsey gitti, yalancıları bize yadigar kaldı da...Bari yalanları geride kalmasa, birlikte paketlenseydi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.