Sosyal Medya

Güncel

Milli Gazete Yazarı: McKinsey konusunda hain dediklerinizden özür dilemeniz gerekmiyor mu?’

Milli Gazete Yazarı Abdülkadir Özkan, ‘Hain dediklerinizden özür dilemek gerekmiyor mu?’ başlıklı yazısında McKinsey konusu değerlendirdi.



Yazının tamamı:
 
BaÅŸlığı belki, “Mahcup olmamak için her eleÅŸtiri sahibini cehalet ve ihanetle suçlamaktan vazgeçelim” ÅŸeklinde belirlemek de mümkündü. Çünkü belki uzun yıllar iktidarda olmanın oluÅŸturduÄŸu bir ruh hali ile iktidar sahipleri ve müttefikleri eleÅŸtiriye tahammülsüz bir noktaya geldiler. Denebilir ki, eleÅŸtiri genellikle insanın hoÅŸuna gitmez. Böyle bir yaklaşım doÄŸru olsa bile iktidar sahiplerinin eleÅŸtiriye tahammülsüzlüÄŸü ciddi sorunları gündeme getiriyor. Bir toplumda her kesimin her konuda aynı ÅŸeyleri düÅŸünmesi ve iktidarın her yaptığını sorgusuz sualsiz alkışlamasını istemek öncelikli olarak insanın doÄŸasına aykırıdır. Ä°ÅŸin demokrasi boyutu üzerinde hiç durmuyorum, sadece demokrasinin çok seslilik olduÄŸunu hatırlatmakla yetinmek istiyorum.
 
Sanıyorum Amerikan McKinsey ÅŸirketinden danışmanlık hizmeti alınacağının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanmasının ardından yoÄŸun eleÅŸtiri gündeme geldi. Dolar üzerinden ülkemize yönelik terör saldırısı baÅŸlatmış ABD’nin bir ÅŸirketinden ekonomi konusunda danışmanlık hizmeti alınması anlaÅŸması imzalanmış olmasının yanlışlığına dikkat çekildi. Söz konusu eleÅŸtirilere katılanlardan birisiyim. Yaklaşımım iktidar mensuplarına göre yanlış olabilir. Ancak, bu yaklaşımın söz konusu bakan tarafından, “Cehalet deÄŸilse ihanettir” ÅŸeklinde deÄŸerlendirilmesi ABD ÅŸirketi ile imzalanan anlaÅŸmadan daha çok yanlıştı. Çünkü böyle bir yaklaşım eleÅŸtirenlerin tümünü hain ilan etmek anlamına geliyordu. Hâlbuki bir ülkede vatanseverlik iktidarda bile olsalar kimsenin inhisarında deÄŸildir. Kaldı ki, iktidarın yaptıklarına yönelik eleÅŸtiri yapmak kesinlikle hainlik olarak deÄŸerlendirilemez/deÄŸerlendirilmemesi gerekir. Böyle bir yaklaşım kimseye yarar saÄŸlamaz. Bu bakımdan iktidar sahipleri eleÅŸtirileri “cehalet ve ihanet” gibi nitelendirmelerle bastırmak yerine eleÅŸtirilerin yanlışlığını ortaya koyabilirler. Çünkü eleÅŸtirilerin cahillik ve hainlik olarak nitelendirilmesi bir anlamda eleÅŸtiriler karşısında söyleyecek sözü olmayanlar basit bir avunma yoluna sapıyor demektir.
 
Dikkat çekmek istediÄŸim bir baÅŸka husus ise iktidar mensuplarının muhalefete yönelik eleÅŸtirileri sırasında sık sık ihanet suçlamasına sarılmaları toplumda ciddi bir kamplaÅŸmaya yol açacaktır. Bu suçlamaları kabul etmek mümkün deldir. Çünkü muhalefetin görevi elbette sadece eleÅŸtirmek deÄŸildir, aynı zamanda doÄŸru bildiklerini dile getirmektir. Ancak, bu doÄŸru bildiklerini her dile getiriÅŸte ihanet suçlaması ile karşı karşıya kalınıyorsa o z aman iktidar mensuplarının, “Bizim sizin aklınıza ihtiyacımız yok. En vatanseverde biziz, her ÅŸeyi biz biliriz” gibi bir yaklaşımı var demektir. Böyle bir noktaya bilerek ya da bilmeden gelmek çok yanlış olur. Bu durum toplum kesimleri arasında diyaloga yer kalmamış anlamına gelir. Bu ise ülkede sağırlar diyalogu hâkim demektir.
 
Gelinen noktada CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan söz konusu anlaÅŸmayı iptal ettiklerini açıklarken, “Biz bize yeteriz” diyerek aslında söz konusu anlaÅŸmaya yöneltilen eleÅŸtirilerin haklılığını ifade etmiÅŸ olmaktadır. Çünkü ABD’li danışmanlık ÅŸirketi ile imzalanan anlaÅŸmaya karşı çıkışın ana fikri de buydu. Yani biz bize yeteriz. Böyle olunca da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan bu açıklamayı yapana kadar anlaÅŸmaya yöneltilen eleÅŸtirilerin sahiplerine yönelik, “Cehalet ve ihanet” suçlamasını yapanların bir özür dilemesi gerekmez mi? Belli ki, yapılan anlaÅŸmanın yanlışlığını CumhurbaÅŸkanı da kabul etmiÅŸ ki söz konusu anlaÅŸmanın iptalini istemiÅŸtir. O zaman bu noktaya gelene kadar yapılan eleÅŸtirilerin sahiplerine yönelik ithamlar boÅŸlukta kalmış, sahiplerini haksız konuma düÅŸürmüÅŸtür. Böyle olunca da hükümet icraatlarına yönelik her eleÅŸtiri sahibinin hiç olmazsa bundan sonra cahillik ve hainlikle suçlanması alışkanlığından vazgeçilmesi gerekmez mi? Tartışmalar böyle bir sonuç verecek olursa bir yanlıştan hayırlı bir sonuç çıkmış olacaktır. Bir kimse her ÅŸeyin en iyisi ben bilirim derse bilmediÄŸi ortaya çıktığında mahcup duruma düÅŸer.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.