Sosyal Medya

Güncel

Interpol nedir?

Interpol'un kuruluş amacı ne? Kurumun faaliyet alanları neleri kapsıyor? Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı nasıl çalışıyor?



Interpol'un kuruluş amacı ne?

Interpol 1923 yılında uluslararası polis iÅŸbirliÄŸi saÄŸlamak amacıyla kuruldu. Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan kuruluÅŸ, 190 ülkenin üyeliÄŸiyle güvenlik güçlerinin ve adalet birimlerinin sınır ötesi suçluların yakalanması için ortak hareket etmesini hedefliyor.

Interpol'un Lyon'daki merkezi

Aynı zamanda Interpol, üye ülkelerdeki bürolar aracılığıyla, henüz çözülmemiÅŸ suçlar ve suçu ispatlanmış veya ispatlanmamış suçluların bilgilerini içeren ortak bir veri tabanına sahip.

Üye ülkenin emniyet güçleri diÄŸer üye ülkelere bu kurum aracılığıyla mesaj göndererek irtibata geçebiliyor. Böylelikle polis birimlerinin önemli bilgi ve belgeleri kısa zamanda güvenli bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸimi saÄŸlanıyor.

 

ÖrneÄŸin Türkiye'den Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, ve Gümrük MüsteÅŸarlığı Interpol ile bütünlük içinde hareket eden kurumlar.

Türkiye Interpol'a 1930 yılında üye olurken, izolasyon döneminden sonra ABD ise 1961 yılında teÅŸkilata katıldı.

Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Uluslararası nitelik arz eden alanlarında operasyonel destek saÄŸlayan Interpol, öncelikli suç alanları olarak belirlenen kamu güvenliÄŸi, terörizm, uyuÅŸturucu kaçakçılığı, ekonomik ve ileri teknoloji suçları, insan kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar silah kaçakçılığı gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.

SavaÅŸ suçları, kimyasal, biyolojik, nükleer ve patlayıcı maddelerle iÅŸlenebilecek suçlar gibi tüm insanlığı ilgilendiren alanlarda mücadele etmeye çalışıyor.

 

Ancak çoÄŸu zaman filmlerde gösterildiÄŸi gibi Interpol'da görevli olan polisler sahada direk faaliyet göstermiyor ve operasyonlara katılmıyor.

Interpol'un bültenleri ne iÅŸe yarıyor?

Suçla alakalı bilgilerin deÄŸiÅŸimini saÄŸlayan uluslararası bültenler sistemi Interpol'ün en önemli fonksiyonlarından biri sayılır.

Üye devletlerin suç ve suçlular karşısında bilgilendirdiÄŸi ve gerektiÄŸi zaman yakalama emri talebi ilettiÄŸi sekiz ayrı bülten tipi bulunuyor. Bültenler üye ülke Milli Merkez Birimlerinin talepleri doÄŸrultusunda teÅŸkilatın dört dilinde (Ä°ngilizce, Fransızca, Ä°spanyolca, Arapça) yayınlanıyor.

Böylelikle uluslararası bülten sistemi ile üye ülkeler arasında uluslararası baÄŸlantı ve faillerinin yakalanması hedefleniyor. Bununla birlikte, kayıp ÅŸahısların bulunması, buluntu cesetlerin kimlik tespiti gibi alanlarda da bültenler yayımlanıyor.

Kırmızı bülten nedir? Nasıl iÅŸliyor?

Bunlar arasında en çok bilinen ve Türkiye'de gündeme gelen kırmızı bülten bir üye devlet ya da uluslararası mahkeme tarafından aranan kiÅŸi veya kiÅŸileri yakalama ve talep edilen ülkeye ya da mahkemeye iade etme amacıyla çıkarılıyor.

Bir kiÅŸinin kırmızı bültenle aranabilmesi için üye ülke önce daire baÅŸkanlıkları aracılığıyla zanlı hakkında gerekli bilgileri Interpol ile paylaÅŸarak uluslararası arama ve yakalama talebinde bulunuyor. Bunun üzerine Interpol Genel SekreterliÄŸi söz konusu kiÅŸinin aranmasının kurum içi kriterlerine uygunluÄŸunu kontrol ediyor.

 

Son aÅŸamadaysa üye devletlerin polis teÅŸkilatları, hakkında bülten çıkarılan kiÅŸinin aranması ve yakalanması için bilgilendiriliyor.

Kırmızı bültene istinaden ne iÅŸlem yapılacağı her ülkenin mevzuatına göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. Dolayısıyla kırmızı bültene konu bir ÅŸahsın dünyanın herhangi bir yerinde görüldüÄŸü anda yakalanacağı ve iade edileceÄŸi yönündeki algı hukuki açıdan deÄŸerlendirildiÄŸinde doÄŸru deÄŸil.

Türkiye'nin talebiyle ÅŸu an kaç kiÅŸinin arandığına dair Interpol'ün kamuya açık kaynaklarında bilgi paylaşılmıyor. Aynı ÅŸekilde Türkiye'nin aradığı kiÅŸilerin hangi suçlamalarla Interpol'e bildirildiÄŸi de bilinmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.