Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN: Doğu ve Batı Almanya birleşti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Mudanya Konferansının başlaması, Merkez Bankasının kurulması, Aziz Mahmut Hüdai Hazretlerinin vefatı ve Estergon Kalesinin geri alınması olayları var… Suriye, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine top saldırısında bulundu. 5 sivil hayatını kaybetti. Bunun üzerine Türkiye, Suriye’yi vurdu.



GÜNÜN OLAYI

Nihayet Ayrılık Bitti Almanya BirleÅŸti (1990)

II. Dünya Savaşı sonrası Almanya ikiye bölünmüÅŸtü. 1989 Yılında Berlin duvarının yıkılması birleÅŸme için en büyük adım oldu. Demokratik Alman Cumhuriyeti siyasi varlığını sona erdirdi ve iki devlet Federal Almanya Cumhuriyeti çatısı altında birleÅŸme kararı aldı. Bu kararın ardından imzalanan "BirleÅŸme AntlaÅŸması"nın imzalanması ile 3 Ekim 1990 tarihinde birleÅŸme,  gerçekleÅŸti.

GÜNÜN KİŞİSÄ°

Ünlü Mutasavvıf Aziz Mahmut Hüdai (1541-1628)

Mutasavvıf,  ÅŸair, Celvetiye tarikatının kurucusu  Åžeyh Aziz Mahmut Hüdai Efendi 3 Ekim 1628’de 87 yaşında vefat etti. Uzun süre müderrislik ve vaizlik yaptı. 3 yıl kadar Bayrami ÅŸeyhlerinden Üftade Hazretlerine hizmet etti. Ä°lahilerinin bir çoÄŸu bestelendi. Türkçe ve Arapça otuz kadar eseri vardır.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI    

Türkülere Konu Olan Estergon Kalesi Geri Alındı (1605)

Osmanlı-Avusturya savaÅŸları sırasında Avusturyalıların ele geçirdiÄŸi Estergon Kalesi 10 yıl sonra geri alındı. ViÅŸegrat ve CiÄŸerdelen Kalelerinin Osmanlıların eline geçtiÄŸini öÄŸrenen kale komutanı Estergon Kalesini anlaÅŸma yaparak 3 Ekim 1605’te teslim etti. Böylece uzun süredir devam eden Osmanlı Avusturya savaşı da sona erdi.

Beklenmeyen Yenilgi Salonta Savaşı (1636)

Osmanlı ordusu ile Erdel kralı Rakoczi arasında Salonta’da yapılan savaÅŸta Osmanlı ordusu hiç beklemediÄŸi bir yenilgi aldı. Yenilginin en önemli sebebi ordunun baskın olabilir endiÅŸesi ile gece uykusuz kalması ve arazinin bataklık olmasıdır.

Mondros’un Rövanşı Mudanya Konferansı ( 1922)

Yunanlıların kesin olarak maÄŸlup olması, Ä°ngiltere’nin politik yalnızlığa düÅŸmesi sonrası TBMM ile ateÅŸkes görüÅŸmesi kararı sonrasın da TBMM, Ä°ngiltere, Fransa, Ä°talya‘nın doÄŸrudan katıldığı ve Yunanlıların Mudanya açıklarından bir gemiden dolaylı olarak takip ettiÄŸi Mudanya Müta­rekesi görüÅŸmeleri 3 Ekim 1922’de baÅŸladı.

Milli Ekonomi Yolunda Önemli Bir Adım Merkez Bankasının KuruluÅŸu (1931)

Merkez Bankasının kurulması için Osmanlı Bankası'nın millileÅŸtirilmesi, Türkiye Ä°ÅŸ Bankası'nın Merkez bankasına dönüÅŸtürülmesi gündeme gelmiÅŸtir. Ancak, merkez bankasının bağımsız olarak çalışması gerektiÄŸi düÅŸünülmüÅŸ ve bağımsız bir merkez bankası kurulmasına karar verilmiÅŸtir. 20 Eylül 1931 tarihinde Resmi Gazete'de  1715 sayılı Merkez Bankası Kanunu yayınlandı. Bu kanunun arkasından Merkez Bankası 3 Ekim 1931 tarihinde açıldı. 

Vicdani Retçi THY Uçağını Kaçırdı (2006)

3 Ekim, 2006'da Tiran, Arnavutluk'tan Ä°stanbul, Türkiye'ye uçan THY yolcu uçağı Hakan Ekinci tarafından kaçırıldı. Uçak Ä°talya’nın Brindisi Havaalanına indirilmiÅŸ ve eylem sona ermiÅŸtir. Kaçırma olayı ile ilgili bir çok iddia ortaya atılmış ancak vicdani retçi olan korsanın Ä°talya’dan sığınma hakkı talep etmek için böyle bir olaya giriÅŸtiÄŸi anlaşılmıştır.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1906- Berlin’de toplanan I. Telsiz Telgraf Kongresi’nde ‘’S.O.S’’ tehlike sinyali olarak kabul edildi.

1922- Ä°lk ‘’faks’’ (facsimile photo) Washington DC’de telefon hattı üzerinden gönderildi.

1926- Atatürk’ün ilk heykeli Ä°stanbul Sarayburnu’nda açıldı.

1929- Sırp Krallığı, Hırvatlar ve Slovenler, adlarını ‘’Yugoslavya Krallığı’’ olarak deÄŸiÅŸtirdi.

1932- Bağımsızlığını kazanan Irak, Milletler Cemiyeti’ne katıldı.

1951- Fenerbahçeli Milli Futbolcu Lefter Küçükandonyadis, 17 bin 500 liralık transfer ücretiyle, Ä°talya’nın Fiorentina takımına transfer oldu.

1952- İngiltere ilk atom bombası denemesini Monte Bello adasında yaptı.

1960- Yüksek Adalet Divanı Yassıada’da çalışmalarına baÅŸladı.

1968- Fenerbahçe futbol takımı Ä°ngiltere ÅŸampiyonu Manchester City’yi Ä°stanbul’da 2-1 yendi. Fenerbahçe, Avrupa Åžampiyon Kulüpler Kupası’nda ikinci tura yükseldi.

1991- Rum Ortodoksları’nın dini lideri Fener Rum PatriÄŸi 1. Dimitrios, kalp krizi sonucu Ä°stanbul’da öldü.

1994- II. Nükleer Karşıtı Kongre Ä°stanbul’da toplandı.

1997- Avrasya feribotunu kaçırmaktan mahkum Muhammed Emin Tokcan ile Viskhan Abdurrahmanov firar etti.

1999- Sony firmasının kurucusu Akio Morita, 78 yaşında öldü.

2005 - Avrupa BirliÄŸi ile Türkiye arasında üyelik müzakereleri baÅŸladı.

2005    12 Eylül darbecilerinden Org. Nurettin Ersin, öldü.

2006    THY’nin Tiran - Ä°stanbul seferini yapan Boeing 737-400 tipi tarifeli uçağı Hakan Ekinci adlı hava korsanı tarafından kaçırıldı.

2008    600 PKK’lı ağır silahlarla Åžemdinli Aktütün karakoluna saldırdı.

2012    Suriye, Åžanlıurfa’nın Akçakale ilçesine top saldırısında bulundu. 5 sivil hayatını kaybetti. Bunun üzerine Türkiye, Suriye’yi vurdu.

 

Dünya Bülteni

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.