Sosyal Medya

Kürsü

YaÅŸar DeÄŸirmenci- Zaman Yolcusuyuz

YaÅŸar DeÄŸirmenci- Yeni Akit



YaÅŸadığımız çaÄŸ, ruh ve düÅŸüncenin kirletildiÄŸi, zihinlerin dağınık hale geldiÄŸi, insanların lüzumsuz yere meÅŸgul edildiÄŸi, zaman katillerinin, zaman hırsızlarının istila ettiÄŸi bir zaman dilimi olarak hatırlanacaktır.
 
Bilgisayarın, internetin ve onun getirdiÄŸi teknolojinin hayatımıza girmesiyle boÅŸ vaktin artmış olduÄŸu günümüzde maddi konfor nispetinde artan huzursuzluklar, büyük ölçüde “zamanı yönetme” tarzımızdaki yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır. 
 
Her batan güneÅŸ, her koparılan takvim yaprağı, ömrümüzün bir sel gibi akıp gittiÄŸinin, en önemli ‘zaman sermayemiz’in tükendiÄŸinin, bizlerin ise seyretmekten baÅŸka bir ÅŸey yapamadığımızın acı ikazı ve çaresizliÄŸi.  
 
Zamanın kıymetini bilen kimseler, onu faydalı iÅŸlerde kullanmak ve hayat sermayesinin dakika ve saniyelerini bile israf etmemek mecburiyetindedir. Ä°nsanları doÄŸru dürüst bir hayat yaÅŸamaktan alıkoyan ÅŸey, zaman yokluÄŸu deÄŸil, zaman israfıdır. Zaman, insanın sahip olduÄŸu yegâne sermayedir.
 
Bir 24 saat yaşıyorsun ama: günü gün gibi, geceyi gece gibi, ay’ı ay gibi, yılı yıl gibi yaÅŸamıyorsan, iraden ve ÅŸuurun nefsânî  zaaflar yüzünden beton kalıpların arasında sıkışıp kalmışsa, hikmet ve sır noktalarının “düzenleyici-yön verici” zenginliÄŸinden nasib alamıyorsan, bu nasıl bir yaÅŸamaktır? Hızın, hazzın, TV, internet, sosyal medya ve benzeri teknoloji/bilgisayar aÄŸlarının insanımızı esir ettiÄŸi bir devirde ancak ‘zaman ÅŸuuru’ kazanarak bu esaret zinciri kırılıp, mücadele edilebilir. Zaman ÅŸuuru da zamanın farkında olmak, onun deÄŸerini bilmek ve zamanı israf etmeyip onu yerli yerinde kullanmaktır. Hızın, hazzın, TV, internet, sosyal medya ve benzeri teknoloji/bilgisayar aÄŸlarının insanımızı esir ettiÄŸi bir devirde ancak ‘zaman ÅŸuuru’ kazanarak bu esaret zinciri kırılıp, mücadele edilebilir. Zaman ÅŸuuru da zamanın farkında olmak, onun deÄŸerini bilmek ve zamanı israf etmeyip onu yerli yerinde kullanmaktır.
 
Åžimdiki hayatımız içinde pek sıkça duyduÄŸumuz “vaktim yok!” sözünü, ben “vaktimin bereketi yok” ÅŸeklinde deÄŸerlendiriyorum. Okumaya, düÅŸünmeye, vefaya, fedakarlığa, yardımlaÅŸmaya, görüÅŸmeye vaktimiz yok. Çünkü vakitlerimiz gaflet ipoteklerinin tasallutu altında. Mutlu olmaya vaktimiz yok; yani, yaÅŸamaya vaktimiz yok! 
 
DoÄŸruya, Ä°yi’ye, Faydalı’ya, Güzel’e ulaÅŸmak için yapılacak fazilet mücadelesinin bugün düÄŸümlendiÄŸi nokta zamanın deÄŸerlendirilmesidir. Bu düÄŸüm çözülmeden diÄŸer meselelere sıra gelmez.
 
Gözlerimizi tarihe, medeniyetimizin temel esaslarına çevirirsek, zamanı umursamazlığımızın son yüzyıllarda bize musallat olduÄŸunu müÅŸahede ederiz. Uyanık bir ÅŸuurla Kur’an’ı ele alan bir insan, zamana ne kadar önem verilmesi gerektiÄŸini hemen kavrar. Hadis-i 
 
ÅŸeriflerde de bir Müslümanın iki gününün eÅŸit olmaması lazım geldiÄŸi belirtilir. Hz. Ömer, “Bugün Allah için ne yaptın?” diye sorarken, her geçen günü tam anlamıyla deÄŸerlendirmek zorunda olduÄŸumuzu bize hatırlatır.
 
BaÅŸarılı olmada dikkat edilecek hususlara baktığımızda en baÅŸta zamanı israf etmeyip, en güzel ÅŸekilde deÄŸerlendirmekten geçtiÄŸini görürüz. BaÅŸarılı olmanı yolu zamanı kontrol etmekten geçer. Bütün baÅŸarılar iÅŸlerin vaktinden önce yapılmasına baÄŸlıdır. Bizlere zor gelen iÅŸ, zamanında yapmamız gerekip de ertelediÄŸimiz kolay ÅŸeylerin yığılmasıyla meydana gelir . BaÅŸarılı olmak için:
 
•Dikkatimizi, zamanımızı, enerjimizi günlük olayların getirdiklerinin peÅŸinde harcayarak ziyan etmemeli, bunları maksadımızın doÄŸrultusunda kullanmalıyız.
 
•Birçok iÅŸi bir arada yapmak verimli olmayacağı için en önemli iÅŸi, en enerjik zamanda yapmalıyız.
 
•Zamanı iyi kullanabilmek için geçmiÅŸte zamanın nasıl ve hangi durumlarda ziyan edildiÄŸinin bilinmesi ve buna göre tedbir alınması gerekmektedir.
 
•Çalışanlar kötülük düÅŸünmeye vakit bulamazlar, çalışmayanlar ise kendilerini kötülükten kurtaramazlar, sözü unutulmamalıdır.
 
•Harcanan gayretlerden ziyade elde edilen sonuca bakılmalıdır. “Hedef neydi? Ne kadarı elde edilmedi? Aradaki farkın sebepleri nelerdir? ’’ soruları cevaplandırılmalıdır.
 
•Ülkemiz geliÅŸmekte olan bir ülke olduÄŸu için kaliteli, kendini iyi yetiÅŸtirmiÅŸ insan gücüne çok ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaç da zamanın kıymetini bilip gereÄŸini yerine getiren insanlarla karşılanabilir. Çevremizde baÅŸarılı olmuÅŸ insanlara baktığımızda hepsinin metotlu çalışma ve zamanını çok iyi kullanma sonucunda bu baÅŸarıya ulaÅŸtıklarını görürüz.
 
•Az baÅŸarı, çok bilgiden; istikrarlı çalışma, kesik kesik çalışmadan iyidir.
 
•BaÅŸarılı insan, tespit ettiÄŸi hedefe, ayırdığı belirli bir zaman dilimi içinde ulaÅŸmış olan kiÅŸidir.
 
•BaÅŸarı çok çalışmayla deÄŸil, verimli çalışmayla elde edilir. Verimli çalışma da zamanı belirlenmiÅŸ, hedefleri tespit edilmiÅŸ, tercihler doÄŸrultusunda metotlu, planlı ve programlı yapılan çalışmadır.
 
Daha fazla saymayalım. Sadece düÅŸünüp kafa yorduklarımızı uygulayıp hayatımıza yansıtalım yeter.
 
Ä°nsanları doÄŸru bir hayat yaÅŸamaktan alıkoyan ÅŸeyin, zaman yokluÄŸu deÄŸil, zaman israfı olduÄŸunu unutmayalım. Zamansızlıktan ÅŸikayet edenlerin çoÄŸu, zamanı iyi kullanmasını bilmeyenlerdir. Hızzın, hazzın, bilgisayar/internet ağının insanımızı uyuÅŸturduÄŸu, fıtrattan uzak bir hayat yaÅŸattığı böyle bir devirde, ancak ‘zaman ÅŸuuru’ kazanarak mücadele edilebilir. Felaketlerin en büyüÄŸü de vakti boÅŸa geçirmektir. Bütün bu hususlara dikkat ederek hayatımıza çeki düzen verelim. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.