Sosyal Medya

Güncel

AK Parti’den MHP kökenli bir aday gösterilebilir

AK Parti ile MHP arasında görüşülen yerel seçim ittifakı ile ilgili birden fazla formül tartışılıyor.



Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, AK Parti kurmaylarına göre, iki parti ‘lokal ve sınırlı ittifak' yapacak. Siyasi kulislerdeki iddialara göre ise yerel ittifak, ‘bir parti adayının diÄŸer parti tarafından desteklenmesi, belediye meclis üyeliÄŸi paylaşımı, her iki partinin de aday göstermesine karşın, kazanma olasılığı olan adaya yönelme veya AK Parti listelerinden MHP kökenli bir adayın gösterilmesi' gibi formüller üzerinden tartışılacak.

Ancak, ÅŸartlara göre bunlardan hangisinin tercih edileceÄŸine parti yönetimleri karar verecek. AK Parti yöneticilerinin sık sık dile getirdiÄŸi, ‘tüm il ve ilçelerde aday gösterme' kararlılığı nedeniyle, bir partinin diÄŸeri lehine feragat etmesi ve aday göstermemesi söz konusu olmayacak. Ä°ttifakın, hangi partinin güçlü olduÄŸuna baÄŸlı olarak, seçmene bırakılmasını isteyenler de bulunuyor.

METÄ°NDEN ÇIKARILMIÅžTI

Yerel seçimlerde ittifak, bir önceki dönem çıkarılan seçim ittifakı yasasında da gündem oluÅŸturmuÅŸtu. Hazırlanan taslak metne, yerel seçim ittifakı da konulmuÅŸ, ‘yerel seçimlerde bir partinin, bir diÄŸerinin adayını destekleyebileceÄŸi' hükmü konulmuÅŸtu. Bu düzenleme son dakikada metinden çıkarıldı. Bu düzenlemeye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın karşı çıktığı ve parti tabanının motivasyonunun olumsuz etkileneceÄŸini gerekçe gösterdiÄŸi ifade edilmiÅŸti.

Son bir yıl içerisinde, ‘zorunlu olarak yapılan ara seçimlerde' AK Parti ile MHP'nin 16 belediye baÅŸkanının yeniden seçilmesinde birbirlerine destek verdiÄŸi biliniyor. Edinilen bilgiye göre, 2017 başından itibaren belediyelerde örtülü ittifak yaÅŸandı. Bu iÅŸbirliÄŸi Osmaniye'nin Cevdetiye beldesinde yapılan seçimden bu yana 16 kez gerçekleÅŸti. Düzce, Adana Ceyhun, Ankara ve Ä°stanbul'un ilçelerindeki seçimlerde AK Parti, MHP'deki bölünmüÅŸlük nedeniyle belediye meclisinde eksik oyları tamamladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.