Sosyal Medya

Güncel

Kaddafi ile muhalifler arasında barış sağladık, ama ABD destek vermemiş

Norveç devlet komisyonunun Libya'ya hava harekatına katılma kararını mahkum eden raporunun yayımlanmasının ardından hesaplaşma başladı. Dönemin Dışişleri Bakanı Støre, Kaddafi ile muhaliflerin temsilcilerini Oslo'da buluşturup anlaşmaya varmasını sağladığını, ama ABD, İngiltere ve Fransa'nın anlaşmayı desteklemeyi reddettiğini söyledi.



Norveç'in Albay Muammer Kaddafi'nin devrilmesi ve ülkenin bitmeyen bir kaosa teslim olmasıyla sonuçlanan Libya'ya askeri askeri müdahaleye katılmasından 7 yıl sonra devletin soruÅŸturma komisyonu bir rapor yayımladı.

Libya'da neler olup bittiÄŸini bilmeden askeri müdahaleye katılma kararının alındığı, bunun yanlış bir karar olduÄŸu sonucuna varan rapor, o zamanki karar alıcıların bugün nedamet getirmesine yol açtı. Hatta dönemin DışiÅŸleri Bakanı Jonas Gahr Støre, kendini aklamaya çalıştı. Støre, bir yandan Norveç savaÅŸ uçakları Libya'yı bombalarken diÄŸer yandan Kaddafi tarafı ile muhalifler arasında barış kotarma çabasına girdiÄŸini, fakat NATO yüzünden baÅŸarısızlığa uÄŸradığını söyledi.

'LÄ°BYA'YI BÄ°LMEDEN, SONUÇLARINI ÖNGÖRMEDEN'

Rapora göre o dönemde iktidarda olan Ä°ÅŸçi Partisi ve BaÅŸbakan Jens Stoltenberg (kendisi 2014'ten beri NATO Genel Sekreteri), Libya'da neler olup bittiÄŸine dair 'çok sınırlı bilgi sahibiydi', müdahalenin ne gibi vahim sonuçlara yol açabileceÄŸine dair de öngörüde bulunmadı, ABD ile Fransa'nın öncülüÄŸündeki hava saldırılarına katılma yönünde alelacele karar aldı, böylece Libya'nın Ä°slamcı teröristlerle insan kaçakçılarının yuvasına dönüÅŸmesine ve hala süren bir içsavaÅŸa düÅŸmesine katkıda bulundu.

'GAZETELERDEN OKUYUP'

Eski DışiÅŸleri Bakanı Jan Petersen'in baÅŸkanlığındaki komisyonun raporunda ''Böyle durumlarda karar vericiler genelde medyadan ve diÄŸer ülkelerden gelen haberlere güveniyor'' denildi.

'NEREYE GÄ°DÄ°YORUZ' DÄ°YE SORMAMIÅžLAR BÄ°LE

'Libya'nın üzerine savaÅŸ uçaklarını göndermeden önce Norveç'i ne türden bir savaşın içine soktuklarının yetkililer tarafından deÄŸerlendirildiÄŸine iÅŸaret eden yazılı bir belge bulunmadığının' altını çizen rapor, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:

KOALÄ°SYONUN HAVA SALDIRILARININ YÜZDE 10'UNU NORVEÇ GERÇEKLEÅžTÄ°RDÄ°

 

''Norveç adına bombardımana katılan 6 F-16 savaÅŸ uçağı Mart-Temmuz 2011 arası 596 saldırı misyonu düzenledi, Libya'nın tepesine 588 bomba bıraktı. Bu da o yıl koalisyonun Libya'da düzenlediÄŸi tüm hava saldırılarının yüzde 10'una tekabül ediyor.''

NORVEÇ: HEM SAVAÅžIR HEM BARIÅž GÄ°RİŞİMÄ°NDE BULUNUR

Norveçli siyasetçiler bu etik felaket ve dış politika fiyaskosuyla yüzleÅŸirken dönemin DışiÅŸleri Bakanı, bugünün Ä°ÅŸçi Partisi lideri Jonas Gahr Støre, Norveç'in gizli barış giriÅŸiminde bulunup Kaddafi ile Batı destekli Ä°slamcı savaÅŸçılar arasındaki anlaÅŸmazlıkları çözmeye çalıştığını söyledi.

'KADDAFÄ°'NÄ°N OÄžLU Ä°LE GÖRÜÅžTÜM'

Kendisinin Kaddafi'nin oÄŸlu Seyfül Ä°slam ile doÄŸrudan temasa geçtiÄŸini ve telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdiÄŸini anlatan Støre, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:

'BARIÅžÇI GEÇÄ°ÅžE YOL AÇABÄ°LECEK BELGE ÜZERÄ°NDE UZLAÅžMA'

 

''Bir yandan bombardıman devam ederken müzakereler 2011 baharı boyunca sürdü. 28 Nisan'da Kaddafi'nin temsilcileri ile muhalefet üyelerini Oslo'da bir otelde gizlice biraraya getirdik. Kaddafi'nin iktidarı bıraktığını açıklamasıyla barışçı bir geçiÅŸ dönemine yol açabilecek bir belge üzerinde anlaÅŸmayı baÅŸardılar.''

'MUHALÄ°FLER AÅžIRILIKÇI Ä°SLAMCILARA SET ÇEKME SÖZÜ VERDÄ°'

Bu görüÅŸmeye katılan muhaliflerden ''Aklı başında güvenilir insanlardı, Ä°slamcı aşırılıkçı gruplardan kimseyi siyasi geçiÅŸ yönetimine kesinlikle dahil etmeme sözü verdiler'' diye söz eden Ä°ÅŸçi Partisi lideri, ÅŸöyle devam etti:

''Dönemin ABD DışiÅŸleri Bakanı Hillary Clinton ile yakın iliÅŸki içinde olmama raÄŸmen, NATO'nun ağır topları ABD, Ä°ngiltere ve Fransa, Norveç'in bu barış giriÅŸimine destek vermedi.''

 

Bunun nedenini ''Onları zarara uÄŸratabilecek bir ÅŸey yoktu. Kaddafi'nin eninde sonunda devrileceÄŸi belliydi ve onlar da bakışlarını baÅŸka bir yöne çevirmiÅŸti. Libya'nın bu kadar büyük bir trajediye döüÅŸmesinin sebeplerinden biri budur'' diye izah etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.