Sosyal Medya

Dünya

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den ABD'ye mesaj

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Ambargolar altında ya da değil, kendi ayaklarımızın üzerinde durmalıyız" dedi.



BaÅŸkent Tahran'da düzenlenen 23. Uluslararası Petrol, DoÄŸalgaz, Rafineri ve Petrokimya Fuarı'na katılan Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaÅŸmadan açıkça söz etmemekle birlikte ülkesinin iki veya üç ay süresince bazı sorunlarla karşılaÅŸabileceÄŸini ifade etti.

Bu sorunları çabuk atlatacaklarını kaydeden Ruhani, "Ambargolar altında ya da değil, kendi ayaklarımızın üzerinde durmalıyız" dedi.

Ruhani ayrıca, "Dünya ile yapıcı ilişkiler kurmak istediklerini ancak İran'ın çıkarları doğrultusunda hareket edeceklerini" belirtti.

Seçim kampanyası döneminden bu yana söz konusu anlaşmanın "ABD tarihindeki en kötü anlaşmalardan biri olduğunu" savunan ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmayla ilgili kararını bugün açıklayacağını duyurmuştu.

Daha önceki açıklamalarında Trump, ABD'nin anlaşmadan çıkıp İran'a yeniden yaptırımlar uygulayabileceği mesajını vermişti.

Temmuz 2015'te, P5 1 ülkeleri grubu (Çin, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD), İran ile nükleer anlaşma imzalamış ve bu Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak da anılmıştı.

Söz konusu ülkeler İran'ın nükleer programında kısıtlamalara gitmesi karşılığında uygulanan bazı ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.

Almanya ve Fransa ise dışişleri bakanları aracılığıyla dün yaptıkları açıklamalarında İran ile nükleer anlaşmaya bağlı kalacaklarını yineledi.

İran Merkez Bankası Başkanı Seif de Ruhani'nin açıklamalarına paralel olarak, "ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi, İran'ın ekonomisine etki etmeyecek" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.