Sosyal Medya

Dünya

ABD ve Çin, ticaret krizine çözüm arıyor

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ticaret heyetinin Çin'de çok iyi görüşmeler yaptığını söyledi. ABD heyeti ve Çin arasındaki görüşmeler bugün de devam edecek.



ABD ile Çin arasında yaÅŸanan ve küresel piyasaları da etkileyen ticaret krizini çözüme ulaÅŸtırmak için ABD'den bir heyet dün Pekin'e giderek görüşmelere baÅŸlamıştı. 

İki günlük ziyaret sırasında Çin'in ekonomi politikalarını temelden değiştirecek önemli bir ilerleme olması ihtimali son derece düşük görülse de, Çin'in alabileceği kısa vadeli bir önlemler paketi, ABD'nin yaklaşık 50 milyar dolar değerinde Çin ihracatına yönelik gümrük vergilerini uygulama kararını erteleyebilir.

Mnuchin ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He başkanlığındaki görüşmelerde, Çin'in teknoloji transferini zorla elde etme uygulamasından, teknoloji geliştirmeye getirilen devlet sübvansiyonlarına kadar, ABD'nin Çin'in ticari uygulamaları hakkındaki değişik şikayetlerinin ele alınması bekleniyor.

Mnuchin bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çok iyi görüşmeler yapıyoruz" dedi ancak başka ayrıntı vermedi.

ABD'den ithal ettiği soya fasulyesi ve uçaklara gümrük vergileri getirmek de dahil olmak üzere eşit ağırlıklı misilleme tehdidini öne süren Çin ise müzakerelerin nasıl ilerlediği hakkında bir yorum yapmadı.

Trump'tan görüşmeye destek mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Mnuchin önderliğindeki heyete destek veren bir tweet attı. Trump, "Bizim büyük finans ekibimiz, Çin'in ticaret oyunu üzerinde müzakere etmeye çalışıyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte Başkan Xi ile birlikte olmayı dört gözle bekliyorum. Her zaman iyi (harika) bir ilişkiye sahip olacağız" dedi.

 

 

Our great financial team is in China trying to negotiate a level playing field on trade! I look forward to being with President Xi in the not too distant future. We will always have a good (great) relationship!

 

Çin'in Global Times gazetesine göre ABD ticaret heyetinin gelişi, ABD'nin "büyük bir ticaret savaşından kaçınmaya yönelik bir adım attığını" gösteriyor.

Gazete yorumunda, "Her iki taraf da verebileceği en fazla taviz düzeyini savunacağı için, bir anlaşmaya varmak zor olabilir, ancak bir yerden başlamak iyidir" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.