Sosyal Medya

Coğrafyamız

Akıncı'nın Rumlara sürpriz "Türkiye" teklifi KKTC'yi karıştırdı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Anastasiadis'e sürpriz bir teklif yaptı. Rum lidere, Türkiye’nin adadaki etkin ve fiili garantisini sona erdirmeyi öngören Guterres belgesini kabul etme çağrısı yapıldı. Akıncı'nın çağrısı Türk tarafında tepkiye yol açtı.



KKTC’nin 3’üncü CumhurbaÅŸkanı DerviÅŸ EroÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı’yı sert bir dille eleÅŸtirdi.

Yazılı açıklama yapan KKTC 3. CumhurbaÅŸkanı DerviÅŸ EroÄŸlu, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmek, Türkiye ve KKTC’nin, Türk ulusunun geleceÄŸini, güvenliÄŸini tehlikeye atmak demektir. Bu baÄŸlamda Sayın CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı’nın Rum tarafına yaptığı son öneri asla Kıbrıs Türk Halkı ve Türkiye tarafından desteklenemez” dedi.

EroÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı’nın büyük yalpalamalar içinde olduÄŸunu ileri sürerek, “Yaptıkları eÅŸitliÄŸimizi, güvenliÄŸimizi, özgürlüğümüzü, bu topraklarda tutunmamızı saÄŸlayan sosyo-ekonomik yapımızı, topraklarımızı tehlikeye atacak ÅŸeylerdir” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin Kıbrıs’ta asker bulundurmasından, etkin ve fiili garantisinden vazgeçmenin akıl karı olmadığını kaydeden EroÄŸlu, “Ä°ngiltere’nin üsleri devam edecek, Rusya, Fransa, Yunanistan, Ä°srail istediÄŸi gibi Kıbrıs topraklarında, denizlerinde, havasında cirit atacak ama Türkiye Kıbrıs’ta olmayacak. Sayın Akıncı bunu mu hedefliyor? Sayın Akıncı dünya ve bölgedeki geliÅŸmeleri görmüyor mu? Sayın Akıncı Filistinlilerin başına bir garantörleri olmadığı için gelenlerin farkında deÄŸil mi?” diye sordu.

GUTERRES BELGESÄ°'NDE NE VAR?

Akıncı’nın Rum lidere yaptığı çaÄŸrıdaki Guterres belgesi, geçen yıl Ä°sviçre’nin Crans Montana kasabasında yapılan ancak baÅŸarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs müzakerelerinde masaya gelmiÅŸti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri tarafından 30 Haziran 2017’de sunulan çerçevedeki en önemli madde, Türkiye’nin adadaki etkin ve fiili garantisinin sona erdirilmesini, Kıbrıs’taki Türk askerinin 650 ile sınırlandırılmasını, yerine uluslararası bir güç konuÅŸlandırılmasını öngörüyordu.

AKINCI RUM LÄ°DERE TEPKÄ° GÖSTERMÄ°ÅžTÄ° 

Akıncı 11 ay önce baÅŸarısızlıkla sonuçlanan müzakereleri deÄŸerlendirirken Rumların tavrına atıfta bulunarak, “Bizim neslin federasyon yapamayacağı artık belli olmuÅŸtur” ifadesini kullanmıştı. 

Akıncı son olarak geçen ay Rum lider Nikos Anastasiadis’le bir akÅŸam yemeÄŸinde bir araya gelmiÅŸ, yemekten sonra yaptığı açıklamada Rum liderin tavrında bir deÄŸiÅŸiklik görmediÄŸini, geleceÄŸe dair yeni bir umut doÄŸmadığını söylemiÅŸti.

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.