Sosyal Medya

Yorum - Analiz

Serdar Turgut: CIA’nın başkan operasyonu

Haber Türk yazarı Serdar Turgut ABD'nin merkezi haber alma teşkilatı CIA'nin başkanlık diplomasisini köşesine taşıdı.



DIŞİŞLERÄ° bakanı olan Mike Pompeo’dan boÅŸalan CIA BaÅŸkanlığı koltuÄŸunu doldurması için aday gösterilen Gina Haspel’in resmen atanması için Senato Ä°stihbarat Komisyonu sorgulaması 9 Mayıs’ta yapılacak.

KARARTILMIÅž MERKEZ

Aday olarak ismi açıklanır açıklanmaz George W. Bush’un baÅŸkanlığı döneminde Tayland’daki karartılmış bir operasyon merkezinin yöneticisi olarak Gina Haspel’in o gizli merkeze çeÅŸitli yerlerden gizlice getirilen El Kaide mensubu militanlara iÅŸkence olarak tanımlanan sorgulama yöntemleri uygulattığı konuÅŸulmaya baÅŸlanmıştı.

Dahası o merkeze ait belgelerin CIA merkezine getirilmesinden sonra onların ortadan kaldırılmasını da Haspel’in yaptığı iddia edilmiÅŸti.

Haspel’in soruÅŸturmasında bu iki konunun da ortaya çıkacağı ve bu yüzden senatörlerin onun atanmasını onaylamayacakları konuÅŸuluyordu.

CIA’NIN Ä°MAJ DÃœZELTME OPERASYONU

Bunun üzerine Washington’da CIA kaynaklı bir imaj düzeltme operasyonu baÅŸlatıldı.

Aday olunan koltuk, CIA Başkanlığı olunca bu pek de sürpriz sayılmamalı.

Ä°lk önce eski CIA baÅŸkanlarının ve istihbarat çevrelerinin saygın isimlerinin imzaladığı bir tür Haspel’e destek mektubu yayınlandı.

Daha sonra da o belgelerin yok edilmesinde Haspel’in hiçbir sorumluluÄŸu bulunmadığını gösteren bir CIA iç soruÅŸturma metni basına sızdırıldı. 2011 tarihli, o dönemin CIA BaÅŸkan Yardımcısı Michael Morell’in imzasını taşıyan belgede merkeze ait belgelerin Haspel’in bilgisi olmadan imha edildiÄŸi belirtiliyor.

SON DOLAÅžAN BÄ°LGÄ°

Bütün bunlardan sonra ÅŸimdi de tam soruÅŸturma tarihi yaklaÅŸmışken yeni bir bilgi dolaÅŸmaya baÅŸladı Washington’da.

Yazının devamı için

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.