Sosyal Medya

Kürsü

Kemal Öztürk: AK Parti’nin eğri kılıçları kimlerdir?

Şimdi başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, AK Parti yöneticilerinin yeni döneme girerken şu soruyu sorması gerekir: “Yanlış yaptığımızda bizi düzeltecek eğri kılıçlarımız kimlerdi? Şimdi kimler? Yeni dönemde kimler olacak?”



İslam medeniyetinde devlet idaresi konusunda Hz. Ömer büyük bir çığır açmıştır. Devlet mekanizmasının oluşması için yaptığı icraatlar, büyük bir imparatorluğun ve medeniyetin doğuşunu derinden etkilemiştir.

Hz. Ömer’in yenilikçi devlet yönetimi anlayışının yanı sıra, iki özelliÄŸinin daha onun büyük devlet adamları arasına girmesine neden olmuÅŸtur.

Birincisi, adaletli ve hakkaniyetli devlet yönetimi. Diğeri de yönettiği halkıyla etkileşim içinde ve eleştiriye açık olmasıdır.

Mehmet Akif, Hz. Ömer’in adalet anlayışını ÅŸu dizeyle anlatmıştır:

 

“Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa koyunu, Gelir de adl-i Ä°lahi sorar Ömer’den onu”.

Bir halife olarak ülkede meydana gelen en küçük haksızlıktan dahi kendini sorumlu tutmuştur Hz. Ömer.

EĞRİ KILIÇ NE DEMEKTİR?

Ganimet dağıtımındaki adalet arayışı, devlet malını kullanırkenki hassasiyeti, Ä°slam devletinin büyük bir cazibe merkezi olmasına neden olmuÅŸtur. Ä°slam devleti en çok Hz. Ömer zamanında büyümüştür. Kudüs’ten Ä°ran’a, Azerbaycan’dan Afrika’ya kadar, 1036 ÅŸehir Hz. Ömer döneminde Ä°slam devletine katılmıştır.

Bir diğer özelliğiyle alakalı meşhur bir hikaye vardır.

Hz. Ömer camide hutbe verirken, şöyle demiÅŸtir: “Ey cemaat, ben hata edersem, eÄŸilirsem ne yaparsınız?”

Camide bulunan bir sahabi ayaÄŸa kalkar, “seni bu eÄŸri kılıçlarımızla düzeltiriz” der. Bunun üzerine de Hz. Ömer şöyle dua eder: “Allah’ım, Sana hamdolsun. Ömer eÄŸrildiÄŸi zaman, bu cemaat içinde onu düzeltecek kiÅŸiler var.”

Bu, devlet yöneticisi için şükredilecek kadar önemli bir nimet olsa gerektir ki, Halife Hz. Ömer bunun için dua etmiştir.

Eğri kılıç metaforu bu hikaye üzerine doğmuştur.

Halife seçildiğinde Hz. Ebubekir de yaptığı ilk konuşmada şöyle demiştir:

“Ä°yilik yaparsam bana yardım ediniz; kötülük yaparsam beni doÄŸrultunuz. DoÄŸruluk emanet; yalancılık ise ihanettir.”

ARINÇ NEDEN GÃœL’E TAVIR ALDI?

BaÅŸbakanlık döneminde ErdoÄŸan’ın zaman zaman bilgisine, ilmine, tecrübesine güvendiÄŸi insanlarla buluÅŸtuÄŸunu biliyorum. Onların da ErdoÄŸan’a ülke, millet, dünya meselelerinde tavsiyelerde bulunduÄŸunu duyardım. Åžimdi bu toplantılar devam ediyor mu bilmiyorum.

Bülent Arınç, Abdullah Gül’ün CumhurbaÅŸkanı adaylığı konusunda dengeleri etkileyen tavrı almasını şöyle anlattı:

“Biz devlet idarecisi yanlış yaptığında, eÄŸri kılıçlar olarak onu düzeltmemiz gerektiÄŸini Hz. Ömer’den öğrendik. Ancak o kılıçlar liderin kafasını kopartmak, onu yok etmek anlamına gelecek ÅŸekilde kullanılamaz. Bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil. Ben gördüğüm hataları ve yanlışları, ErdoÄŸan’a söylemeye devam edeceÄŸim tabii ki. Bunu partim, liderimin ve ülkemin iyiliÄŸi için yapacağım.”

Demek ki, idarecilerin eğri kılıçlara ihtiyacı var ama eğri kılıç olmaya aday olanların da o kılıcı nasıl kullanacağını bilmesi gerek.

AK PARTİ İÇİNDEKİ TARTIŞMA

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Erol Kaya, genel müdür olduÄŸumda bana ÅŸu tavsiyede bulundu: “Belediye baÅŸkanıyken en büyük hatam, yaptığım her iÅŸi onaylayan ve hiç eleÅŸtirmeyen danışmanlarla çalışmak oldu. Beni körleÅŸtirdiler. Sakın aynı hatayı yapma”. Bu hiç aklımdan çıkmadı.

Bugün AK Parti içinde bu konunun çok tartışıldığını biliyorum. ‘Yanlışa yanlış, doÄŸruya doÄŸru’ demek konusunda sıkıntıları olanlar var. Bunlar duyarlı, hakkaniyetli insanlar. Ancak bunları kamuoyunda deÄŸil, kendi iç mekanizmalarında konuÅŸmak istiyorlar. Bunda da sıkıntı var.

Zira, eleştiri yapmakla ihanet etmek karıştırılıyor.

Sadakatle, yalakalık ayırt edilemiyor artık.

AK Parti’nin hiç yanlış yapmadığını, ErdoÄŸan’ın hatasız kul olduÄŸunu iddia eden yok sanırım. Nitekim ErdoÄŸan kendisinin ve partisinin hatalarını, yanlışlarını, kusurlarını kamuoyu önünde sıralayacak kadar da cesur davranıyor.

Bu listedeki maddeleri bir baÅŸkası sıraladığında, “hain, ErdoÄŸan karşıtı” ilan edilmesi, büyük bir çeliÅŸkidir. Ancak bu ÅŸekilde hareket edenlerin koltuÄŸunu, elde ettiÄŸi rantı kaybetmemek için herkese çamur atan kifayetsiz muhteris tipler olduÄŸu da biliniyor. Tartışmaya deÄŸmez.

AK PARTÄ°’NÄ°N EÄžRÄ° KILIÇLARI KÄ°MLERDÄ°R?

Şimdi başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, AK Parti yöneticilerinin yeni döneme girerken şu soruyu sorması gerekir:
 
“Yanlış yaptığımızda bizi düzeltecek eÄŸri kılıçlarımız kimlerdi? Åžimdi kimler? Yeni dönemde kimler olacak?”
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.