Sosyal Medya

Kürsü

Mehmet Ocaktan: Aday arayışı’nı illa da bir siyaset mühendisliği’ne bağlamak ya da üst akıl’ın işi gibi göstermek

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocak'tan muhalefetin aday çıkarma sürecinde dışarıdan bir müdahale ile toplumsal mühendisliğe tabi olduğuna dair yapılan yorumların Abdullah Gül'ün adaylık süreci ile haksız çıktığını iddia etti. Bu durumun demokrasilerde bu denli sert bir dille karşılanmadığını belirten Ocaktan "Üst Akıl" söylemlerini eleştirdi.



Erken seçim kararı alındığı günden bu yana, siyasi kulislerde öylesine senaryolar üretildi ki, siyasetin kendi doÄŸası içinde olup bitenleri bile saÄŸlıklı bir analizle deÄŸerlendiremez olduk. Oysa Türkiye’nin geleceÄŸini belirleyecek çok önemli bir seçim yapıyoruz, doÄŸal olarak bütün siyasi partiler ‘doÄŸru’ aday belirleyerek sandık yarışından galip çıkabilmenin hesaplarını yapıyorlar.
 
Bu çerçeveden bakıldığında siyasi partilerin ‘aday arayışı’nı illa da bir ‘siyaset mühendisliÄŸi’ne baÄŸlamak ya da ‘üst akıl’ın iÅŸi gibi göstermek, doÄŸrusu anlaşılabilir bir durum deÄŸil. Ä°ktidar bloÄŸunda yer alan partiler ‘tek aday’da uzlaÅŸtığına göre, muhalefet bloÄŸu da pekala baÅŸka bir adayda uzlaÅŸabilir. Bir tek cumhurbaÅŸkanı seçileceÄŸine göre, siyasi partilerin farklı arayışlar içinde olmaları da son derece doÄŸaldır. Ayrıca iktidara ’mübah’ olan tek aday arayışı, muhalefete neden ‘haram’ olsun ki... EÄŸer iktidar bloÄŸunda yer alan partiler tek aday çıkarsın ama, her muhalefet partisi tek başına kendi adayını çıkarsın diyorsak o baÅŸka... Oysa biliyoruz ki demokratik toplumlarda iktidarlar, muhalefetle anlam kazanırlar. Zaten muhalefetin olmadığı bir sistemin adı demokrasi deÄŸil, baÅŸka bir ÅŸey olur. Ayrıca unutmayalım ki AK Parti, demokrasinin temel ÅŸartlarını tavizsiz savunarak milletin teveccühüne mazhar olmuÅŸ bir partidir.
 
***
 
Hemen hatırlatmakta yarar var; iktidar partileri baÅŸarılı oldular diye, aynı ÅŸekilde muhalefetin de tek aday çıkarmada baÅŸarılı olacağının bir garantisi yok ki. Nitekim muhalefet 11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’ün adaylığı konusunda mutabakat saÄŸlayamadı ve konu kapandı. Demek ki bu iÅŸlere her zaman ‘üst akıl’ bakmıyormuÅŸ. EÄŸer dolaşıma sokulan senaryolara inansaydık, Abdullah Gül çoktan belli güçlerin adayı olarak ortaya çıkmış ve iÅŸ bitmiÅŸti. Ama sonra anladık ki, muhalefet bir araya gelemediÄŸi için baÅŸarılı bir sonuç üretemedi, mesele bu kadar basit...
 
Bütün demokratik ülkelerde de aday belirleme süreçlerinde siyasi partiler seçimlere benzer yöntemlerle hazırlanırlar. Ama Almanya’da ya da Fransa’da birileri çıkıp, “Falan parti Amerika’dan ve baÅŸka ülkelerden talimat alarak adaylarını belirledi” gibi abuk bir siyaset dili kullanmaz. Çünkü demokratik toplumlarda siyaset böylesi paranoyalarla yürümez.
 
Çünkü demokratik toplumlarda siyaset yapıcıların da, medyanın da zihin dünyası kendi toplumlarının sosyolojik şartlarına göre işlemektedir. Daha da önemlisi gelişmiş toplumlarda siyasetçi korkulara dayalı siyaset üretmeye ihtiyaç duymadığı gibi, gazeteciler de korku tüccarı değildir.
 
***
 
Ama ne hikmetse yüzyıllardır bizim zihin dünyamız ‘korkular’ ve ‘öcüler’ tarafından kuÅŸatılmış durumdadır. YaÅŸadığımız toplumsal problemler karşısında çözümsüzlüğe düştüğümüz her dönemde, bir takım sanal korkular üreterek vaziyeti kurtardığımıza inanırız, daha doÄŸrusu inanmasak bile inanmış gibi yapmak bizi mutlu eder. Bu korku senaryolarında düşman bazen ‘yedi düvel’dir, bazen komünizmdir, bazen ÅŸeriattır, bazen de ‘üst akıl’dır.
 
Aslında her dönemin sonunda bu senaryoların sadece dönemsel korku mekanizmaları olarak iÅŸletildiÄŸi teyit edilmekle birlikte, birileri için ihtiyaç haline geldiÄŸinde yeniden kullanılmakta bir beis görülmemiÅŸtir. Maalesef rasyonel aklın iÅŸlemediÄŸi toplumlarda hep bir takım düşmanlara ihtiyaç duyulmuÅŸtur, düşman yoksa da mutlaka icat edilmelidir. EÄŸer bu da yeterli olmazsa, insanlar ‘ÅŸanlı tarih’ masallarıyla mutlu edilmelidirler.
 
Galiba Türkiye gibi demokrasinin henüz olgunlaşmadığı toplumlarda seçimler partilerarası bir yarıştan çok, vatan-millet meselesi olmaya daha uzun bir süre devam edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.