Sosyal Medya

Kürsü

Adnan Öksüz: Bahçeli; 16 yıl önce, 16 yıl sonra!

Milli Gazete yazarı Adnan Öksüz, Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısını ve tarihte yaptığı benzer çağrıları köşesinde değerlendirdi.



Tarih; 7 Temmuz 2002…
 
Yer; MHP’nin Bursa Ä°l TeÅŸkilatı’nın Keles ilçesinde düzenlediÄŸi 11. Kocayayla Türkmen Kurultayı…
 
Kürsüde konuÅŸan; o tarihte koalisyon hükümetinin ikinci büyük ortağı MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli…
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “GeçmiÅŸte olduÄŸu gibi, siyasi iktidarlar seçimle veya koalisyonun uyuÅŸmazlığıyla bozulmak suretiyle deÄŸiÅŸebilir. Ancak içten ve dıştan bazı senaryolarla beslenmiÅŸ olan bir siyasi iktidar deÄŸiÅŸikliÄŸi, millet iradesine dayanmayan bir deÄŸiÅŸiklik olarak nitelendirilir.”
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “Türkiye’nin geleceÄŸini Financial Times, Times gazetesi, J.P. Morgen veyahut buna benzer deÄŸerlendirme kuruluÅŸları, bazı medya unsurları, belirleme yetkisini kendisinde görmemelidir.”
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “Türkiye’de Sayın BaÅŸbakanı istifaya zorlamak suretiyle Ecevitsiz bir hükümet oluÅŸumunun ilk adımını atmak isteyenler, arkasından da oluÅŸabilecek olan yeni iktidar modelinde akıllarınca Milliyetçi Hareket Partisi’ni dışarıda tutmak isteyenlere sesleniyorum…”
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “Türkiye’nin, belli çevre ve odakların yönlendirmesi, uluslararası finans kuruluÅŸları veya basın desteÄŸiyle Türkiye’de iktidarlara ÅŸekil verme gayreti içinde olanlara Millet olarak bir cevap vermeliyiz ve Türkiye’de millet iradesinin her zaman geçerli olduÄŸunu gösteren bir davranışı sergilemeliyiz.”
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “Madem Türkiye’de bir siyasi belirsizlik var, her türlü ekonomik programın baÅŸarıyla uygulanmasını engelleyen faktör bu olarak görülüyor. Gelin siyasi belirsizlikten neyi kastediyorsanız ki kastettiÄŸiniz 57. Cumhuriyet Hükümeti’nin bozulmasıdır, o zaman bu amaçlarınızı millet iradesine dayalı olarak yapmaya cesaret ediniz.”
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “1 Eylül’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni toplantıya çağıralım, 3 Eylül’de erken seçim kararı alalım, geçmiÅŸ dönemde olduÄŸu gibi 60 günlük bir seçim takvimi içerisinde seçimleri yapalım ve seçim tarihini 3 Kasım olarak belirleyelim.”
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “Böyle bir durum, Sayın BaÅŸbakan’ımızın baÅŸkanlığındaki bir hükümetle Türkiye’nin saÄŸlıklı bir seçime girmesi demektir. Böyle bir durum 3 Kasımda seçim sonuçları bir millet iradesini ortaya koyacaktır… Dolayısı ile Türkiye’yi kaosa sürüklemeden, Türkiye’de siyasi gerginlik yaratmadan, Türkiye’yi bazı kavram kargaÅŸalığına sokmadan adımlar atılmalıdır.”
 
* Bahçeli o tarihte dedi ki; “Siyasi belirsizlik, bazı odakların ve çevrelerin dar iradeleriyle deÄŸil, 67 milyonun, yani millet iradesi ile ÅŸekillenmiÅŸ olur ve böylelikle; Türkiye önemli bir bunalımdan yine milletle beraber çıkma yolunu bulmuÅŸ olur. Bugün, için bu deÄŸerlendirmeyi kamuoyuna tartışılmak üzere sunuyorum.”
 
***
 
Bahçeli o tarihte bunları söyledi. Peki, sonra ne oldu?
 
16 Temmuz 2002’de koalisyon hükümetini oluÅŸturan üç partinin genel baÅŸkanları arasında yapılan zirve toplantısında 3 Kasım 2002’de erken seçim yapılması kararı alındı.
 
Ardından ne olduÄŸunu da hatırlayacaksınız; Bahçeli’nin MHP’si de dâhil olmak üzere koalisyonu oluÅŸturan siyasi partiler barajın altında kaldı.
 
***
 
Åžimdi… Yani 16 yıl sonra…
 
Tarih; 17 Nisan 2018…
 
Yer; MHP Meclis Grup toplantı salonu…
 
Kürsüde konuÅŸan; MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli…
 
Aynen ÅŸu cümleleri kurdu Devlet Bey; “Türkiye’nin bu ağırlığın altında daha fazla kalması, 3 Kasım 2019’a kadar sabırla dayanması mümkün deÄŸildir. Ãœlkenin, sistem tartışmalarıyla boÄŸulmak istendiÄŸi bugünkü ÅŸartlar altında 3 Kasım’a kadar ulaÅŸması istikrar ve dengeyle ulaÅŸması zorlaÅŸmaktadır. 26 AÄŸustos 2018 günü seçim yapılmalıdır.”
 
PEKİ, AMA ŞİMDİ NE OLACAK?
* Ä°ktidar partisi sözcüleri ve Bakanlar bugüne kadar hep, “Seçimler zamanında yapılacak” dedi.
 
* BaÅŸbakan Binali Yıldırım, bugüne kadar hep, “Seçimler zamanında yapılacak” dedi.
 
* CumhurbaÅŸkanı ve AK Parti Genel BaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, bugüne kadar hep, “Seçimler zamanında yapılacak” dedi.
 
* Peki, Bahçeli’nin erken seçim çaÄŸrısından sonra bu tutumları deÄŸiÅŸecek mi, deÄŸiÅŸmeyecek mi?
 
Dün, baÅŸta parlamento koridorları olmak üzere BaÅŸkent Ankara’nın “laci” labirentleri hep bu sorunun cevabını aradı, durdu.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Bahçeli’nin açıklamasının hemen akabinde, AK Parti grup toplantısında konuÅŸtu ama konuya direk deÄŸinmedi. “Olmaz!” da demedi! ErdoÄŸan konuÅŸmasında 3 kez ‘2019’ ifadesini kullandı. Grup toplantısı öncesi bir soru üzerine de, “Åžu an itibariyle bir yorumum olmayacak. Ama yarın Bahçeli ile bir görüşmem var” demekle yetindi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.