Sosyal Medya

Güncel

Savaşa ramak kaldı! Rusya'dan karşı hamle

Doğu Akdeniz’de gerilim giderek yükseliyor. Fransa ve İngiltere’yi yanına alan ABD Başkanı Trump, Guta’da kimyasal katliam yapan Esed rejimini vurmanın planlarını yapıyor. ABD ve Fransız savaş gemileri Suriye’ye yönelince, Rusya karşı hamleyle Kıbrıs açıklarındaki 2 gemi ve bir denizaltının rotasını aynı yöne çevirdi.



Duma'daki sivillerin üzerine katil Esed rejiminin attığı kimyasal bombalar, dünyayı DoÄŸu Akdeniz merkezli büyük bir savaşın eÅŸiÄŸine getirdi. Rejimin sergilediÄŸi vahÅŸeti Suriye'de etkinlik için fırsat olarak gören ABD, yanına Fransa ve Ä°ngiltere'yi de alarak Esed, Rusya ve Ä°ran'a meydan okumaya hazırlanıyor. Buna iliÅŸkin en ciddi iÅŸaret fiÅŸeÄŸi dün denizde atıldı. ABD ordusunun başındaki Joseph Dunford'dan Beyaz Saray'da brifing alan Donald Trump, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'la telefonda görüştü; ardından ABD DışiÅŸleri, Ä°ngilizlerle temasa geçti. Görüşme trafiÄŸini izleyen saatlerde Güney Kıbrıs'taki Larnaka Limanı'nda konuÅŸlu Amerikan savaÅŸ gemisi Donald Cook, limandan ayrılıp Suriye'ye doÄŸru hızla ilerlemeye baÅŸladı. Hava savunma fırkateyni Donald Cook'a Suriye açıklarında aynı özelliklerdeki Fransız Aquitaine gemisi de eÅŸlik etti. ABD’nin Norfolk limanından ayrılan Harry Truman uçak gemisi de rotasını DoÄŸu Akdeniz’e kırdı.
 
UÇAKLARI GÖTÜRDÜLER
 
ABD ve Fransa'ya ait 2 geminin Suriye'ye yaklaşması, Şam rejiminde paniğe yol açtı. CIA ve Pentagon'un belirlediği 20'den fazla hedefin gemilerden atılacak seyir füzeleriyle imha edileceğini öngören Suriye ordusu, envanterdeki araçları korumak için bir dizi önleme başvurdu. Esed rejimi, Şam, Humus, Kuneytra, Halep ve Dera'da bulunan askeri üslerdeki güçlerinin bir kısmını farklı bölgelere kaydırdı. ABD füzelerinin muhtemel hedefleri arasındaki askeri havaalanlarında konuşlu savaş uçakları da aceleyle Rus üslerine taşındı. Uçakların götürüldüğü Rus üsleri de Şam ordusuyla aynı hareketliliği yaşadı. Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus'ta inşa edilen Rus üslerinde kırmızı alarm verildi.
 
VURULABÄ°LECEK NOKTALAR
 
Rejim envanterindeki Rus helikopterleri de tıpkı uçaklar gibi kamufle amaçlı farklı noktalara taşındı. Götürülen hava araçlarına ek olarak bazı tank ve kimyasal araÅŸtırma merkezlerinde bulunan cihazlar da Tartus, Hama ve Humus’ta Rus bayrağı çekilen üslere taşındı. Esed rejimine destek amacı ile Suriye savaşına 2015 yılında doÄŸrudan müdahil olan Rusya’nın bölgede inÅŸa ettiÄŸi 8 askeri üs bulunuyor. ABD füzelerinin vurabileceÄŸi muhtemel rejim üslerinin ÅŸunlar olduÄŸu belirtiliyor: "Humus-Tifor, Åžam-Matar Sin, Humus-Matar Dumeyr, Halep-Sifira Ãœssü, Åžam-Matar Mezze, Halep-Matar Neyrab, Kuneytra-155. Tugay, Åžam-Deraya Ãœssü, Åžam-Berze'de Camraya kimyasal silahlar araÅŸtırma merkezi."
 
KÖRFEZ’DEN DE GETÄ°REBÄ°LÄ°RLER
 
Emekli Pilot General Beyazıd KarataÅŸ, Fransa ve Ä°ngiltere ile birlikte Esed mevzilerine saldırı hazırlığı yapan ABD'nin, Suriye ordusunu BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Körfez’de konuÅŸlu gemileri kullanarak vuracağını kaydetti. ABD’nin siyasi konjoktür itibariyle en zayıf dönemini yaÅŸadığını vurgulayan emekli TuÄŸgeneral KarataÅŸ, saldırının 'cruise' tipi (seyir) füzelerle yapılma ihtimalinin güçlü olduÄŸunu ve koalisyon hava unsurlarının bu savaÅŸa dahil olmayacağını düşündüğünü ifade etti.
 
RUS GEMÄ°LERÄ° DÃœMEN KIRDI
 
Gerilimin doruğa tırmandığı saatlerde Lazkiye'deki Hımeymim Havalimanı'ndan kalkan Rus uçaklarının, Doğu Akdeniz'e yönelen ABD ve Fransız gemileri üzerinde alçaktan uçtuğu iddia edildi. Rus savaş uçaklarının önleyici devriye uçuşlarına paralel olarak Kızılordu'ya bağlı deniz unsurları da Suriye'ye doğru dümen kırdı. Kıbrıs yakınlarında bulunan Amiral Grigoroviç fırkateyni, Nikolai Filchenkov tank çıkarma gemisi ve Veliky Novgorod denizaltısı Akdeniz'de rota değişikliğine giderek Suriye kıyılarına yönlendirildi.
 
ZÄ°YARET Ä°PTAL
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Suriye'deki kriz nedeniyle bu hafta yapacağı ilk Latin Amerika ziyaretini iptal etti. Trump'ın Suriye’deki geliÅŸmeleri deÄŸerlendirmek üzere ABD’de olacağı belirtildi. Trump'ın ziyaret takviminde cuma günü Peru, ardından Kolombiya vardı. BeÅŸÅŸar Esed'e daha önce 'hayvan' diyen Trump, Suriye için 24 veya 48 saat içerisinde kritik bir karar alacaklarını açıklamıştı. Amerikan sivil ve askeri yönetimi Suriye'de yapılabileceklere iliÅŸkin dün Beyaz Saray'da Trump'a geniÅŸ bir brifing sundu.
 
RUSYA, YÄ°NE ESED’Ä° SAVUNDU
 
Rusya, Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını talep eden tasarıyı veto etti. 15 üyeli BMGK'de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya tasarıya karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı.
 
Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.