Sosyal Medya

Coğrafyamız

Malala Yusufzay 5 yıl aradan sonra saldırıya uğradığı yerde

Pakistan'ın Nobel ödüllü eğitim gönüllüsü Malala Yusufzay, 2012 yılında Taliban'ın saldırısına uğradığı Svat Vadisi'ndeki memleketi Mingora'yı ziyaret etti



Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay, Taliban tarafından 5 yıl önce vurulması sonrası ilk kez döndüğü Pakistan'da, saldırıya uÄŸradığı Svat Vadisi'ndeki memleketi Mingora'ya ziyarette bulundu. 

Pakistan ordusunun temin ettiği helikopterle Mingora'ya giden Yusufzay, babası, annesi ve erkek kardeşiyle çocukluğunu geçirdiği eve konuk oldu.

Akrabaları, eski sınıf arkadaşları ve dostlarının çiçeklerle beklediği evde gözyaşlarına boğulan Yusufzay, bu anı 5 yıldan uzun süredir beklediğini ve bir gün döneceği ümidiyle sıklıkla haritada Pakistan'a baktığını söyledi.

Yusufzay, Ä°ngiltere'deki eÄŸitimini tamamladıktan sonra Pakistan'da yaÅŸamayı planladığını da ifade etti. 

PerÅŸembe günü Pakistan'a gelen Yusufzay'ın, pazartesi günü Ä°ngiltere'ye dönmesi bekleniyor. Malala, ziyareti kapsamında BaÅŸbakan Åžahid Hakan Abbasi tarafından kabul edilmiÅŸti.

NE OLMUÅžTU?

Malala, 9 Ekim 2012'de ülkenin kuzeyindeki memleketi Svat Vadisi'nde okuluna gitmek için bindiği otobüste saldırıya uğramıştı. Otobüse binen bir Taliban üyesi Malala'ya adını sormuş, daha sonra genç kıza üç kez ateş etmişti. Başından yaralanan Malala, saldırıdan 6 gün sonra tedavi için İngiltere'ye götürülmüş, Birmingham'daki Kraliçe Elizabeth Hastanesinde yaklaşık 3 ay kalmış ve kafatasına metal bir plaka yerleştirilmişti. Mart 2013'te taburcu edilen Malala, ailesiyle Birmingham'a yerleşmiş ve tekrar okula başlamıştı.

2014'te 17 yaşında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçen Malala Yusufzay, kazandığı 8 milyon kronluk (2,5 milyon lira) ödülü Pakistan'daki okullara bağışlayacağını açıklamıştı.

Özellikle kız çocuklarının eğitimi konusunda sembol bir isim haline gelen Malala, kendi adına açılan vakıf vasıtasıyla kalkınmakta olan ülkelerin birçoğunda kızların okula gidebilmesi için çalışmalar yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.