Sosyal Medya

Coğrafyamız

Veliaht Selman: Vahabiliği müttefiklerimiz için kullandık

Washington Post gazetesine konuşan Veliaht Prens Selman, Soğuk Savaş döneminde ABD'nin talepleri üzerine Sovyetlere karşı Vahabiliği yaymaya başladıklarını söyledi.



ABD'ye iki haftalık resmi ziyaret gerçekleÅŸtiren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, yaptığı ticari anlaÅŸmalar ve diplomatik görüşmeler kadar açıklamalarıyla da gündemde.

Amerikan medyasına verdiÄŸi demeçlerde Vahabilik hakkında deÄŸerlendirme yapan Selman, "SoÄŸuk SavaÅŸ sırasında Washington'ın talebiyle komünizme karşı VahabiliÄŸi yaymaya baÅŸladıkları" mesajını vererek adeta tarihi itiraflarda bulundu.

"KAYNAKLARIMIZI SEFERBER ETMEMÄ°ZÄ° Ä°STEDÄ°LER"

Veliaht Prens, SoÄŸuk SavaÅŸ dönemi içerisinde Sovyetler BirliÄŸi'nin Müslüman ülkelerle iliÅŸkileri ilerletmesini engellemek için müttefiklerin- ki bunların başında ABD geliyor, Suudi Arabistan'dan kaynaklarını seferber etmesini istediklerini aktardı.

Zaman içerisinde terör örgütlerinin bir numaralı düşüncesi haline gelen VahabiliÄŸin aşırıcılığa kaçtığını doÄŸrulayan Selman, Suudi hükümetlerinin bu iÅŸle uÄŸraşırken ipin ucunu kaçırdığını dile getirip "Åžimdi her ÅŸeyi geri toplamamız lazım" dedi ve VahabiliÄŸin etkilerinin azaltılacağının sinyallerini verdi.

"MÃœTTEFÄ°KLER BUNU Ä°STÄ°YOR"

Suudi Arabistan'ın egemen ideolojisi olan ve bazı kesimler tarafından küresel terörizmin temel kaynağı olarak gösterilen Vahabiliğin Suudi finansmanıyla yayılmasıyla ilgili soru üzerine, Muhammed bin Selman, küresel çapta cami ve medreselere yatırım yapmalarının kökenlerinin Soğuk Savaş'a uzandığını belirtti.

Geçmişte müttefik devletlerin bu uğurda Vahabiliği kullandığını belirten Selman, Vahabiliğe duyulan ihtiyacın uluslararası ortaklar tarafından artık ortadan kaldırıldığını, bu yüzden Vahabiliğin siyasi arenada yer edilmeyeceğini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.