Sosyal Medya

Dünya

ABD'li terörle mücadele uzmanından itiraf!

Washington’daki bir panelde konuşan Ortadoğu Enstitüsü’nde terörle mücadele uzmanı Charles Lister, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Amerika’yla dolaylı olarak çatıştığını söyledi.



Uluslararası Körfez Forumu’nun düzenlediÄŸi “Esed’li ya da Esed’siz Körfez ve Suriye Krizi” adlı panele Washington’daki Arap Merkezi’nden Dr. Radwan Ziadeh, OrtadoÄŸu Enstitüsü’nde terörle mücadele uzmanı olan Charles Lister, DışiÅŸleri Bakanlığı’nda bir dönem OrtadoÄŸu uzmanı olarak çalışan Wa’el Alzayat ve Uluslararası Körfez Forumu’ndan Sigurd Neubauer katıldı.

lister

RUSYA'NIN SAVAŞA KATILMASI DİNAMİKLERİ DEĞİŞTİRDİ

Washington’daki panele katılan Charles Lister, Amerika’nın Suriye politikasıyla ilgili çekincelerini dile getirirken, Washington’un Esed karşıtı cepheyi koordine edememesinin sorunlara neden olduÄŸunu vurguladı.

Lister, “Amerika’nın muhalefete desteÄŸi koordine etme konusunda liderlikte baÅŸarısız kalması, karışıklığa neden oldu. Merkezde bir koordinatör yoktu. Tek tek körfez ülkeleri ve Türkiye müdahil oldu ve kendi ortaklarını seçtiler. Bu yarış, karışıklığa, kaosa ve aşırıcılığın yayılmasına neden oldu. Hiçbir zaman tek bir silahlı grubu desteklemek için koordine olunmaması, tek bir komuta merkez yapısı olmaması yüzünden bugünkü duruma geldik” dedi.

Amerika'nın Sesi'nden Serhan Akif Akyıldız ve Erhan Polat'ın haberine göre, Lister, muhalefetin aşırıcılık yönünden en fazla faydalananın muhtemelen Suriye devleti, Rusya ve Ä°ran olduÄŸunu söyledi. Lister, ayrıca Rusya’nın Eylül 2015’te Suriye’deki savaÅŸa katılmasının ülkedeki dinamikleri de deÄŸiÅŸtirdiÄŸini vurguladı.

"BÄ°ZÄ°M EĞİTTÄ°KLERÄ°MÄ°Z VE SÄ°LAHLANDIRDIKLARIMIZ ŞİMDÄ° TÃœRKÄ°YE Ä°LE SAVAÅžIYOR”

Terörle mücadele uzmanı, Afrin operasyonuna da deÄŸindi ve Türkiye’yle Amerika’nın Suriye’de dolaylı olarak çatıştığını belirtti.

Lister, “Türkiye’yle Amerika arasında dolaylı çatışma görüyoruz. Gerçek ÅŸu ki PKK’nın Suriye kolunu destekledik. Bunun Türkiye’nin çıkarlarını tehdit edeceÄŸini görmezden geldik. Bu, Amerika’yı kısa ve uzun dönemde hileci bir duruma sokuyor. Bizim eÄŸittiklerimiz ve silahlandırdıklarımız ÅŸimdi Türkiye’yle savaşıyor. Türkler’i sevelim ya da sevmeyelim alandaki gerçek bu. Bu bence çok önemli bir sorun olacak” ifadelerini kullandı.

Lister, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Ä°ran’ın stratejisiyle savaÅŸtığını da söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.