Sosyal Medya

Güncel

Serpil Çevikcan: Bahçeli’nin MHP’yi muhalefet bloğundan ayırdı

Milliyet Gazetesi yazarı Serpil Çevikcan MHP kongresini köşesine taşıdı.



Serpil Çevikcan MHP'nin yaptığı son kongreyle ortaya çıkan tabloda MHP'yi bir muhalif parti olmaktan çıkardığı gibi iktidar ile neden yan yana durduğunu açıklayacağı tezlerini güçlendirdiğini iddia etti.

Yazının Tamamı

Bir siyasi çekiÅŸme ya da sürprize sahne olması zaten beklenmeyen MHP’nin 12. OlaÄŸan Kurultayı, Genel BaÅŸkan Devlet Bahçeli’nin, üzerinde titiz bir çalışma yapıldığı belli olan konuÅŸmasındaki kritik vurgularla anılacak.

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın kurultaya gönderdiÄŸi, tabiri caizse demir leblebi mesaj, salondaki hava, AK Parti’nin katılım düzeyi ve Bahçeli’nin konuÅŸmasına bir bütün olarak bakıldığında artık berraklaÅŸan iki tablo görüyoruz.

1- Bahçeli’nin hem MHP’yi kurumsal kimlik olarak hem de milliyetçi hareket camiasını toplumsal bir kitle olarak muhalefet bloÄŸundan ayırdığı kritik bir eÅŸiÄŸe tanık oluyoruz.

2- Konjonktürel, yokluk-varlık mücadelesine ya da baraj sorununa dayanarak gerçekleştirildiği belirtilen cumhur ittifakının bir seçimlik olmayacağının işaretlerini de net olarak görüyoruz.

MHP liderinin, başını CHP’nin çektiÄŸi muhalefet bloÄŸundan ve daha da önemlisi kendi tabanından sorulan büyük soruya verdiÄŸi cevabı içselleÅŸtirdiÄŸini, bunun gerekçelerini anlatma konusunda önünü daha net gördüğünü ve bundan sonra daha rahat anlatacağını da saptıyoruz.

O soru, çok genel ifadeyle, ErdoÄŸan karşıtı bloÄŸun 16 Nisan referandumunda yakaladığı oy oranıyla domine edebileceÄŸi gelecek planlamasını Bahçeli’nin niye bozduÄŸu sorusudur.

Bahçeli, kurultay konuşmasında bu büyük soruya kendi zaviyesinden yanıtlar verdi.

7 Haziran 2015 seçiminin ardından MHP’nin olası koalisyonda yer almayarak büyük bir tuzağı önlediÄŸi, bu tuzağın bir yanında FETÖ olduÄŸunu söyledi. “Bunu yapamazdık, böyle bir vebale ortak olamazdık” dedi.

Ä°kinci kritik kararı 15 Temmuz kalkışmasına karşı verdiklerini, hem ErdoÄŸan’ın hem de MHP’nin maruz kaldığı kuÅŸatmayı kırdıklarını, Yenikapı ruhunu ayakta tuttuklarını, böylece bir oyunu daha bozduklarını vurguladı.

Bahçeli’ye göre aşılan üçüncü eÅŸik cumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemine verdikleri destekti.

Bu destek, “milli zaruretten” kaynaklanıyordu ve gelecek riskleri bertaraf etmek için ÅŸarttı.

“Duyarsız kalamaz, oyalanamaz, yerimizde sayamazdık” dedi.

Bahçeli, “Bu ÅŸartlar altında hükümet sisteminin daha hızlı, daha aktif, daha etkin, daha kapsayıcı, beka ve güvenlik meselelerini daha da önceliÄŸine alan bir yapıya kavuÅŸturulması elzemdi, acildi, büyük bir ihtiyaçtı. Siyasette, milli zorunluluklar, zorlayıcı sebepler ve ÅŸartlar, kritik kararlar alınmasını, köklü deÄŸiÅŸikliklere gidilmesini gerektirmektedir” ifadeleriyle, cumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemini milli beka için bir güvenlik kilidi, cumhur ittifakını da teminat olarak gördüğünü yeniden ortaya koydu.

Öte yandan konuÅŸmasının “ittifak için uyarılar” bölümünden anlıyoruz ki, MHP lideri, yerel seçimlere kadar geçecek olan süre, yerel seçimler ve cumhurbaÅŸkanlığı ile genel seçimler süreçlerinde cumhur ittifakına yönelik en küçük yol kazalarına bile izin vermemeye kararlı görünüyor.

MHP açısından bu kurultaydan sonra seçimlerin tamamlanmasına kadar geçen süreç, tabana ve seçmene cumhur ittifakının neden zorunlu olduÄŸunu anlatma ve AK Parti’nin ittifakın ruhuna ne kadar sadık kaldığını gözlemleme süreci olacak.

Bunun alt baÅŸlıklarında; yerel seçimlerden ittifak ortağının çelme taktığı deÄŸil domine ettiÄŸi kazançlı bir sonuçla çıkmak, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yeniden seçilmesini 1. turda saÄŸlayan parti olmak ve MHP’nin parlamentoda mümkün olan en yüksek oranda temsilini saÄŸlamak var.

Bahçeli dün açık açık söyledi.

“Tüm hazırlıklarımız ittifakın ilke ve esaslarına göre planlanıp uygulanacaktır” dedi.

MHP’nin Türkiye’nin sistemsel yapılanmasında üzerine düşeni demokratik ölçülerde yerine getireceÄŸini ilan etti.

Dün, MHP’nin cumhur ittifakı kurultayı, Afrin’deki zafer kutlaması ve kongreye gönderdiÄŸi mesajla ErdoÄŸan’dan duymak istediÄŸini duydu.

Bahçeli de dün ErdoÄŸan’a duymak istediklerini yeniden duyurmuÅŸ oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.