Sosyal Medya

Dünya

İngiltere'den Rusya açıklaması

İngiltere, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) uzmanlarının eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın zehirlendiği maddeyi incelenmek üzere yarın İngiltere'ye geleceğini duyurdu



Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson, Ä°ngiliz yayın kuruluÅŸu BBC'de yayınlanan Andrew Marr Show programına konuk oldu.

Programda, Rusya'nın  Ä°ngiltere'nin tepkisine verdiÄŸi yanıtı "masum olduÄŸuna inanan bir ülkeden gelemeyecek bir cevap" ÅŸeklinde deÄŸerlendiren Johnson, "Novichok" adlı kimyasal madde grubuna dahil olduÄŸu öne sürülen ve sinir sistemi üzerinde etkili maddenin son 10 yıldır Rusya tarafından geliÅŸtirilip depolandığına dair ülkesinin elinde deliller bulunduÄŸunu vurguladı.

Johnson, Skripal'in zehirlendiÄŸi maddeye ait numunelerin tarafsızca incelenmesi için KSYÖ uzmanlarının yarın Ä°ngiltere'ye geleceÄŸini söyledi. KSYÖ'nün incelemesinin ardından sonuçların en az iki hafta içinde çıkması bekleniyor.

ZEHRİN İNGİLTERE'DE GELİŞTİRİLDİĞİ İDDİASI

Bu arada aynı programa katılarak Ä°ngiltere'nin bir numaralı gündemine iliÅŸkin konuÅŸan Rusya'nın Avrupa BirliÄŸi (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vladimir Chizhov da Skripal'in maruz kaldığı zehrin kaynağının Ä°ngiltere'deki bir laboratuvarda olabileceÄŸini öne sürdü.

Chizhov, ülkesinin zehirlenme olayıyla "herhangi bir ilişkisi olmadığının" altını çizerek, dikkatleri saldırının düzenlendiği Salisbury kentine 12 kilometre uzaktaki Porton Down Savunma Bilimi ve Teknoloji Laboratuvarına çekti.

Rusya'da böylesine bir maddenin stoÄŸu bulunmadığını ifade eden Chizhov, "Sinir sistemini etkileyen bir maddeniz olduÄŸunda bunu laboratuarlarınızda tuttuÄŸunuz bazı örneklere karşı kontrol edersiniz. Hepimizin bildiÄŸi üzere Porton Down da kimyasal silah araÅŸtırmalarında bulunan Ä°ngiltere'nin en büyük askeri tesisi. Salisbury'den sadece 8 mil uzaklıkta." diye konuÅŸtu.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Johnson yarın Brüksel'e giderek, geliÅŸmelerle ilgili olarak Avrupalı mevkidaÅŸları ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmelerde bulunacak. 

Hafta başında Londra'da da bundan sonra ne gibi adımların atılacağını görüşmek üzere Ä°ngiltere Ulusal Güvenlik Komisyonu Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May'in baÅŸkanlığında toplanacak.

Ä°ngiliz hükümeti hafta ortasında, Skripal'in zehirlenmesine tepki olarak Rusya'ya yönelik yaptırım kararları alındığını, bu çerçevede 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceÄŸini açıklamıştı. Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ä°ngiltere’ye yapacağı ziyaretle ilgili davetin geri çekilmesi ile Rusya’da yapılacak Dünya Kupası'na Ä°ngiliz devlet erkanı ve kraliyet ailesinden katılım olmayacağı da kararlar arasında yer almıştı.

Rusya da, Ä°ngiltere'nin, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesiyle ilgili Rusya’ya yönelik "provokatif" suçlamaları nedeniyle 23 Ä°ngiliz diplomatın istenmeyen adam ilan edildiÄŸi ve sınır dışı edilmelerine karar verildiÄŸi duyurulmuÅŸtu.

İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinde Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını duyurmuştu. Bu maddenin Sovyetler Birliği tarafından 1970'ler ve 1980'lerde geliştirilen "Novichok" adlı kimyasal grubunun üyesi olduğu belirtilmişti.

TAKAS EDÄ°LEN CASUS 

Rus mahkemesi, Ä°ngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006 yılında Skripal'e 13 yıl hapis cezası verdi. Dimitri Medvedev'in devlet baÅŸkanlığı döneminde affa uÄŸrayan Skripal, 2010 yılında ABD’nin tutukladığı 10 Rus ajanı ile Avusturya'nın baÅŸkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer aldı.

Skripal'in daha sonra Ä°ngiltere’ye gelerek ülkenin güneybatısındaki Salisbury'de düşük profilli bir yaÅŸam sürmeye baÅŸladığı belirtildi.

Rusya, Skripal'in 1990’lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı Ä°ngiliz dış istihbarat servisi MI6'ya, Rusya'nın Avrupa'daki casuslarının kimliklerini de ifÅŸa ettiÄŸini öne sürmüştü.

Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart'ta Salibury'da bir bankta bilinçlerini yitirmiÅŸ vaziyette bulunmuÅŸtu. Tedavileri süren baba ile kızın saÄŸlık durumlarının ciddiyetini koruduÄŸu ancak istikrarlı olduÄŸu belirtiliyor. 

LONDRA/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.