Sosyal Medya

Güncel

Kazakistan, yolsuzlukla sarsıldı

Kazakistan



Kazakistan'ın eski Ekonomi Bakanı ve bir zamanlar bir grup genç modernlikçi politikacının lideri olarak görülen Kuandyk Bishimbayev yolsuzlukluk suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BİRÇOKLARININ UMUDUYDU

Astana'da kamu yararına açılan bir davada mahkemeye çıkartılan 37 yaşındaki Bishimbayev, bir devlet şirketinden 3 milyon dolar parayı zimmetine geçirmekten hüküm giydi. Bishimbayev mahkemenin hükmünü sessizlik içinde dinlerken yakınları gözyaşlarına boğuldu.

Bununla beraber devlet şirketinin modernleştirilme ve yenilik projelerinde yanlış bir iş yapmadığını öne süren Bishimbayev bakan olmadan önce 2013-2016 yılları arasında şirkette çalışmıştı.

Amerika'da eğitim gören eski bakan Bishimbayev, ülkede birçok kişi tarafından deha olarak görülüyordu ve ekonomi bakanlığına getirilmeden önce uzun ve başarılı bir kariyeri vardı. Ancak Aralık 2016'da aniden görevine son verildi ve bir ay sonra da tutuklandı.

HÃœKÃœMET PROGRAMIYLA YURT DIÅžINDA OKUDU

Yetkililer toplamda şirketten 3 milyon doların zimmete geçirildiğini, bunun 2 milyon dolarının ise Bisimbayev tarafından çalındığını belirttiler.

Hükümet programıyla yetenekli öğrencilerin yurt dışında önemli üniversitelerde okutulması kontenjanına dahil olan eski genç ekonomi bakanı, 26 yaşında Ticaret Bakanlığı yardımcılığına getirilmişti. O dönemde bu göreve getirilen en genç kişi oldu.

NAZARBAYEV KOMUNÄ°ST BÃœROKRASÄ°YÄ° BERTARAF ETMEK Ä°STEMÄ°ÅžTÄ°

Program ise Kazakistan'ı uzun süredir yöneten 77 yaşındaki Nursultan Nazarbayev'in onayıyla 1993 yılında hayata geçirilmişti. Nazarbayev'in programı, komunist dönemden kalma bürokrasinin yenilikçi kişilerle ve araçlarla yer değiştirmesini hedeflemişti. Devlet Başkanı Nazarbayev geçen ay Bishimbayev'e devlet eğitim programı yoluyla yaptıkları yatırımdan pişman olduklarını dile getirdi.

ÃœLKE, YOLSUZLUK SIRALAMASINDA 122.

Kazakistan Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2017 Yolsuzluk Algılamaları İndeksi'nde 180 ülke içinde 122. sırada geldi. Nazarbayev'in otoriter hükümetini eleştirenler, onun politik muhalefet ve özgür medyaya çok az yer ayırdığını söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.