Sosyal Medya

EÄŸitim

Öğretmenlere 4 yılda bir sınav

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmene performans sistemiyle ilgili yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre veliler, öğrenciler, okul müdürleri, meslektaşları her öğretmene performans notu verecek. Ayrıca dört yılda bir 'Öğretmenlik Mesleki Yeterlilik Sınavı' yapılacak.



Hürriyet'in haberine göre, Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Öğretmen Performans DeÄŸerlendirme ve Aday Öğretmenlik Ä°ÅŸ ve Ä°ÅŸlemleri Yönetmelik Taslağı’, görüş almak için YÖK aracılığıyla eÄŸitim fakültelerine gönderildi. TaslaÄŸa göre Ã¶ÄŸretmene iki aÅŸamalı not süreci getirilmesi öngörülüyor. Bunlar taslakta ‘Performans DeÄŸerlendirme’ ve ‘Öğretmenlik MesleÄŸi Yeterlilik Sınavı’ olarak sıralanıyor. 

MÜDÜRE YENİ GÖREV

Öğretmenin performans notunun ilkokuldan liseye tüm kademelerde okul müdürleri, veliler, öğrenciler, zümre öğretmenleri ve aynı okuldaki diÄŸer meslektaÅŸlarının ve kendisinin deÄŸerlendirmesine göre verilmesi düşünülüyor. Okul müdürlerinin öğretmene puan verebilmesi için her eÄŸitim öğretim yılının her döneminde birer kez olmak üzere, yılda toplam iki kez öğretmenin dersine katılması öngörülüyor. Performans puanı yılda bir kez MEBBÄ°S üzerinden yapılacak. 

Sınav bakanlık tarafından her yıl düzenlenmesi planlanıyor. Bu sınava her öğretmenin dört yılda bir katılması beklenecek. 

A, B, C, D DÃœZEYÄ° OLACAK

EÄŸitimcilere verilecek performans notunda Öğretmenlik MesleÄŸi Yeterlilikleri Sınavı yüzde 30 oranında etkili olacak. 

DeÄŸerlendirmeler sonucunda öğretmenlere 100’lük sisteme göre not verilecek ve öğretmenler A, B, C, D düzeylerine göre kategorilere ayrılacak. Puan baÅŸarı düzeyleri ise şöyle: 90-100 puan arasındakiler A düzeyi, 76-89 puan arasında olanlar B düzeyi, 60-75 puanı arasında olanlar C düzeyi, 0-59 puan arasında olanlar D düzeyi.

DÜŞÜK PUANLIYA EĞİTÄ°M 

DeÄŸerlendirme sonucunda ‘D’ düzeyindeki öğretmenlerden baÅŸlanarak, ‘C ve B’ grubundaki öğretmenler yüz yüze veya uzaktan hizmet içi eÄŸitime alınacak ve ardından il milli eÄŸitim müdürlükleri öğretmenleri yeniden bir sınava tabi tutacak. Bütün bunların sonucunda Milli EÄŸitim Bakanlığı kadrosunda öğretmenlik yapanlara hizmet süreleri ve performans puanlarına göre, ek hizmet puanı veya baÅŸarı belgesi verilecek. Verilen notlar sözleÅŸmeli öğretmenler için de sözleÅŸmelerinin yenilenmesi için gereken yıllık performans deÄŸerlendirme puanlarının hesaplanmasında kullanılacak.

PUANLARIN ORANI NE OLACAK?

EÄŸitimciler ‘Öğretmenlik MesleÄŸi Yeterlilik Sınavı’na girse de girmese de performans puanı hesaplanacak. Öğretmenler sınava girdikleri yıl performans deÄŸerlendirme puanı oluÅŸturulurken; okul müdürü deÄŸerlendirmesinin yüzde 20’si, zümre öğretmenlerinin deÄŸerlendirmesinin aritmetik ortalamasının yüzde 15’i, aynı okulda görev yapan diÄŸer öğretmenlerin deÄŸerlendirmesinin aritmatik ortalamasının yüzde yüzde 10’u, veli deÄŸerlendirmesinin aritmatik ortalamasının yüzde 10’u, öğrenci deÄŸerlendirmesinin aritmatik ortalamasının yüzde 10’u, öğretmenin özdeÄŸerlendirmesinin yüzde 5’i kullanılacak. 

YAZILI MI SÖZLÜ

Taslak yönetmelikte yer alan ‘Öğretmenlik MesleÄŸi Yeterlilik Sınavı’nın sonuçları ile ilgili madde kafaları karıştırdı. EÄŸitimciler bu maddeye dayanarak sınavın sözlü mü, yoksa yazılı mı olacağının net olarak belirtilmediÄŸini söylüyor. Kafa karışıklığına neden olan madde şöyle: “Sınav sonuçları, sınavın sadece yazılı yapılması durumunda, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 iÅŸ günü içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulur.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.