Sosyal Medya

Güncel

Türk avukattan Hollanda Parlamentosu’na 'soykırım' başvurusu

Türk Avukat Melih Akkurt, 1915 olaylarını Ermeni Soykırımı olarak tanımaya hazırlanan Hollanda Parlamentosu’nun Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Daha önce Almanya Parlamentosu’nun soykırım kararına karşı ilk davayı açan isim de olan Akkurt, başvuru dilekçesinde, alınacak olası bir soykırım kararının, hukuken yok hükmünde olacağını ifade etti.



"Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Avukat Melih Akkurt" imzasını taşıyan 17 Şubat 2018 tarihli dilekçede, soykırıma ilişkin olası bir kararın tek yönlü alınmış olacağı belirtildi. Süreç içinde Ermenilerin Osmanlı tebaasına yaptığı soykırımın göz ardı edildiği öne sürülen dilekçede, Azerbaycan topraklarının işgal altında tutulduğu, asıl soykırımın Türk ve Müslüman topluma yapıldığı savunuldu. Dilekçede, "Ermeni mezalimine uğrayan hiçbir Müslümandan bahsedilmediği gibi kararda Ermenilerin, Müslüman Türklere karşı savaşmış Haçlı Ordusunun bir parçası olarak lanse edilmeye çalışılması gerçekçi olmadığı gibi eşitliğe de aykırıdır" denildi.

‘Ä°NGÄ°LTERE ÖRNEĞİNE BAKIN'

Dilekçede, Ä°ngiltere'nin 1915 olaylarıyla ilgili tavrı örnek olarak gösterilerek, Ä°ngiltere'nin olaylarla ilgili en gerçekçi ve istikrarlı tutumu sergilediÄŸi belirtildi. Dilekçede ÅŸu görüşlere yer verildi: 
"Ermeni soykırımı iddialarının Batılı ülkelerin parlamentolarında birbiri ardına kabul edildiÄŸi 1990'lı yılların sonunda ve 2000'li yılların başında benzeri bir karar alması Ä°ngiltere'den de istenmiÅŸtir. Ä°ngiltere Devlet Bakanı Barones Ramsey of Cartvale, 14 Nisan 1999'da Ä°ngiltere Hükümeti adına yaptığı açıklamada bu talebi ‘Osmanlı idaresinin Ermenilerin yok edilmesi kararını kanıtlayacak bir belgenin yokluÄŸu nedeniyle Ä°ngiliz Hükümetleri 1915 ve 1916'daki olayları soykırım olarak tanımamaktadır. Bizce 80 yıl önce cereyan etmiÅŸ olayların bugünkü hükümetler tarafından deÄŸerlendirilmesi uygun deÄŸildir. Zira bu olaylar hukuki ve tarihi tartışmalardır' diyerek reddetmiÅŸtir."

AÄ°HM KARARI NET: SOYKIRIM YOK

Soykırımın ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceği ve bu konuda parlamentoların yetkisinin bulunmadığı vurgusu yapılan dilekçede, uluslararası yargının da 1915 olaylarıyla ilgili kararlarının net olduğu ifade edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 15 Ekim 2015 tarihinde açıkladığı 27510/08 sayılı Perinçek/İsviçre davası kararında, bu konudaki tartışmaları bitirdiği vurgulanan dilekçede, "Mahkeme, 1915'te yaşanan Ermeni zorunlu göçünün uluslararası hukuka göre soykırım olarak nitelendirilemeyeceğine hükmetmiştir. Yargının bu kararlarına rağmen hala Türklerin suçlanması, en hafif ifadesiyle, hukuka saygısızlıktır" denildi.

‘YOK HÃœKMÃœNDE OLUR'

Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre soykırım kararının ancak mahkemelerce alınabileceği ve Hollanda Parlamentosu'nun alacağı kararın yok hükmünde olacağın kaydedilen dilekçede, "İngiltere Kraliyet Savcılığı 1915 olayları ile ilgili olarak takipsizlik kararı verdi. Böyle bir karar, Avrupa Adalet Divanı'nın 29 Ekim 2004 tarihli kararı, UNESCO kriterleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de ters düşecektir" ifadesi yer aldı.

‘SONUNA KADAR MÃœCADELEMÄ° SÃœRDÃœRECEĞİM'

Avukat Melih Akkurt, başlattığı hukuki girişimle ilgili olarak, hukukun ve insanlığın temel ilkelerine ters bir karar alınmasını engellemek istediği söyledi. Bu konuda her türlü hukuksal mücadeleyi de sonuna kadar vereceğini kaydeden Akkurt, şöyle konuştu:

"Eğer soykırım kararı alınırsa evrensel hukukta, mahkeme kararı olmadan kimsenin suçlu sayılamayacağı ilkesi, açıkça ihlal edilecek. Milletvekilleri böyle bir karar alırlarsa kanun koyucu olmaktan çıkıp, hakimlik ve ya polislik yapma yetkisini kullanmış olacaklar. Bu karar insan onurunun dokunulmazlığı kuralını da ihlal edecek. Dahası Avrupa ve Dünya barış ve kardeşliği derinden sarsılacak. Bir hukukçu olarak, Hollanda'yı uyarmak istiyorum. Bütün evrensel değerlere aykırı bir soykırım kararı, telafisi güç sonuçlar doğuracaktır. Bu yanlış yoldan geri dönsünler. Hukuku ve tarihi siyasete alet etmesinler."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.