Sosyal Medya

Güncel

Fransa'dan bir Afrin açıklaması daha

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'nın Afrin'de yaşayan sivillerin güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle endişe duyduklarını açıkladı.



Fransız Dışişleri'nin açıklamasında, "Fransa, Türkiye'nin Afrin'deki müdahalesiyle ilgili endişelerini bir kez daha hatırlatıyor. Bu müdahale, Türkiye'nin kendi güvenliğiyle ilgili meşru çekinceleri nedeniyle haklı gösterilebilse de, Suriye halkının insani durumunu kötüleştirmemelidir" ifadelerine yer verildi.

'Bilinçli olarak sivilleri, sağlık merkezlerini ve personelini hedef alan saldırıların' uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu savunan bakanlık, Fransa'nın desteklediği BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK)2286 sayılı kararının çatışmalar sırasında sağlık kuruluşlarının ve personelinin korunmasını talep ettiğini anımsattı.

Fransız Dışişleri, mevcut durumun düzeltilmesi için partner ülkeler arasında yakın koordinasyon çağrısında da bulundu.

MACRON DA AYNI ŞEYİ SÖYLEMİŞTİ

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron da Le Figaro gazetesine verdiÄŸi röportajda Türkiye'yi Afrin operasyonu konusunda uyarmış, "EÄŸer bu operasyon Türkiye sınırına yönelik potansiyel tehditlerle mücadeleden saparak bir iÅŸgal operasyonuna dönüşürse bu bizim için gerçek bir soruna dönüşür. Afrin operasyonu hem Avrupalılar hem de daha geniÅŸ olarak müttefikler arasında tartışmaları ve karar vermeyi gerektiriyor" demiÅŸti.

Başbakan Binali Yıldırım da Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında Macron'a cevap verdi. Yıldırım, "Onun düşüncesi sakat" diyerek cevap vermişti.

Macron'un çıkışı ve Fransa'nın tutumu, bugün DIÅŸiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu'na da soruldu. ÇavuÅŸoÄŸlu ÅŸunları söyledi:  Afrin'le ilgili Fransa ya da baÅŸka bir ülke bize ders vermez. Bu Avrupalıların şöyle bir ikiyüzlülüğü var. Yüzünüze karşı haklısınız diyorlar, arkanızdan açıklama yapıyorlar. Biz Fransa deÄŸiliz, Cezayir'i iÅŸgal edelim. Hatırlatma da bulunmalarını bile hakaret sayarız. Bu bir iÅŸgal deÄŸildir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü güçlü bir ÅŸekilde destekliyoruz. Suriye'nin topraklarını teröristlerden temizlemeye yöneliktir

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.