Sosyal Medya

Kürsü

Murat Bardakçı BAE dışişleri bakanının ceddini araştırdı, sonuç ironik!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zaid’in Medine Müdafii Fahreddin Paşa’yı hedef alan suçlamalarına cevap verirken sorduğu “Senin ceddin neredeydi?” sorusunun cevabı Osmanlı Arşivleri’nden çıktı: Tarihî belgeler, Abdullah bin Zaid’in 19. asırda yaşamış olan büyük dedesi Şeyh Zaid’in İngilizler’in tahrikiyle Katar’a saldırdığını, cinayetler işleyip hırsızlık ettiğini gösteriyor!



BÄ°RLEŞİK Arap Emirlikleri’nin DışiÅŸleri Bakanı Abdullah bin Zaid’in hafta başında utanmadan ve de sıkılmadan Medine Müdafii Fahreddin PaÅŸa’yı hırsızlıkla suçlamasının ardından CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan bir konuÅŸma yapmış ve “Ey bize bühtanda bulunan zavallı, Fahreddin PaÅŸa Medine Müdafaası’nı yaparken senin ceddin neredeydi?” diye sormuÅŸtu.

İŞİN GERİSİNDE İNGİLİZLER VAR

CumhurbaÅŸkanı’nın sorusunun cevabı arÅŸivlerden çıktı: Osmanlı ArÅŸivleri’nde bulunan çok sayıda belge, Abdullah bin Zaid’in 19. asırda yaÅŸamış olan büyük dedesi Abu Dabi AÅŸireti Åžeyhi Zaid’in hiç durmadan Katar’a saldırdığını, hırsızlık ettiÄŸini, cinayetler iÅŸlediÄŸini ve bütün bunları Ä°ngiltere’nin desteÄŸi ile yaptığını gösteriyor.

ArÅŸivdeki bu belgelerden anlaşıldığına göre, Körfez’de 19. asrın sonlarından Birinci Dünya Savaşı’na kadar olan dönemde yaÅŸananlar şöyle:

Ä°ngiltere, Osmanlı idaresi altında bulunan ama bölge halkı üzerinde etkisi olan aÅŸiret ÅŸeyhlerinin de sözlerinin geçtiÄŸi Körfez’deki ÅŸeyhleri kendi tarafına çekmek için her türlü iÅŸi çeviriyor, ÅŸeyhlerin Ä°stanbul’a baÅŸkaldırmaları maksadıyla siyasî destek veriyor, para ve hattâ silâh dağıtıyor. Türk idaresine sadık kalan ve Ä°ngilizler’den uzak durmaya çalışan tek ÅŸeyhlik ise, Katar! Bugün BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ni teÅŸkil eden ÅŸeyhler ve en baÅŸta Abu Dabi’nin ÅŸeyhleri Ä°ngilizler ile sürekli temas halinde bulunuyorlar, Ä°ngiltere’den saÄŸladıkları destek ve aldıkları silâhlâr ile Katar’a saldırıyor, halkı öldürüp mallarını çalıyor, saldırıya uÄŸrayanlar Bahreyn’e sığınıyor; önceleri tarafsız kalmaya çalışan Åžarjah da sonradan onlara katılıyor. Bütün bu baÅŸkaldırmaları, saldırıları hırsızlıkları yakından takip eden Ä°stanbul o bölgelerdeki valilerine, kaymakamlarına ve diÄŸer idarecilere emirler gönderiyor ve gerektiÄŸinde asker yollayarak ÅŸeyhlerin baÅŸkaldırıları engellemeye uÄŸraşıyor.

Ä°ÅŸte, ÅŸimdi Osmanlı ArÅŸivleri’nde bulunan ve Ä°stanbul’un Ä°ngiliz destekli bu saldırılar ile baÅŸkaldırıların öncülüğü yapan Abu Dabi Åžeyhi Zaid’e karşı aldığı tedbirleri gösteren belgelerden bazıları ve katalog numaraları:

- DH.ÅžFR. 137/1: Abu Dabi Åžeyhi Zaid’in Necid Sancağı dahilindeki Katar kazası üzerine hücum ederek hırsızlık ve katliamda bulunduÄŸu, bu sırada kazanın fahrî kaymakamı Casim es-Sani’nin oÄŸlunun öldürüldüğü, Casim es-Sani’nin de intikam amacıyla Zaid Ã¼zerine hücum ettiÄŸi ve aralarında pek çok ölünün olduÄŸunun haber verildiÄŸi.

- DH.MKT.1719/23: Katar kazasına Ä°ngilizler’in tahrikleriyle Umman’a baÄŸlı Ebu Cinci Åžeyhi Zaid vesairlerin hücum edeceÄŸi beyanıyla askerî kuvvet gönderilmesi ve at satın alınmasına müsaade edilmesi talebi üzerine bu gibi ahvalin men’i için tebliÄŸde bulunulması ve icabının yapılması.

- DH.MKT.1623/133: Katar Kaymakamı Casim es-Sani ile Abu Dabi Åžeyhi Zaid arasındaki mevcut düşmanlık nedeni ile ahalinin Ä°ran tarafına geçecekleri ve sözkonusu ÅŸeyhin önemli bir kuvvetle Katar üzerine hücum edeceÄŸi istihbar edildiÄŸinden bölgeye asker sevkıyatı yapılması.

Dahiliye Nezareti’nden Abu Dabi Åžeyhi’nin zararlı faaliyetleri konusunda Körfez’deki yöneticilere gönderdiÄŸi talimatlardan biri (DH.MKT.1719/23)

 

- DH.ÅžFR.358/115: Muskat hâkimi Seyyid Faysal’ın yanında iki Ä°ngiliz harb sefinesi ve Ä°ngiliz konsolosuyla Umman Åžeyhi Zaid bin Halife ile daha sonra da Abu Dabi Åžeyhi Maktum ile görüştükleri, Åžarca ÅžeyhiAbdurrahim ile görüşme teklifine Åžeyh Abdurrahman’ın olumlu cevap vermediÄŸi, Ä°ngiliz konsolosuna burada bulunan ÅŸeyhlerin yardımcı olmadığı, Ä°ngiliz posta vapurları ile Basra ve havalisine gizlice silâh sokulmakta olduÄŸu.

- DH.MKT.1609/33: Abu Dabi Åžeyhi Zaid ile Katar Kaymakamı Casim’in aÅŸiretleri arasında çıkan kanlı olaylar yayılmadan alınan tedbirlerle son verilmesi ve bu hadiselere karşı önceden tedbir alınması.

- DH.MKT.1605/115: Katar Kaymakamı Casim es-Sani ile Abu Dabi Åžeyhi Zaid arasındaki düşmanlık sebebiyle ahalinin Ä°ran hududuna geçecekleri beyanıyla asker mevcudunun artırılması talebinde bulunulduÄŸu.

- DH.MKT.1730/97: Katar kazasından ikiyüz kadar hane halkının Bahreyn adalarına naklettikleri ve Umman’a baÄŸlı Abu Dabi Åžeyhi Zaid’in Ä°ngilizler’in tahrikiyle Katar’a hücum edeceÄŸinin mahallinden bildirilmesi üzerine Katif’ten Katar’a bir bölük asker gönderildiÄŸi ve Katar’a bir savaÅŸ gemisi yollanması hususunun Basra Bahriye Kumandanlığı’na bildirildiÄŸi.

Bu belgeler, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın BirleÅŸik Arap Emirlikleri DışiÅŸleri Bakanı Abdullah bin Zaid’in Medine Müdafii Fahreddin PaÅŸa’yı hedef alan suçlamalarına karşı sorduÄŸu, “Senin ceddin neredeydi?”sorusunun cevabını veren, yani Abdullah bin Zaid’in ceddinin Ä°ngiliz destekli baÅŸkaldırı, hırsızlık ve cinayet ile meÅŸgul olduÄŸunu gösteren evraktan sadece birkaçı ve Osmanlı ArÅŸivleri’nde Abu Dabi Åžeyhi Zaid’in ettiÄŸi iÅŸler hakkında daha dünya kadar evrak var...

Bu sayfada spotun yanında gördüğünüz Arapça yazı da, spotun Arapça’ya birebir tercümesi...

Yazılarımdan bazılarının Arapça tercümeleri daha önce sosyal medyada kullanılmıştı ama tercümelerde hatalar vardı. Benzer yanlışların önüne geçmek maksadıyla bugünkü yazım ile beraber özetinin de doğru tercümesini verdim ve böylelikle hem muhtemel hatâların tekrarını önlemek istedim, hem de basınımızda bir yazının özeti zannedersem ilk defa iki dilde birden yayınlanmış oldu!

Abu Dabi Åžeyhi Zaid’in cinayetleri ve soygunları konusunda Ä°stanbul’a gönderilen ÅŸifrelerden biri (DH.ÅžFR.137/1)

 

FAHREDDÄ°N PAÅžA’NIN ÖZEL ARŞİVÄ°, RAMAZAN BEY’DEDÄ°R

TÃœRKÄ°YE’nin ÅŸu anda en önemli, en baÅŸarılı iÅŸler yapan ve cinayete kurban giden eserleri kurtaran kütüphanecilerinin başında gelen Ramazan Minder’den daha önce de bahsetmiÅŸtim...

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’ne baÄŸlı Atatürk Kitaplığı’nın müdürü olan Ramazan Minder’den, Alman Ä°mparatoru Ä°kinci Wilhelm’in Sultan Abdülhamid’e hediye olarak gönderdiÄŸi, Ä°stanbul Ãœniversitesi Nadir Eserler Kitaplığı’nda muhafaza edilen ama 28 Åžubat’ta maalesef çöpe giden birbirinden kıymetli eserlerden 4 bin 500’ünü daha önce kurtarıp satın alarak başında bulunduÄŸu kütüphaneye koymuÅŸ, içerisinde birbirinden önemli evrak ile fotoÄŸrafın bulunduÄŸu arÅŸivlik kolleksiyonları da yine satın alarak kütüphanesine kazandırmıştı...

3336 EVRAK VE RESÄ°M

Ramazan Bey’in kütüphanesine kazandırarak konunun uzmanlarının ve meraklılarının araÅŸtırmalarına sunduÄŸu çok önemli bir baÅŸka koleksiyon daha var: Medine Müdafii Fahreddin PaÅŸa’nın içerisinde 1040 belge, 1812 fotoÄŸraf, 481 harita ve üç kartpostalın bulunduÄŸu 3336 kalemden meydana gelen hususî arÅŸivi...

PaÅŸa’nın Medine’de namusu ve dini uÄŸruna katlandığı zorlukları ve çektiÄŸi bütün dertleri ayrıntıları ile öğrenmek isteyenler, merak ettikleri her sorunun cevabını ÅŸimdi Atatürk Kitaplığı’nda muhafaza edilen ve araÅŸtırmacılara açık olan bu kolleksiyondaki evrak sayesinde öğrenebilirler...

Ramazan Minder, yılbaşından sonra Fahreddin PaÅŸa’nın evrakını ayrıca sergileyecek ve Ã‡Ã¶l Kaplanı’nın hatıraları bir görsel malzeme şöleni olarak da tarihteki yerini alacak. Sergi münasebeti ile yayınlanacak olan kitabın hazırlıkları da devam ediyor...

Bu vesile ile, Fahreddin PaÅŸa hakkında yapılmış önemli bir belgeselin mevcudiyetini de hatırlatayım: Dostum ve arkadaşım Sefer Turan’ın bundan seneler önce Kanal 7 için hazırladığı ve içerisinde PaÅŸa’nın Medine müdafaasını gösteren birbirinden güzel görüntüler ile Arap Ä°syanı ile ilgili ders mahiyetindeki çekimlerin yeraldığı “Medine Müdafaası ve Çöl Kaplanı Fahreddin PaÅŸa” isimli belgeseli Youtube’da bulup izleyebilirsiniz.

Medine’de kahramanlığın zirvesine yükselen bir hayatın Rumelihisarı Kabristanı’na uzanan öyküsünün yealdığı bu belgeseli herkese tavsiye ederim.

Ä°ngilizler’in, Fahreddin PaÅŸa’ya teslim olmasını saÄŸlayabilmek için gönderdikleri yazılardan biri.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.