Sosyal Medya

Genel

'Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni' Türkistan'da düzenlenecek

"Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni" 20-23 Aralık tarihleri arasında Kazakistan'ın Türkistan şehrinde düzenlenecek.



Türkiye Yazarlar BirliÄŸi tarafındanKültür ve Turizm Bakanlığı desteÄŸiyle, bu yıl 12'ncisi düzenlenen "Türkçe'nin Uluslararası Åžiir Şöleni" 20-23 Aralık tarihleri arasında gerçekleÅŸtirilecek.

Bu yıl Kazakistan'ın Türkistan ÅŸehrinde düzenlenecek etkinliÄŸe iliÅŸkin AA muhabirine açıklamada bulunan Åžiir Şöleni Daimi Heyet BaÅŸkanı Mehmet DoÄŸan, şölenin ilk olarak 1992 yılında Bursa ve Konya'da yapıldığını söyledi.

Şölenin her yıl farklı bir ülkede devam ettiğini belirten Doğan, "Şiir ve edebi metinler üzerinden yapılan, benzeri olmayan bir kültürel faaliyet." dedi.

Yazılı edebiyattan önce şiirin var olduğuna işaret eden Doğan, "Büyük ve köklü edebiyatların hepsinde önce şiir vardır. Türkçe binlerce yıllık zengin bir şiir mirasına sahip. Tarih boyunca Türk lehçeleri büyük şairler yetiştirdi. Türkiye Yazarlar Birliği de 1990'larda dünyada meydana gelen değişmenin yol açtığı serbestlikten yararlanarak bütün Türk dünyasından şairlerin katılacağı uluslararası bir şiir şöleni düzenlemeyi kararlaştırdı." ifadelerini kullandı.

"Şölen edebiyat dünyamızda yeni bir dirilişin zeminini hazırlıyor"

Doğan, 12 yıldır devam eden şölenin artık geleneksel hale geldiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Çin'den Balkanlara yaygın bir coğrafyada, farklı lehçelerde yüz yıllar boyunca zengin bir şiir varlığı ortaya koyan, Türk dilli toplulukların ortak bir dil ve edebiyat zemini oluşturmalarını sağlamak maksadıyla tasarlanmış, başlangıçtan bugüne bu çerçeveyi koruyarak süreklileşmiş ve gerçek manasıyla şölen gelenekleşmiştir."

Şölenin, Türk dünyasının dünyayı dolaÅŸan en büyük edebi faaliyeti olduÄŸuna dikkati çeken DoÄŸan, etkinliÄŸin daha önceki yıllarda Kazakistan, Türkmenistan, Kıbrıs, Fransa, Kırım, Makedonya, Azerbaycan, Kosova, Kırgızistan ve Tataristan'da yapıldığını kaydetti.

Doğan, yedi iklim dört bucaktan dil ve şiir ustalarını buluşturan şölenin önemine değinerek, şöyle devam etti:

"23 yıl içinde 11 defa yapılan şölenimiz Türkçe üzerinden edebiyat merkezli, metin esaslı. Biz Türkçenin şölenini yapıyoruz, çeÅŸitli lehçe, ÅŸive, üslup ve tarzda yazan ÅŸairleri bir araya getiriyoruz. Türk dünyasının üç büyük ÅŸair ve yazarı adına büyük ödüller veriyoruz. 'Türkçe'nin Uluslararası Åžiir Şöleni', geçmiÅŸ asırların anıtlaÅŸmış ÅŸairlerini hatırlatmak yanında, yedi iklim dört bucaktan zamanımızın yaÅŸayan dil ve ÅŸiir ustalarını bir araya getirerek edebiyat dünyamızda yeni bir diriliÅŸin zeminini hazırlıyor. Ufuklarımız her şölende coÄŸrafyalar, insanlar ve asırlar boyu geniÅŸliyor, bilgi ve hassasiyetlerimiz de o nisbette geliÅŸiyor ve derinleÅŸiyor."

"Mimar Sinan'ın mimaride yaptığını Baki şiirde yapmıştır"

Bu yıl etkinliÄŸin Türk mutasavvıf ve ÅŸair Ahmed Yesevi anısına Türkistan'da düzenleneceÄŸini kaydeden DoÄŸan, "Ä°slami Türk edebiyatının iki temel eserinden biri 'Divan-ı Hikmet', diÄŸeri 'Kutadgu Bilig'dir. Bütün edebiyatımız Yusuf Has Hacib'in çapanı ve Yesevi'nin hırkasından çıktı desek yeri var." diye konuÅŸtu.

Doğan, bu yıl şölende aynı zamanda Kazakistan'ın ünlü şairi Mağcan Cumabayulu, Divan edebiyatının önemli isimlerinden ve "Sultanüş'şuara" olarak anılan Baki ile Hüseyin Baykara adına ödül verileceğini aktararak, şunları anlattı:

"MaÄŸcan Cumabay ünlü bir Kazak ÅŸairi. Milli Mücadelemiz sırasında Türkiye adına azap çeken ve bunu ÅŸiirinde ifade eden bir ÅŸair. Onun 'Alıstaki Bavrıma' (uzaktaki kardeÅŸime) baÅŸlıklı ÅŸiiri çok ünlüdür. MaÄŸcan Cumabay, genç yaşında, 1938'de bir çok Kazak yazarı ve aydını gibi Stalin'in emriyle katledilmiÅŸtir. Baki ise divan ÅŸiirinin en büyük ustalarından biri. Kanuni devrinin Sultanüş'ÅŸuarası. Mimar Sinan'ın mimaride yaptığını Baki ÅŸiirde yapmıştır. Timurlu Saltanı Hüseyin Baykara da Timur'un torunu. Åžair, fakat daha önemlisi bir hükümdar olarak ÅŸiire, edebiyata önem veren bir devlet adamı olarak biliniyor. Onun düzenlediÄŸi ÅŸiir toplantıları 'Hüseyin Baykara Meclisleri' olarak edebiyat tarihine mal olmuÅŸtur." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.