Sosyal Medya

Güncel

Afrin an meselesi

Rusya lideri Putin sürpriz şekilde askerlerini Suriye’den çekme kararı aldı. Putin’in Lazkiye’de birliklere verdiği talimat, özellikle PKK işgali altındaki Afrin’de dengeyi değiştirecek. Bölgede 300 Rus askeri var. Çekilme, TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonunun her an başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.



Rusya, Suriye savaşına doÄŸrudan dahil olduÄŸu 2015 yılı Eylül ayından itibaren sahada denklemin deÄŸiÅŸmesini saÄŸlayan bir unsur. Halen 300’den fazla Rus askerinin bulunduÄŸu Afrin 2012 yılından bu yana PKK iÅŸgalinde bulunuyor. Türkiye’ye yönelik en büyük tehdit merkezi olan ve uzunluÄŸu 170 kilometreyi bulan Afrin iÅŸgal hattında konuÅŸlu Rus askerlerinin çekilmesi Türkiye’nin tüm hazırlıklarını tamamladığı Afrin Harekatı için son aÅŸama olarak deÄŸerlendiriliyor.
ORTAK ORDU MASADA
Suriye’nin Lazkiye, Tartus ve Humus bölgelerinde askeri üsler inÅŸa eden Rusya’nın çekilme yönünde yaptığı açıklamanın arka planında Ä°ran, Türkiye ve Rusya iÅŸbirliÄŸi ile oluÅŸturulacak ortak güç projesinin olduÄŸu bildiriliyor. Hama, Humus, Halep, Lazkiye, Dera ve Halep bölgelerinde güvenlik ve barışı tesis ve koruma amaçlı kurulacak ortak ordu projesinin heyetler düzeyinde görüşüldüğü gelen bilgiler arasında. Suriye’de kalıcı barışın saÄŸlanması, birleÅŸik ordunun kurulması, demokratik seçimlerin yapılması, terör tehdidinin ortadan kalkması ve güven ortamının tesis edilme sürecine dek görev yapması planlanan ortak ordu projesi kapsamında ilk aÅŸamada 20 bin asker görev alacak.
Tumus, Tarsus, Tedmür, Halep, Afrin ve Lazkiye’de üsleri bulunan Rusya’nın Suriye genelinde 7 bin askeri bulunuyor. Rusya’nın Deir ez Zor bölgesinde konuÅŸlandırdığı Turan Tugayları ve Kadirov tarafından gönderilen ve Halep’te görev yapan Çeçen Barış Gücü’ne mensup askerler 7 bin kiÅŸilik Rus gücü içerisinde en dikkat çeken askeri birlikler.
S 400’LER KALIYOR
Rus hava kuvvetlerine baÄŸlı 50’den fazla uçak ve en az 40 helikopterle birlikte 80’den fazla tank, onlarca zırhlı araç ve yüzlerce havan topu ile füze, 2015-2017 döneminde Esed lehine girilen savaÅŸta 7 bin askerle birlikte görev yaptı.
Suriye’de bulunan askeri gücünü çekme kararı alan Rusya, S-400 füzeleri ile birlikte Tartus ve Hımeymin Askeri Ãœsleri’nde kayda deÄŸer asker ve silah bulundurmaya devam edecek. BeÅŸÅŸar Esed yönetiminin kullanımına tahsis edilen ve Åžam ve çevresine yerleÅŸtirilen S-300 füze rampaları da yine sahada kalacak. Suriye’nin Rusya’dan çekeceÄŸi askeri gücün en az yüzde 40 olacağı ifade edildi.
AFRÄ°N’DE 300 RUS ASKERÄ° VAR
Halep’e baÄŸlı Afrin ilçesinde 300 Rus askeri bulunuyor. Kefer Cenne, Meydanki, Matar Ziraa ve Raco’da kurulan Rus askeri noktalarında görev yapan Rus askerlerin Putin’in kararı ile çekilmesi bekleniyor. Uçak krizi sonrası sayıları 800’ü bulan Afrin’deki Rus askeri varlığı Türkiye ile baÅŸlayan normalleÅŸme sürecinde 300’e düşürüldü. Matar, Mınnag, Tel Rıfat, ve Hörbül’e uzanan 170 kilometre uzunluÄŸa sahip hattan Rusların çekilmesi ile Türkiye’nin Afrin Harekatı’nı baÅŸlatacağı görüşü hakim.
kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.