Sosyal Medya

Kürsü

'Kudüs'te nöbet tutan son Osmanlı askeri'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci tarihçi İlhan Bardakçı'nın aktardığı Kudüs'te nöbet tutan son Osmanlı askeri Hasan Onbaşı'yı anlattı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sivas'ta toplu açılış töreninde konuştu.

İşte Erdoğan'ın o sözleri:

Ey Trump, ey Netenyahu, siz bunları yapsanız da biz sizin düştüğünüz bu acze düşmeyeceğiz. Bizden buna seyirci kalmamız bekleniyorsa kimse kusura bakmasın. Biz böyle bir ayıbı sırtımızda taşıyamayız. Biz haklıyız, onun için de güçlüyüz. Ama Amerika herhalde bazularına güveniyor. Hayır değilsin. Çünkü haksızsın. Şunu unutmayın. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Çünkü Kudüs Peygamberimizin Mirac'a çıktığı kutsal mekandır.

KUDÜS'TE NÖBET TUTAN SON OSMANLI: HASAN ONBAŞI

Gazeteci tarihçi İlhan Bardakçı, bir hikayeyi şöyle anlatır:

Mescidi Aksa'nın avlusunda, Osmanlı askeri adeta abide misali durmaktadır. Selamlaşmadan sonra bu kişi, kendini şöyle tanıdır; "20. Kolordu, 36. Tabur, 8. Bölük, 11. Ağır Makineli Tüfek Tabur Komutanı Onbaşı Hasan" 9 Aralık 1917 tarihinden beri oradadır. Kendisi en son ayrılan birliğin geride bıraktığı nöbetçi onbaşı. Iğdırlı bu kahraman görev yerini terk etmemiş, orada beklemiştir. Bu yiğit, komutanının bir sözü üzerine yarım asır orada nöbet bekelmişken, biz koskoca Türk milleti olarak Allah'ın emrine, ecdadın emanetine nasıl sırtımızı dönüp 'Kudüs'ten bize ne' diyebiliriz.

KUDÜS NEDEN ÖNEMLİ? MEHMET AKİF ERSOY...

Tam bir asır önce Mehmet Akif, Viyana'dadır. O günlerde Almanya ve Avusturya ile birlikte Osmanlı pek çok cephede bir arada çatışmaktadır. Mehmet Akif 9 Aralık'tan birkaç gün sonra Viyana'da gezerken bir anda tüm çanların çanmaya başladığını duyar. Çanların sebebini sorar. Aldığı cevap ibretliktir, "İngiliz generali bugün Kudüs'e girdi onu kutluyoruz" der.

Bu generalin "Haçlı savaşları nihayet sona erdi" dediği de rivayet ediliyor. Kudüs önemli bir semboldür.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.